FILMSPANARTEMA: SKURKAR

Vad är det med filmskurkar som är så fascinerande?

Så var min första tanke när jag skulle närma mig månadens filmspanartema. Fascinerande var själva grundordet. Men efter att ha funderat en stund kom jag fram till att jag faktiskt inte tycker att skurkar ÄR fascinerande. Allt annat än, faktiskt. Filmskurkar kan vara otäcka, vidriga, snygga, fula, äckliga, respektingivande, högintelligenta och skräckinjagande men fascinerande….nej, inte så värst.

Visst, dom allra flesta – bra – filmskurkar har en historia som förklarar varför personen i fråga blivit så ond men jag är alldeles för krass för att köpa sånt eller ens bry mig. Det är ingen rättighet att bli elak bara för att man varit med om skit, däremot förstår jag rent dramaturgiskt att det gör rollfiguren mer komplex.

Men nu till temat genom mina glasögon. Jag har bestämt mig för att göra en lista på filmskurkar som av en eller annan anledning ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Att hitta tio var väldigt lätt, att förklara varför var lite svårare.

.

.

10. Pinhead från Hellraiser
spelad av Doug Bradley

Hellraiser är ingen favoritfilm på något sätt men jag undrar om inte Pinhead kan vara en av dom grafiskt mest vackra skurkar som finns. Hans utstyrsel är otroligt snygg tycker jag, en våt dröm på vilken synthmaskerad som helst.

.

.

.

9. Hans Gruber från Die Hard
spelad av Alan Rickman

Första gången jag såg Die Hard kände jag en ända-in-i-benmärgen-rädsla för Hans Gruber. Hans iskalla och fanimej helt döda tyska psykopatögon borrade sig in i hjärnan på mig, han var som en levande robot på nåt sätt. Det var nog första gången jag insåg att monster kan finnas inuti kroppar som ser till synes normala ut. Burr.

.

.

.

8. Jigsaw från Saw-filmerna
spelad av Tobin Bell

Skurkar som är både kreativa, intelligenta OCH gränslösa är dom allra läskigaste tycker jag. Jigsaw i Saw-filmerna är en sån. Han är….genomtänkt. Überfinurlig. Intelligent. Och nästan lite…skön.

.

.

.

7. Scar i Lejonkungen
vars röst tolkas av Jeremy Irons/Rickard Wolff

Scar, vad är du för jävla dramaqueen? Ett vidrigt jävla mördarlejon är vad du är och jag har ingen som helst empati för dig ditt as! Det är däremot intressant att en animerad figur kan ge upphov till så starka känslor. Snyggt jobbat Disney.

.

.

.

6. Hans Landa från Inglorious Basterds
spelad av Christoph Waltz

En röd tråd genom dom flesta skurkar är empatilöshet och Hans Landa kan vara den skurk på min lista som har lägst mätbara mängd av denna egenskap. Empatilös, dryg, ful och NAZIST, kan det finnas en värre kombination?

.

.

.

5. Night Slasher från Cobra
spelad av Brian Thompson

Jag var mörkrädd i mitten på 80-talet. Inte sådär så jag var rädd för skuggor bakom svajande träd eller att nån otäck jävel skulle följa efter mig på illa upplysta cykelvägar, nejdå. Det som skrämde mig med mörkret var att det var då Night Slasher visade sig och jag var jätterädd för Night Slasher. Han hade en kniv som jag tyckte påminde om en som fanns i Hobbex-katalogen, bara en sån sak och jag var inte Brigitte Nielsen som hade en Sylvester Stallone med klackskor som kunde rädda mig. Jag var tvungen att rädda mig själv. Så jag tuggade på tändstickor och monterade upp en köttkrok i flickrumstaket, redo för att spela upp slutet i Cobra än en gång om det skulle behövas.

(Haha. Neeeeej det gjorde jag inte. Jag är väl inte galen heller? Tändstickor är ju jättefarliga.)

.

.

.

4. Hannibal Lecter från När lammen tystnar
spelad av Anthony Hopkins

Det är en tunn linje mellan genialitet och galenskap och vem kan visa det bättre på film än Hannibal Lecter. Dom där ögonen alltså. Fy fan. Jag är överkänslig för otäcka ögon.

.

.

.

3. Annie Wilkes från Lida (Misery)
spelad av Kathy Bates

Det kryllar inte av kvinnliga filmskurkar men på bronsplats kommer en som inte går av för hackor. Annie Wilkes är en riktig psykopatkärring och en skön motvikt till alla dito män. Här är det no mercy som gäller och även om det är Paul Sheldon (James Caan) som får känna på Annies aggressioner allra mest så känns den ända in i magen när jag tittar på filmen. Hon är den skurk på listan som ger mig mest och flest kalla kårar.

.

.

.

2. Jokern från The Dark Knight
spelad av Heath Ledger

Jokern i Heath Ledgers skepnad har inga som helst spärrar. Allt kan hända med honom i närheten och allt händer. Ingen sitter säker och så känner jag även framför duken/TV:n. Han är som ett slaget djur, en blodtörstig djävul och samtidigt, nånstans långt inne i magen, tycker jag om honom litegrann. Men bara lite. Jag är mest rädd.

