FILMSPANARTEMA: SNÖ

28 november, 2012

Idag är vi en hel drös filmbloggare som skriver om det där oundvikliga som drabbar oss alla denna tid på året. Nej, inte vinterkräksjukan. Nej, inte julstressmage. Nej, inte baksidan av att äta för mycket pepparkaksdeg. Det handlar om snö och det handlar om snö på film.

För mig är snö på film något mysigt. Snö på film ger en extra dimension till filmupplevelsen och gärna om jag ser filmen när det är mörkt, kallt och vintrigt ute.

Jag kunde inte välja en specifik film att skriva om så det fick bli en lista, en lista på snöfilmer med det lilla extra. Som gula snöbollar på´t ungefär.

 

5. Jerry Lundegaard skrapar rutorna i Fargo

Jag förstår frustrationen, fy fan för att skrapa is på bilrutor, det kan vara det värsta som finns. Jag tycker inte det är isen i sig som är det värsta, inte att jag alltid glömt vantarna heller, för mig är det ljudet, fan jag HATAR det. Jag får kalla kårar. För mig är is-ljud värre än att dra långa naglar mot en svart tavla eller att leka med frigolit.


 

 

4. Bruce Willis firar jul

Få filmer ger mig mer julkänsla än Die Hard och Die Hard 2, vilket jag antar beror på att det finns en hel del jul, snö och kyla med i filmerna. Början i första filmen och slutet i andra filmen är klockrena ur snösynpunkt.


3. En liten skidtur med George Lazenby

Jag kan inte åka skidor. Jag har balans som ett fyllo. Jag hatar pjäxkrångel och överdragsbyxor. Jag gillar däremot varm choklad i en snödriva och pulkor. Utan att vara Bondfantast på något sätt så har skidscenen ur Hennes majestäts hemliga tjänst satt sig i skallen på mig. Att titta på sport är inte dumt alls.


 

2. En film som får mig känna mig liten

Det var länge sedan jag kände mig sugen på en riktig jullovsmatiné på samma sätt som jag gör nu. Jag vill att det ska bli 30 minus, jag vill ta på mig stora sköna vintermössan, hemstickade tumvantar, den alldeles för långa halsduken och varma skor. Jag vill köpa varm choklad med vispgrädde, kanske en lussebulle som faktiskt smakar saffran och jag vill krypa ner i biofåtöljen med immiga glasögon och se en film som får mig att bli liten till sinnes igen. Trailern till De fem legenderna och dom tjugofem minutrarna jag redan sett på förhandsvisning ger mig en såndär riktigt myskänsla i kroppen. Dessutom är det fantastisk 3D. Bara en sån sak.


 

 

1. Röd snö med Thomas von Brömssen

Det här var en TV-serie som gick på TV när jag var liten. Satan i gatan så spännande det var! Jag hamnar i barndom bara jag ser introt, regreggerar till ett nagelbitande skolbarn och jag tror faktiskt inte att jag skulle vilja se om den här serien även om jag fick chansen. Jag vill gärna leva på minnena av stickade tröjor, massor med snö, norska elaka män och hjälten Thomas von Brömssen.


 

 

Mina filmspanarkollegor som också skrivit om snö är: Rörliga bilder och tryckta ord, Fripps filmrevyer, Jojjenito, Har du inte sett den, The Velvet Café, Have you forgotten, Except fear, Filmitch, Flmr, Mode+film,

{ 29 comments… read them below or add one }

Sofia november 28, 2012 kl. 09:45

Känns som det kan bli en hel del listor den här gången…
5:Fördelen med att tågpendla, man slipper isiga rutor och iskall bil
4: Får nog bli Die Hard i år igen, bra val.
3: Sport-trist, Bond-kul. Med lite fler k-pistekillar i skidbackarna kanske tom jag skulle ta mig an att titta på slalom.
2: Om du hittar den där köpebullen som smakar saffran får du gärna säga till, jag börjar förtvivla.

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 11:31

Sofia:
3. Det vore kanske en naturlig utveckling av skidskytte, störtlopp där den tävlande jagas av en person med fungerade k-pist.

2. Tror det blir svårt men jag lovar tjoa om jag springer på en.

Svara

Boknörden i Söderförort november 28, 2012 kl. 18:00
Fiffi november 28, 2012 kl. 22:21

Boknörden:
Hahaha, det där hade jag helt glömt bort! 🙂

Svara

Gustav november 28, 2012 kl. 11:01

Åh, Röd snö! Jag såg den inte ens, var för liten. Men efteråt lekte jag med mina syskon och deras vänner, och jag minns att vi slängde lite lingonsylt i snön för coolast möjliga effekt. Spontant låter det ju lite dyrare än ketchup, men men, så var det i alla fall. =)

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 11:32

Gustav:
Lingonsylt i snö borde vara den perfekta hjärnsubstansblodprylen. Smart tänkte tycker jag! 🙂

Svara

Gustav november 28, 2012 kl. 11:36

Ja, kanske var rätt smart. Idag finns det ju två alternativ: syltkorven och den där klämflaskan för barn. Beror väl på om en vill ha klumpar i eller inte. =)

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 22:14

Gustav:
Ju mer lik än splatterfilm ju mer syltkorv, men hemkokt lingonsylt skulle nog slå det mesta 🙂

Svara

Henke november 28, 2012 kl. 16:11

Kul med en lista från dig. Fargo var överlappen och Die Hard 2 blev precis utputtad från min lista. Och från Bond valde jag ju Älskade spion.

Men som helhet var det en fantastisk lista. Har inte sett Röd snö.

Gillar lussebullar som smakar saffran. Men vet inte om jag smakat någon.

