FILMSPANARTEMA: TÅG

Årets första filmspanartema känns på pappret enkelt, kanske för enkelt till och med? Det kryllar ju av filmer som utspelar sig på tåg och som har tåg-ord i titeln, många som är bra till och med. Det är väl bara att blunda och peka liksom eller göra en favvolista?

Näääää, nämennääää, jag vill inte blunda och peka och jag har redan skrivit om min favorit-tåg-film och jag vill ge mig själv en nöt att knäcka. Nu har jag gjort det. Knäckt nöten alltså.

Först tänkte jag köpa mig en tågbiljett till Ljungby (eller nån annan skön håla) bara för att titta på Human Centipede på datorn utan hörlurar men den idén övergav mig när jag kom på hur jag skulle närma mig temat. Det blev två idéer i en kan man säga. Det blev en….lista.

.

När jag hörde att två av Filmspanarna sett Movie 43 på väg ner till Malmö Filmdagar var min första reaktion ”fan vad modiga ni är!”. Sitter man inte längst bak i tåget med ryggen mot väggen så finns det hundraprocentig risk att någon medpassagerare ser vad som rör sig på skärmen och att ofrivilligt tvingas beskåda en pung på halsen eller en extremt bröstförstorad Halle Berry. Egentligen kan vilken av filmens sketchliknande scener som helst få vanligt fölk att sätta delar av räkmackelunchen i halsen.

.

.

.

Jag vet en tjej som såg Iriversible på ett X2000-tåg på väg genom Sverige. Hon satt i den tysta avdelningen, på fönsterplats. Alla som har sett den här filmen vet att våldtäktsscenen är nåt utav det vidrigaste som går att se men det är också en scen som är väsentlig för resten av filmen, alltså inget ”gottande” på något vis. När scenen närmar sig sitt slut känner hon en knack på axeln. Bakom henne sitter en man och gör tummen upp. Hon tar av sig lurarna och tittar på honom. ”Jävla skön film det där. Alla män drömmer om att göra sådär med Monica Belucci.”

.

.

.

Efter att ha gjort en liten enkät bland mina närmaste visar det sig att bland det jävligaste en vuxen människa kan titta på bland folk är American Pie. Alla filmerna är lika illa, det finns inget försonande i att beskåda dessa filmer och speciellt inte på tåg. Vuxna människor som åker tåg, tittar på någon av dessa filmer, kanske fnissar lite och vägrar skämmas har tappat all respekt i ungdomars ögon. Bara så ni vet. Jag vet nämligen en handfull personer som otaliga gånger slängt på en av dessa filmer i brist på annat när det vankas tågresa. Sluta med det. Ett tips bara från dagens hippa ungdomar.

.

.

.

På väg hem från en julfest med jobbet i Göteborg märker jag att min kollega drar igång en film på datorn. Kollegan sitter bredvid mig och dataskärmen är stor. Det finns ingenting med Brüno som gör sig för tågtittande bland folk, hörlurar hjälper inte ett dugg. Jag tänker på scenen med träningscykeln. Bland annat.

.

.

.

Bara att erkänna att man tittar på asiatisk tortyrporr kan göra att folk i ens närhet höjer på ena ögonbrynet, snörper ihop munnen och säger ”jahajasådetgör´u”. Det här är liksom inte filmer ”för alla”. Inga blockbusters direkt. Så att sitta i en tågkupé och ”avnjuta” en film som Grotesque, visserligen med hörlurar men med hörlurar som efter ett tag slinker ur uttaget och dom andra tre resenärerna börjar titta mycket snett på hen framför datorn som inte märker nåt eftersom hen somnat gott till tonerna av en massakrerad pung.

.

Idag skriver hela filmspanargänget om temat tåg. Klicka in på bloggarna för att se deras personliga infallsvinklar på detta färdmedel. Rörliga bilder och tryckta ord, Fripps filmrevyer, JojjenitoMovies-Noir, Filmitch, The Velvet Café, Fredrik on film, Moving Landscapes, Except Fear, Filmparadiset och Har du inte sett den (pod)

30 svar på ”FILMSPANARTEMA: TÅG”

 1. Oh my. Jag har ju själv fått stänga ner ett antal kortfilmer som jag synade inför kortfilmfestivalen på pendlingssträckan Uppsala-Stockholm under våren, bland annat ganska osmaklig norsk softporr, ritat med färgpennor. Men inget såhär illa alltså. Vilken lista!

  1. Lena:
   Det blev inte en sån lång lista men den visar i alla fall liiiiiite på svårigheten med att tro sig vara ensam på resa och insikten om att en tågvagn är stor 😉

  1. Sofia:
   3:an känns ju så, absolut, jag förstår inte riktigt att dessa filmer anses som så väldigt stötande men. Det är ju bara en paj och den är ju i första filmen 🙂
   Vad gäller 2:an så skulle jag också hållit med dig ända tills jag satt bredvid och såg filmen utan ljud. Den är BRA SKUM alltså. 😉

 2. Annorlunda och därmed kul tolkning av temat!

  Min enda historia från filmtittande på tåg var nog när jag såg Buffy-episoden när hon blir hypnotiserad till en handfallen fin dam från 1800-talet i avsnittet Halloween. Det avsnittet är så roligt att jag satt och skrattade så att tårarna rann och folk runt mig tittade förvånat på mig.

  Från din lista blir jag förvånad över 3:an. Jag skulle inte tveka en sekund över att se om dem…

  Och 4:an finner jag helt osannolik. Jag vet inte hur väl du känner denna anonyma person, men historien är helt orealistisk.

  1. Henke:
   Ja det fick bli en annorlunda variant den här gången.
   Att du inte tvekar att se nummer 3 på ett tåg vittnar kanske om att du inte är en hipp ungdom längre utan en vuxen som struntar i om medpassagerarna ser dig som en hipp ungdom eller en knasig medelålders man 😉

   Och 4:an är sann. Hundra procent. Och i min värld är den inte det minsta orealistisk (även om ”hon” inte är jag)

 3. Intressant filmval och mycket bra filmer förutom ”American Pie” som jag inte står ut med. Men det var lite av en besvikelse när jag sett Irreversible och senare läste att man fixat en digitalt genererad kuk åt våldtäktsmannen. Tja, jag blev i vilket fall lurad. Men det är fortfarande en vacker scen. 🙂

  1. David:
   Jag har hört många adjektiv som försöker beskriva den där våldtäktsscenen men aldrig vacker. Men du menar att du tycker den är vacker? Som i…..vacker?

   1. Det finns absolut något poetiskt över den i en slags morbid mening. Jag vet att man inte får säga sånt här om våldtäktscener, för då anser folk att man är sjuk i huvudet. Men varför måste man se världen så enkelt som antingen i svart eller vitt när den i själva verket ständigt är både och?

    1. David:
     Det mesta här i världen är både svart och vitt men just våldtäkter har jag svårt att se på nåt annat sätt än kolsvarta.

 4. Vad var det för jäkla klöbbhövven som kollade på Movie 43 på ett tåg?
  Och vad var det för jävla klöbbhövve som gick igång på våldtäkter?
  Riktigt härlig tolkning av temat hen gjort!

 5. Åh, titta vilka röda och fina trackbacklänkar. 😉

  Mm, haha, rolig lista. Är det annorlunda på flyg? Ja, kanske där sitter man lite mer tajt och liksom skyddad förutom från den som sitter precis bredvid.

  Läskig reaktion från mannen i slutet av fyran.

 6. Det var verkligen en kreativ ingång! Jag kan inte erinra mig att jag någonsin sett en film på ett tåg. Jag hamnar nog snarare i att lyssna på en podcast, möjligtvis läsa en bok (så länge det inte är X2000 för då blir jag åksjuk) eller bara stirra tomt ut genom fönstret. Så jag går fri från misstankar! (Särskilt nu när jag gått över till Kindle och ingen ser vad jag läser)

 7. Roligt lista men nr 4 gav en besk eftersmak – vad finns det för folk egentligen???
  Har sett en o annan film på tåg men jag tänker nog efter en o två ggr vad det är jag ska titta på.
  Ngt helt annat:
  Fortsättningen på The Fall kommer till hösten – har jag hört.

  1. filmitch:
   Det finns många som är sånt folk tyvärr. Man kan träffa på dom på de mest underliga – eller icke underliga – platser.

   Tack för infon om The Fall. Jag googlade som en dåre när avsnitt 5 var slut och det inte kom nåt mer, vilken PANIK jag fick, det kan ju inte bara sluta såhär MITT I ?!?!?!?! Galet ju, men så ruskigt bra serie.

    1. filmitch:
     Håller med. Jag saknar ord. Hon är helt enkelt __________. Ja, jag saknar verkligen ord.

     Jag kan väl anta att det är inspelningen av Fifty shades of Grey som spökar just med The Fall. Jamie Dornan är ju Mr Grey. Utan att ha läst böckerna känns han som en klockren Mr Grey.

 8. Hmm, ja historien med Irréversible stack verkligen ut. En mycket bra och stark film, men kommentaren var minst sagt… annorlunda.

  Kul och annorlunda lista. Själv körde jag på det mesta av det bästa. Har nog aldrig sett film på tåg, men så reser jag sällan med tåg i Sverige. Och när jag är utomlands vill jag (oftast) se vad som finns utanför fönstret 😉

  1. Movies-Noir:
   Visst var kommentaren annorlunda men såna där uttalanden förvånar mig inte alls, inte nu längre. Tyvärr. Det finns så många idioter ”där ute”.

   Att titta ut genom fönstret kan vara som en film så god som någon. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.