Fredagsfemman #134 – Tankar om Malmö Filmdagar

5. Skräpförundran

Samtliga besökare på Malmö Filmdagar har på något sätt med filmbranschen att göra. Jag kan inte göra annat än att anta att vi alla är vana biobesökare. Kanske vi även är kräsna biobesökare som kräver en hel del av andra runtomkring för att besöket ska bli så trevliga som möjligt. Därför förvånade det mig en hel del att så många lämnade sitt skräp i salongen efter visningarna. På nåt sätt känns det nästan obegripligt. Vi bjuds på gratis kaffe, gratis dammsugare, gratis godis, är inte det minsta man kan göra att slänga sitt skit i papperskorgen efteråt? Jo. Jag tycker det.

.

.

.

4. Med embargo-plåster-över-munnen

Okej, ALLT på Malmö Filmdagar var inte bra men även det som var mindre bra är fortfarande intressant. Eftersom jag skrivit på tysthetslöfte angående en film som kommer på bio framöver så kan jag inte skriva titeln på filmen jag syftar på här, men det är fascinerande det här med vilka filmer som går upp på bio och vilka som går direkt till DVD. Det känns helt avigt att filmer som Snowpiercer och Enemy går direkt till DVD medans denna totalsopa till film kommer visas på bio. Det var helt enkelt länge sedan jag såg någon film på bio med mindre existensberättigande än denna. Nån som bestämmer över biorepertoaren håller uppenbarligen inte med eller så går hen helt enkelt bara på känn.

.

.

.

3. Årets snackis

Utan tvekan känns det som att årets snackis blev Richard Linklaters Boyhood. Min recension kommer 25/9.

.

.

.

.

2. Tema-spaning

Förra året var BOATS-filmer den tveklöst vanligaste gemensamma nämnaren bland filmerna på Malmö Filmdagar. I år känns mat och självmordsförsök som dom två vanligaste temana tätt följda av paranoia och tolerans. Lite mer spretigt alltså – men på ett bra sätt.

.

.

.

.

1. Alla nya och gamla fejs!

Den solklara förstaplatsen och det absolut bästa med Malmö Filmdagar är att få hänga med mina filmbloggarvänner flera dagar i sträck, att få möjligheten att träffa sociala-medier-bekanta i verkliga livet, personer som jag annars bara haft kontakt med via bloggkommentarer, Facebook och Twitter samt att vara i ett sammanhang där inget annat spelar någon roll. Dessa dagar är det bara film som styr livet och det är alldeles uuunderbart.

16 svar på ”Fredagsfemman #134 – Tankar om Malmö Filmdagar”

 1. Så var det över, bubblan sprack igen och åter i vardagen. Det var en himla trevlig liten utflykt till Malmö på drygt tre dygn som kändes som en dryg vecka.

  5. Jag tog med mitt skräp efter varje visning! 🙂

  4. Totalsopa? Jag vet inte ens vilken film du tänker på, då det var två filmer man inte fick blogga om förrän senare i september… Men ingendera av de två var en totalsopa. Hmmm, filmbloggarnas åsikter äro outgrundliga!

  3. Sannerligen en värdig snackis dessutom! En av filmdagarnas 2-3 bästa!

  2. Jag gjorde som Jojje och såg båda mat-filmerna och blev rikligt belönad av båda. Gick från visningarna både mätt och hungrig! Fundera på den du! 🙂

  1. Yayyyy. Kul att återse Jonas och Jimmy (Jimboooo) och såklart hela det övriga ”Stockholm med omnejd”-gänget. Trevlig helg på er alla!

  1. Henke:
   Vardag…denna vardag. Hur ska man överleva utan fyra-fem filmer om dan och en skål full med dammsugare?

   Både mätt och hungrig?? *funderaråfunderaråfunderar* 🙂

   Trevlig helg!

 2. 5. Jag tror jag kan ha glömt ETT dammsugaomslagspapper.
  4. Jag vet vilken film Fiffi syftar på.
  3. Mer imponerad än blown away. Jag tyckte snackisen nog var hur totalt pinsam Medicinen faktiskt var. 😉
  2. En av matfilmerna var faktiskt min favvo under dagarna.
  1. Tillbaka till vardagen och jobbet (men jobbar inte idag!)

  Trevlig fredag och helg. 🙂

  1. Jojjenito:
   5. You bad boy!
   3. Det var en snackis värd namnet det med. Ser fram emot att läsa din (och flera andras) sågningar framöver 🙂

   Trevlig helg!

 3. Hm ni verkar som vanligt haft det lika trevligt som en bal på slottet, jag får nöja mig med att läsa om den och det är inte heller fy skam.
  5. Pinsamt
  4. Nyfiken
  3. Ska ses
  2 Självmord ok mat mnjae
  1 Trevlig helg.

  1. filmitch:
   Det var så himla trevligt och mysigt och härligt, det var verkligen det. Det är väldigt tomt såhär efteråt bara. Vad gäller Boyhood så tror jag den kan passa dig som handen i handsken.

 4. 5: Jag hoppas verkligen i alla fall att jag inte missade något. Det kändes som om den stackars SF-personalen hade nog med att serva oss med kaffe och toastädning.
  4: Nu tycker jag allt att du är liiiite orättvis mot [EMBARGO AGREEMENT]
  1: Sociala medier i all ära men de slår inte lite hederlig social realitet

  1. Sofia:
   5. Hela personalstyrkan skötte sig med den äran tycker jag. Det blev långa dagar för dom också.
   4. Iiiiinte aaaaaaaalls. Skrev klart texten igår. Det var roligt. Haha-hoho-hihihi. Squiiiiiik-squuiiiiiiik *sågljud*
   1. Där håller jag helt och hållet med dig.

 5. Fantastiska dagar indeed!

  Det här med embargo, vi får alltså inte ens nämna filmerna vid namn och att vi sett dom? Eller är det bara åsikter och synpunkter som måste exkluderas?

  1. Plox:
   Jag tror att du får säga att du sett filmen men inte nämna någon åsikt om den varken i tal eller skrift. Därför var det lite svårt för mig att skriva ut titeln här ovan eftersom jag så tydligt beskriver vad jag tyckte om just denna film. Vilken det nu är. Eller var. Haha. 🙂

 6. Okej. Ja, nu gav du och Jojje olika svar på samma fråga – så jag antar att det inte är hela världen att nämna filmen vid namn i en sammanfattningstext. Jag kör på det iaf. 🙂

  Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.