Filmspanartema: Mat på film

Om män och kvinnor kämpar för att bli så jämlika som möjligt så finns det EN aspekt där det fortfarande är extremt orättvist. Jag pratar givetvis om ätande på film.

En kvinna som äter på film sväljer i stort sett aldrig. En kvinna som dricker på film sippar ur fint glas, låtsasdricker Starbuckskaffe ur pappmugg eller njuter av en kopp thé drucken ur en stor handdrejad keramikmugg, givetvis hållen med tvåhandsfattning sittandes i en soffa med uppdragna ben och en alldeles för stor stickad kofta/ljusblå skjorta som tillhör snygg välklippt pojkvän. En man som äter på film äter. Stoppar i munnen, tuggar, sväljer. En man som dricker på film dricker som män gör, eller kvinnor med för den delen om man ser till kvinnor som lever i verkligheten, kvinnor som inte kan leva på mat motsvarande en oblat om dagen.

Vill du specialstudera detta fenomen kan du titta på vilken amerikansk film som helst med en stor kvinnlig filmstjärna i huvudrollen. Du kan se dom hålla i en tröstande bytta med glass, du ser en sked i handen, du ser skeden närma sig glassen, du ser glass på skeden, du ser skeden närma sig munnen och i nåt specifikt fall ser du att glassen lämpas av inuti munnen men innan du hinner tänka ”det där vore gott” så fokuserar kameran på nånting annat och skådisen kör en glassig spottloska i nån plasthink utanför bild. Vill du göra samma studie fast med en manlig skådespelare är mitt förslag att du hyr ett par filmer med Brad Pitt. Ingen äter nämligen på film som Brad Pitt.

Med några enkla knapptryckningar hamnade jag på Vulture.com, en sida som handlar om film, musik, TV – och Brad Pitts ätande. Specialstudien visade sig redan vara fixed unt färdisch. Här är Mr Pitts matvanor på film:

– bagel (Mr. and Mrs. Smith)
– baguette (Inglourious Basterds)
– baked beans (Johnny Suede)
– bar nuts (Ocean’s Eleven)
– battle food, Greek (Troy)
– carrot, cooked (Meet Joe Black)
– carrot, raw (JS)
– caviar (Curious Case of Benjamin Button)
– cereal (Smith)
– cheeseburger, bacon (Eleven)
– cheeseburger, regular (Moneyball, Kalifornia)
– chewing gum (Burn After Reading, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen)
– chicken breast (Smith)
– chili* (Kalifornia)
– cookies, Christmas (Moneyball)
– cookies, regular (MJB)
– corn chips (Twelve)
– corned beef and cabbage (The Devil’s Own)
– cotton candy (Eleven)
– dumplings (Thirteen)
– eggs and bacon (MJB)
– French fries (Moneyball)
– ham (Legends of the Fall)
– human blood (Interview With a Vampire)
– ice cream/sorbet concoction (Moneyball, Eleven)
– Jamba Juice smoothie BAR)
– jelly doughnut (JS)
– lollipop (Eleven)
– meatloaf (JS)
– meat and potatoes* (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford)
– nachos (Eleven)
– olive (Smith)
– pancakes (Smith)
– peach (Smith)
– peanut butter (MJB)
– popcorn (Benjamin Button, Moneyball)
– Popsicle (BAR)
– pot roast (Smith)
– prison gruel (Seven Years in Tibet)
– ramen or maybe udon noodles (BAR)
– room service (Twelve)
– sandwich, ham, cheese, and sardine* (A River Runs Through It)
– sandwich, turkey (MJB)
– sandwich, unidentified (Devil’s Own)
– shrimp cocktail (Eleven)
– soup ( Tibet)
– stir-fry (Thirteen)
– sunflower seeds (Moneyball)
– toast (MJB)
– takeout, Chinese ( Button, Kalifornia)
– takeout, unidentified* (The Mexican)
– Tibetan knot pastry (Tibet)
– trail mix (Tibet)
– Twinkie (Moneyball)

* denotes foods that Brad Pitt orders and spends significant amounts of screen time with, but does not ultimately eat.

Bara genom att ögna igenom listan kan jag se att dom glömt en del, det finns mer. Brad Pitts ätande är som pengar i fickan hos Pojken med guldbyxorna. I Fight Club till exempel, där äter han ett äpple om jag inte missminner mig. Nåja, det är petitesser i sammanhanget men fenomenet i sig är intressant tycker jag för det är uppenbarligen nånting fult med kvinnor som äter. Är det äckligt? Är det en karriärförstörare att tugga och svälja mat i bild?  

Min egen subjektiva tanke om detta är att amerikansk film är absolut värst. Jag har inga vetenskapliga belägg för detta men jag tycker inte det känns lika tabubelagt i europeisk film till exempel. Och efter att ha sett Nermina Lukač tugga sig igenom Äta sova dö så kan jag inte racka ner på svensk film heller, hon käkade så det räckte för hela 2012 på film.

Är det här nåt du har funderat över?

 

26 svar på ”Filmspanartema: Mat på film”

 1. Haha, det verkade vara du och jag som missade att WP hänger med på vintertid, men inte sommartid 😉

  Pitt har man ju så klart reagerat på, däremot har jag faktiskt aldrig funderat på om kvinnor verkligen får tugga och/eller svälja på film. Ska hålla utkik efter det from nu.

  Och apropås det potentiellt äckliga i ätande tycker jag att det utnyttjas alldeles föredömligt i Inglorious Basterds i scenen med Waltz och strudeln.

   1. Sofia:
    Hahaha, precis, klockan stämmer för en gångs skull 😉

    Kyra Sedgwick gör så jäkla mycket banbrytande grejer i Singles så det räknas knappt. Det är undantaget som bekräftar regeln 🙂

  1. David:
   Ja, han är ju det och nu med den uppmärksamheten har får för sitt ätande se senaste åren så känns det som att det blivit en grej av det hela. Ungefär som med Helena Bergström och hennes gråtande.

  1. Steffo:
   Ja, det stämmer. Tyvärr.
   Hur många gånger ser man inte tjejer/kvinnor äta glass ur värsta stora HINKARNA till exempel. Dom suger på skedjäveln som om det vore nåt helt annat men inte tusan sväljer dom nån glass.

 2. Åh, vilket underbart inlägg och du kan verkligen din Brad Pitt! Och nu blev jag sugen på att se om Kalifornia, bara sett den en gång för ca tio år sedan men minns att jag gillade den, mycket tack vare favoriten Lewis!

  1. Rebecca:
   Jag kan en del om Brad Pitt men det gick ju att hitta ALL info så lätt på andra ställen. Google och Ctrl X är fantastiska uppfinningar (fråga alla skolungar ;))

 3. En fantastiskt bra spaning! 🙂 Jag blir tokig bara jag läser om tvåhandsfattningen av tekoppen i soffan. Hua!

  Jag tycker Brad Pitt är ett föredöme! Min absoluta favoritscen är när han sitter och privatspanar i Burn After Reading och plötsligt drar fram en gigantisk läskmugg (hink, typ) och sippar lite på sugröret. Bland de roligaste scener jag sett… =)

  1. Gustav:
   Det är ju som om koppen väger hundra kilo och dom där stackars kvinnorna inte har ork nog i ena handen för att lyfta den. Å andra sidan är det likadant med vilken pappmugg från Starbucks som helst. Två händer, finns inget annat.

   Vad gäller sipp-scenen du nämner så är det den absolut bästa scenen i hela filmen 🙂

 4. Nej. Jag tänker inte så mycket på det. Men sedan var du tvungen att påminna mig om Nermina Lukac i ÄSD och då besvarar du dina egna frågor. Lite grann i alla fall.

  Bra lista du hittade på Brads ätande. Gulstjärna. 🙂

  1. @Filmitch: Jag har reflekterat över samma sak i Friends — det finns ofta mat i närheten men det är mycket sällan man ser någon stoppa något i munnen.

 5. Jag har aldrig nånsin tänkt på att det skulle vara något särskilt med BP och ätande. Men från och med nu kommer jag definitivt att hålla utkik!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.