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 22:15

Henke:
Röd snö var verkligen nåt utöver det vanliga, i alla fall för mig som var liten när det gick på TV och inte hade sätt så mycket som var SÅ spännande. Det var bara Professor Drövels hemlighet som var värre än detta (då),

Riktiga lussebullar som smakar som dom ska kan du nog bara äta om nån – du? – bakat dom själv.

Svara

Jojjenito november 28, 2012 kl. 22:34

Sorry, bara måste påpeka… ”sätt”. Jag har gjort samma misstag själv och blir mer blind för varje gång så måste försöka hålla efter. 😉

Haha, Drövel. Underbart.

Kan det vara så att det är Henke som bakar lussisar till nästa träff. 😉

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 22:36

Jojjenito:
Jag skriver så jäkla fort, skyller på det. Fingrarna är snabbare än huvudet 😉

Ahaaaa, är det Henke säger du? Hoppas han läser detta så han vet om det 😉

Svara

Jessica november 28, 2012 kl. 18:46

En härlig mix av snö i alla dess former!

Henke, om du inte har smakat lussebullar som smakar saffran så beror det på att du inte har bakat dem själv. Det är enda sättet att få dem. Det eller att tigga av någon vän som bakat. Men de du köper är alltid trista fuskbullar.

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 22:16

Jessica:
Dessa jäkla fuskbullar! Blir så trött! Kalla dom för gulbullar eller vad som helst, för lussebullar med SAFFRAN är det inte.

Svara

Jojjenito november 28, 2012 kl. 21:44

Haha, röd snö, underbart. Såg den och tyckte den var hur spännande som helst. Nästan lika spännande som V. Om man skulle se den idag? Njaaaeee.

Vad är de har i köpebullarna då som gör att de blir gula? Färgämne? Gurkmeja? Saffran är ju mer rött egentligen.

Svara

Fiffi november 28, 2012 kl. 22:20

Jojjenito:
Antagligen skulle Röd snö vara hur banalt och töntigt som helst om vi såg det idag med vuxna ögon. Fast dom vuxna verkade tycka att det var en väldigt spännande serie också – då.

I köpebullarna? Tror knappt det är gurkmeja, till och med det är nog för dyrt. Det är väl bara nåt random färgämne tror jag, det smakar ju absolut noll och ingenting. Du tänker inte dra igång ett lussebullebak lagom till nästa filmspanarräff? Så du kan ta med dig nybakade lussisar? Nehej. Inte det. Attans.

Svara

filmitch november 29, 2012 kl. 00:20

Nummer tre har jag bland favoriter google. Av och till spelar jag bara upp den scenen, musiken, action, filmen wow. Får ståpäls var gång 🙂
Snöigaste filmen jag vet är The Thing men den hade jag redan skrivit om så det fick bli salt istället.
Fem legenderna verkar vara lite småintressant.

Svara

Fiffi november 29, 2012 kl. 08:26

filmitch:
The Thing hade – egentligen – varit den mest klockrena ettan även på min lista men Röd snö är det första jag tänker på när jag tänker snö på film. Ditt val var inte heller fel. Iskall film det där 😉

Svara

Johan november 29, 2012 kl. 01:38

Nästa tema får lätt bli vinterkräket! Ser fram emot Henkes lussekatter.
Och ja, skrapa rutor är det vidrigaste som finns. speciellt om man har kombon, töat så det är stenhård is och dålig ac så man måste skrapa insidan av rutan med. Då får man dock lite fin snö på instrumentpanelen iaf.

Svara

Fiffi november 29, 2012 kl. 08:26

Johan:
Vinterkräkisen är ju ett tema i sig hela vintern igenom – om inte annat att försöka hålla sig borta från eländet 😉

Svara

Sofia november 29, 2012 kl. 05:41

Varje år är jag alltid på väg att ringa konsumentverket för att kolla kriterier för att något ska få kallas för ”saffrans-”. I dagsläget tycks ju färgen vara nog. I år kanske det till och med blir av!

Svara

Fiffi november 29, 2012 kl. 08:27

Sofia:
Ring vettja! 😀

Svara

Markus november 29, 2012 kl. 21:41

Ser också framemot Rise of the guardians, filmen påminner mig väldigt mycket om The Avengers! Plus att Tomten ser ut som ett bad-ass! =)

Svara

Fiffi november 29, 2012 kl. 22:01

Markus:
Hahaha, ja det gör han. Och Jack Frost ser ut som Ulrik Munter.

Svara

Steffo november 30, 2012 kl. 10:57

Röd Snö kommer jag med ihåg! Den var kanoners tyckte man då! Skulle nog vara rätt kul att se om den igen….eller inte.. 😉

Och som vanligt skönt att även du sätter likhetstecken mellan Bruce W och julfirande! Det hör numera julen till ju! Naturligtvis är det valfritt mellan de två första dårå…

Svara

Fiffi november 30, 2012 kl. 18:22

Steffo:
Jag tror tyvärr inte att Röd snö skulle hålla så vidare värst bra idag…

Svara

Rebecca november 30, 2012 kl. 20:40

Blev sugen på att se Bond-filmen efter den scenen..jag har som Bond-skeptiker blivit omvandlad detta år, först Skyfall och nu genom din blogg:) Fargo och Die Hard blir jag alltid sugen på att se om.

Svara

Fiffi november 30, 2012 kl. 21:56

Rebecca:
Vad kul att jag kunde hjälpa till på traven. Men du blev inte nyfiken på Röd snö då? 😉

Svara

Rebecca december 2, 2012 kl. 13:01

Jag blev inte alls sugen faktiskt men visst, lite nyfiken..gillar Brömssen!

Svara

Leave a Comment

{ 7 trackbacks }

Previous post:

Next post: