Skräckvecka: TOMIE – FLICKAN SOM VÄGRADE DÖ

30 oktober, 2012

Japanerna är duktiga på skräckfilm. Även om dom inte alltid får till filmer som gör att hjärtat gurglar sig upp och ner i halsen så är det oftast en kuslig stämning i filmerna, en stämning som känns väldigt typisk japansk.

Filmen om Tomie, flickan som vägrade dö, är inget undantag. Unga flickor med pudrad hy och stora läskiga ögon finns givetvis med, precis som klassfotoscenen. Det som är spännande och lite annorlunda med Tomie är att den känns ”gammal”, precis som när man tittar på första Halloween-filmen (till exempel) och konstaterar att det syns att den har några år på nacken. Tomie kom 1999 så SÅ hemskans gammal är den inte, men den känns betydligt mer retro än så.

Polisen utreder mordet på en student vid namn Tomie. En skolkamrat till henne har minnesförlust och ska via hypnos försöka minnas vad hon varit

med om samtidigt som det händer underliga grejer hos grannen. Han har nåt skumt som växer i lägenheten, en varelse, nåt omänskligt och en dag står det en figur i lägenheten som säger att hon heter Tomie.

Det här är en film som är filmad sakta med underliga vinklar och läskig musik och den är som gjord för att ses mitt i den kolsvarta natten. Jag gjorde inte det. Jag såg den mitt på dagen med solstrålar som knackade på fönstret och ville ta sig igenom dom nedfällda persiennerna. Det är ett sånt stort no-no att se skräckfilm på det sättet att jag skäms att erkänna det men yes, I did so och nu är det gjort.

Jag tror att jag hade tyckt att filmen var aningens läskigare om jag sett den ensam i sommarstugan en novembernatt men jag tror inte det hade gjort nån skillnad för betyget. Tomie är en fullt funktionell och skaplig rysarskräckis och jag kanske tar mig an uppföljarna vad det lider (Tomie – Replay från 2000 och Tomie – Re-birth från 2001).

Här hittar du skräckfilmen som Filmitch skrivit om idag.

Filmen finns att hyra eller streama på Lovefilm.

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia oktober 30, 2012 kl. 09:59

Usch — ditt sätt är enda sättet för mig att se asiatisk skräck. Jag laddar fortfarande för att ta mig an original-Dark Water och uppföljaren till Ju-On.

Svara

Fiffi oktober 31, 2012 kl. 16:56

Sofia:
Det gäller verkligen att vara på rätt humör och/eller skaffa vuxenblöja. En del av dom är verkligen råläskiga.

Svara

filmitch november 1, 2012 kl. 01:23

Har denna liggandes hemma – tar dig på orden och ska kolla in den när det är mörk – något som iofs inte är så svårt i dessa mörka tider 🙁

Svara

Fiffi november 2, 2012 kl. 19:07

filmitch:
Hahaha, nej det är ingen match direkt 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: