FILMSPANARTEMA: HÅR

Det här med hår på film, vilket roligt tema!

Man kan göra det lätt för sig och skriva om musikalen Hair. Man kan skriva om nåt stort och hårigt som Bigfoot i Harry and the Hendersons eller Sully i Monster´s Inc. Man kan skriva om hockeyfrillor, peruker eller dom mest populära filmerna från 1977 som innehöll kvinnligt könshår. Ett tag tänkte jag göra en variant på det sistnämda och skriva om manligt könshår jag minns men enbart Sven Wollter och Donald Sutherland på en lista känns rätt torftigt.

Så jag tänkte om. Jag tänkte att jag gör en lista på trevligare grejer. Sånt jag verkligen gillar. Jag tänker skriva om ansiktsbehåring i form av…

MINA TIO FILMISKA FAVORITMUSTASCHER!

.

.

10. BEN STILLERS HALVDANA LÅNGTRADARMUSCHE

I Dodgeball är Ben Stiller liten, kaxig, deffad, klädd i lila spandex och har en imponerande långtradarmustasch. Men om jag fick bestämma tycker jag den skulle vara tre-fyra centimeter längre, då hade den fått prefixen delikat.

.

.

.

9. CONNERYS ZED

Det finns ett gäng trevliga skådespelare som gett mustaschen ett ansikte. Charles Bronson och Burt Reynolds är två av dessa, Sean Connery en tredje. I Highlander (1986) fick Sean Connery till det nästan hundraprocentigt men hur fin den muschen än är så kan den inte mätas med ansiktsbehåringen i John Boormans film Zardoz från 1974. Sean Connerys rollfigur Zed är en riktig trendsetter.

.

.

.

8. JOHN TRAVOLTAS VÄLANSADE

Hur gör man enklast om en utseendemässigt snäll man som John Travolta till den elaka jäveln Ryder i The taking of Pelham 1-2-3? Jo! Man ser till att stramt ansa håret i fejset samtidigt som man får honom att bita ihop käkarna och jobba fram en kronisk axelspänningshuvudvärk. Och vet du vad? Det funkar!

.

.

.

7. TOM BERENGERS SKÖNA 80-TALARE

Lawrence Kasdans film The Big Chill (Människor emellan) är en riktigt mysig film och Tom Berenger har en av filmens huvudroller iklädd en mycket klädsam mustasch.

.

.

.

6. MARVELMUSCHEN

Min grundtes är att 99% av världens män ser bättre ut i mustasch än utan och superhjältar är inga undantag. Robert Downey Jr´s ansiktsbehåring gör att Iron Man inte bara ser ännu coolare ut, han skulle även kunna ta jobb som stand-in i Backstreet Boys om han nångång behöver stålar.

.

.

.

5. KONSTEN ATT GÖMMA EN BÄVERFARM PÅ ÖVERLÄPPEN

Varje år anordnas World Beard & Moustache Championships, en tävling som Sam Elliott borde kunna vinna vartenda år om han bara ställde upp. Mustaschen han visade upp i bröderna Coens The Big Lebowski (1998) skulle fungera som skyttevärn i vilket inbördeskrig som helst och kryper han runt på alla fyra i huset där han bor behöves inget annat städ-don, dammråttorna fastnar som vore dom gjorda av kardborre. Den här mustaschen är motsatsen till John Travoltas på plats 8. En snällare mustaschman än Sam Elliott går inte att se på film.

.

.

.

4. SLY I EXPENDABLES 2

Gulp alltså, vad fin han är!

.

.

.

3. THEODORE TWOMBLY

Joaquin Phoenix och hans mustasch är en match made in heaven när han gestaltar Theodore Twombly som i filmen Her tar det här med datorer och kärlek till en helt annan nivå. Han ser så himla gullig ut. Så snäll. Så harmonisk. Det är banne mig mustaschperfektion.

.

.

.

2. LESTER BANGS-MUSCHEN

Jag tycker om den här bilden. Jag tycker om Philip Seymour Hoffman. Jag tycker om filmen Almost famous och jag tycker om Lester Bangs och hans mustasch. Fan vad jag saknar Philip Seymour Hoffman.

.

.

.

1. TOM SELLECK. ALLTID. JÄMT. HELA TIDEN.

Det går inte att göra en sånhär lista utan att ha Tom Selleck på plats nummer ett. Han är den förste mannen med hår på överläppen som jag kärade ner mig i och han ÄR den mustaschprydde mannen personifierad oavsett om han är privatdetektiven Thomas Magnum, Patrick O´Malley i High road to China, Peter Mitchell i Tre män och en baby, Phil Blackwood i Hennes alibi, Monicas pojkvän i Vänner, Frank Reagan i Blue Bloods eller Jesse Stone.

Tom Selleck, you are The Master of the Musche Universe!

.

.

Hur har mina filmspanarvänner tagit sig an detta tema? Hur pass hårigt är det runtom i bloggosfären idag? Klicka på länkarna så märker du: Sofia, Henke, Jojje, JohanSteffo, JimmyCecilia och Voldo.

 

27 svar på ”FILMSPANARTEMA: HÅR”

 1. Topp! Selleck är KUNGEN! Redan på Magnum-tiden tyckte man ju att han såg ascool ut med snorbromsen. 🙂
  Och nr 5 va…har vi någon gång sett Sam utan musche!!?!