.

.

.

1. Bane från The Dark Knight Rises
spelad av Tom Hardy

♥ MARRY ME BANE! ♥

.

.

Det var min lista. Nu väntar jag med spänning på att läsa mina filmspanarkollegors texter om filmskurkar. Kanske är det nån mer än jag som känner för att hylla mannen med basrösten och skrotansiktet? Inte? Obegripligt. Bane alltså, vilken fascinerande kille. Sa jag fascinerande nu? Haha. Ojoj. Jag tar tillbaka allt jag skrev i början av inlägget. Whooop. Borta.

Mina filmspanarkollegor har alldeles säkert hittat på superkreativa infallsvinklar på temat skurkar. Jag är helt säker. Klicka på bloggnamnen för att komma till deras texter. Tjoff, tjoff!

Jojjenito
Rörliga bilder och tryckta ord
Filmitch
Fripps filmrevyer
Movies-Noir (del 1)
Movies-Noir (del 2)

18 svar på ”FILMSPANARTEMA: SKURKAR”

 1. List-Fiffi slår till!! Listor ÄR ju för jäkla roliga alltså! (Vi skyller på The Henk, det var han som ledde in oss i listfördärvet)

  Dåren Pinhead har jag dock aldrig fattat grejen med. Inte filmerna heller. Men så är jag ju ingen synthare heller….HAHAHA!

  Hans Gruber! Idolen i skurkfacket! Välklädd och vältalig. En brutal gentleman! Nästan synd att han ramlade ned från Nakatomi Tower….?

  JIgsawfilmerna har jag heller aldrig fattat grejen med. Första var bra! Sen är det ju bara…effekter.

  Hans Landa! Scenen när han sitter med sin jävla pipa vid bondens bord i början! Hu! Och ber om ett glas mjölk!!!

  Hannibal! Given!

  Scar! Måste vara med Jeremy Irons! (även om den svenska castingen för en gångs skull lyckats…Wolff gjuten faktiskt!

  Kathy Bates! Yes!

  Jokern! Vidrig och fascinerande. Man inser mer och mer när man ser om rullen…hur bra Ledger är i sin roll!!

  Brödsrosten Bane! Hm…tja…mmmm…njaee…. (hade du smällt av om han kramat en hund mitt i galenskaperna…?)

  ps
  Skurksnubben i Cobra har jag fan inget minne av. Men så är det också en rulle som jag….låt oss säga…inte lade så jättemycket på minnet. Inte ens då…”när det begav sig”… 😉

  1. Steffo:
   Haha, JA jag hade smällt av om Bane kramat en hund! Det hade pajat hela hans image och gjort honom mänsklig. Vill man ha en mänsklig Bane? (jag fixar knappt Tom Hardy-bilderna med hundarna om jag ska vara ärlig….Ska nog avfölja det där kontot ;))

   Och vad gäller Cobra…. Kanske nåt att lägga på listan till Sommarklubben nästa år? 🙂

 2. Härligt med en lista.

  av dina var endast Hasn Gruber nära att komma med på min lista. Han var med på den första ”enkla” versionen men fick ge vika för någon mer obskyr skurking…

  Pinhead. Inte sett mer än i slutet av Cabin in the woods… Eller hur?

  Jigsaw inte sett, men hålelr med Steffo i det jag hört om serien.

  Lejonkungen är inte bra, trots Scar.

  Landa, Hannibal och Jokern är sköna skurkar.

  Har sett Cobra men har inget minne av skurken.

  Misery har jag inte sett. Hon ser inte så snäll ut.

  Haha, det är fascinerande hur fascinerad du är av Tom Hardy. Är det de stora musklerna som lockar? 😀

  1. Henke:
   Gillar du inte Lejonkungen?

   Vad gäller plats nummer 1 så är jag mer fascinerad av Bane än av Tom Hardy. Han är en väldigt duktig skådis men jag är inte speciellt lockad av hans muskler. Tycker han är bättre i Locke än i Mad Max och Warrior, till exempel. Men Bane har ALLT som en filmskurk ska ha, förutom att han dog på ett alltför mesigt sätt 😉

   Och apropå det så skulle Philip Seymor Hoffman ha haft en plats på listan för MI3 – såklart. Han glömdes bort…Tokigt. 🙁

 3. Jomen, visst är skurkar fascinerande? jag tycker nog (utan att ha tänkt över min argumentation särskilt noga) att det är ”roligare” med rollfigurer som är onda eller utmanande eller vad man nu vill kalla dem. Och utifrån det kriteriet tror jag aldrig att jag kommer att förstå din Bane-fascination, han är ju jättetråkig ju… 😉

  1. Sofia:
   Det är kombinationen av ögonen, rösten, skrotet i ansiktet och jackan. Tror jag. Nån annan förklaring har jag inte. 😉

 4. Fin lista där jag nog kan skriva under på alla förutom
  Gruber – han är bra men då jag irriterar mig så på filmen i övrigt hejar jag på Gruber o hans gossar.
  Night slasher
  Bane – bra skurk men inte listvärdig – däremot rösten och ögonen är extraordinära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.