  Även om Sean sportar en trendig rackare för sin tid…måste man ägna en tanke åt HUR kostymmakarna tänkte inför den här rullen. Lika chockerande varje gång man ser en bild från filmen. Man vänjer sig aldrig. 😉

  Kul grepp idag!

 2. Ha ha stört rolig lista! Jag har en kompis med mustasch-skräck, jag ska nog skicka den här länken till henne… 😀

  Fast Robert Downey Jr är på gränsen till ”syltburk” tycker jag, inte alls lika mysigt när muschen är på gränsen till en sliskig pojkbandsfeja. Bästa muschen här tycker jag är Tom Berengers! Snygg man.

  Tyvärr hann jag inte med att håra ner mig den här gången, men jag kanske kör ikapp framöver.

  1. Cecilia:
   Mustasch-skräck? Intressant. Hur visar sig den skräcken? Undviker hon ALLA med musche i ALLA sammanhang? 😉

   1. Man kan väl säga att hon får rejäla rysningar utmed ryggraden när hon ser en riktigt (i hennes ögon) ful/äcklig/överggödd alternativt pinknödigt smal mustasch i verkliga livet såväl som när hennes fina vänner överöser henne med sköna musche-collage… Vet inte hur hon överlever på Söder, där hon faktiskt bort. Eller så är Söderhipstrarna upphovet till hennes mustaschskräck, vem vet.

    Vet inte om det räcker för att delta i hårtemat på ett hörn, men de tre senaste filmerna jag såg (och skrev om) innehöll varsin snygg blondin! 🙂

    http://thenerdbird.se/2014/may/tyngdkraft-som-inte-haller-en-modern-robocop-och-ett-javligt-bakis-nyhetsankare.html

 3. Boogie Nights borde väl kunna kvala in i din första listfundering också? SÅ väl minns jag den dock inte att jag kan säga säkert…

  Stor tumme upp på no 5 och 1 förstås. Nästan så no 5 också skulle kunna vara no 1 för min del. Och även om vi sre eye to eye on ansiktsbehåring, _varför_ lyckades så många pricka in den där porrmuschelooken under just 80-talet?

  1. Sofia:
   Jag hade inte en tanke på Boogie Nights faktiskt. Tack för tips 🙂

   Som svar på din sista fråga: för att 80-talet var väääärldens bästa årtionde? 😉

 4. Trevlig lista med en värdig vinnare. Tycker nog Slys behåring i Nighthawks var coolare framför Expendables. Kort fråga har du sett Zardoz? Det är en utmaning och film man inte glömmer i första taget.

  1. filmitch:
   Jag har bara sett delar av Zardoz, inte hela filmen från början till slut. Men jag kanske borde göra det? 🙂

 5. Sean Connery alltså… Sexigt värre. Jag tror filmskaparna gick in för att vara lika originella och hippa som A Clockwork Orange blev estetiskt men dom gick lite väääl långt och trillade av vagnen kan man nog säga.

  Jag har aldrig gillat mustacher och hur intressanta dom än är så är det sällan dom kan tyckas vara snygga, men visst har jag testat att lämna kvar den lilla behåring jag kan få under näsan någon gång när jag rakat mig och roligt är det. Tänker alltid på bönder när jag ser unga män med mustasch.

  Förra halloween klädde jag dock ut mig till Joaquin Phoenix ifrån Her och även om mustachen ramlade av tidigt under kvällen så var det en utklädnad jag var mycket nöjd med!

  1. Jimmy:
   Vilken bra filmfigur att klä ut sig till! Höga gubbyxor och mustasch, vips, klart. 🙂

   Bönder? Hahaha! Har bönder mustasch i högre utsträckning än andra? Jag tror iofs du har bättre koll på det än jag 😉

   1. För cirka 3-4 år sedan var det BARA bönder och flamboyanta bögar som hade mustasch, men på senare år har hipsterkulturen belägrat snorbromsen. Dom bär dock aldrig upp den som bönderna och bögarna. Vissa helgarderar sig dock genom att vara en flamboyant hipsterbögbonde och då köper jag det.

 6. Tompa är bäst. Kommer nu ihåg att jag inte ska glömma att se om Jesse Stone-filmerna snart…

  4… Fin. Ehh? Encroyable!

  Men du jag vill läsa din analys av den där topplistan från 1977… Sommarens kommande tema kanske ? 😉

  1. Henke:
   Du ska inte glömma att se om Jesse Stone-filmerna, men jag tror att du har lite annat att se om först? 🙂

   4. Encroyabelskt fin ju.

   Hahaha, joru, den där listan kräver nog mer än EN sommar för att ta sig igenom.

 7. Underbar lista! Var tvungen att kolla att du fått me mr Twombly och ja, det hade du 😉 Sam Elliot ser ju lika elak ut utan musche som han ser snäll ut med, konstigt där. Och jag instämmer, fan va jag saknar
  Philp Seymour Hoffman. <3

  1. Jojjenito:
   Vilken film var det du valde först?

   Mustasch, hotpants, lårhöga stövlar, bar hårig överkropp och läderkläder. Sean Connery var den sjätte medlemmen i Village people 😉

   Fin mustasch på Hulk men han är alldeles för trälig för att hamna på listan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.