Fredagsfemman #139

5. Den behagliga långsamläsningen

Jag läser Ett liv för lite av Kristofer Ahlström på kvällarna. Det gör jag rätt i ty det är en enastående bok. Det är även en otroligt sällsam bok. Jag brukar läsa fort, ibland väldigt fort, ibland kanske för fort men det här är en bok jag måste läsa långsamt. Jag måste gå tillbaka och läsa om vissa meningar, inte för att jag inte förstår utan för att jag njuter av orden. Utfyllnad existerar inte. Små-ord finns inte. Varenda bokstav har existensberättigande och vi är många som har att lära av Kristofer Ahlström. En bok som denna, tjock som Bibeln, kommer att vara utläst lagom till julaftons morgon.

.

.

.

4. Ben på bio

Jag vet att Gone Girl har biopremiär idag. Jag vet att Ben Affleck spelar huvudrollen och att han enligt HELA JÄVLA TWITTER är GRYM. Jag känner mig som den där sura sörmländska gubben i Elgiganten-reklamen, han som neggar om kylskåp hela tiden och han gör mig så förbannad att jag typ vill slå sönder TV:n innan jag inser att det bara är att zappa vidare och att aldrig handla på Elgiganten. Det som är bra med att vara neggig kylskåpsgubbe är att förväntningarna är så låga att jag antagligen på en blogg nära dig inom en snar framtid kommer utbrista ”Alla på Twitter hade rätt – BEN AFFLECK ÄR FAN GRYM!”

.

.

.

3. Apple TV

Den bästa uppfinningen sedan osthyveln!

.

.

.

.

.

2. Barnsvagnsbiohumor

Gone Girl har alltså biopremiär idag, den mysiga Säg aldrig aldrig också. Samtidigt går Lasse Hallström-filmen 100 steg från Bombay till Paris, Boyhood, Magic in the moonlight och Min så kallade pappa, sköna filmer som känns klockrena för icke utsövda småbarnsföräldrar när det vankas barnvagnsbio. Men vilken film är barnvagsfilm denna vecka? Jo….Walesa, biopicen om den polska fackföreningsledaren Lech Walesa. Tillåt mig småle. Eller gapskratta.

.

.

.

1. Dinner for five

Blanda ihop Pluras kök, Sommarpratarna på TV, en god middag med sköna vänner och Woody Allen-mys och VIPS så har du TV-serien Dinner for five med Jon Favreau. Det bästa av allt är att serien har några år på nacken och i princip alla avsnitt finns på youtube (och Apple TV har youtube-appen!). Det är 30-minuters-avsnitt där Jon Favreau bjuder in polare från filmbranschen (inga små namn direkt), dom äter och pratar film. Bara film. Som en filmspanarträff alltså fast med aaaningens fler kändisar kring bordet.

8 svar på ”Fredagsfemman #139”

 1. Go morrn!
  #5: Läsa är gött! Själv är jag inne i en tegelstensbiografi om Bonnie & Clyde (!) just nu…men har också precis köpt på mig Gone Girl-boken…som ju lockar lite extra precis nu i dagarna!
  #4: Nu hoppas vi lite smyg-Ben-fans att du får tillfälle att göra det!
  #3: Investerat i egen eller har du dreglat i Henkes filmrum…? 😉
  #2: SF (antar jag) i ett nötskal?
  #1: Tack för tipset! Favreau gillas här, och pratprogram med rätt ingredienser kan aldrig gå fel!

  …och som vanligt…..GOD……!! 🙂

  1. Steffo:
   4. Kan vara snabbare i antågande än jag trodde när jag skrev listan igår 😉
   2. Jag har dregglat en hel del i det filmrummet men mer över Game of Thrones än Apple TV:n 😉 Jag köpte en egen för nåt halvår sedan och jag tänker varenda dag hur himla mycket jag ä l s k a r den där lilla prylen <3
   1. Jag tror nog du kan finna dessa halvtimmar både mysiga, underhållande och rätt lärorika.

   Go´helg! 🙂

 2. Halleluja.

  5. Jag läser också en bok. den är en snabb bladvändare men det går tydligen att en sådan bok långsamt också!

  4. Ben Affleck är görbra i det mesta

  3. Redan? 😉

  2. Bisarrt! Vi tvingas leva i ett vänstervridet samhälle…

  1. Har inte sett men efter Chef kan jag verkligen se hur det kan funka. Tack för tipset!!

  1. Henke:
   5. Det brukar kunna gå med dom flesta böcker – om man inte är tillräckligt bok-sugen.
   4. Njaaaaaa.
   3. Haha, japp!
   2. Eller med nån barnvagnsbioansvarig som tänker lite (väl) utanför lådan?

 3. 5: Låter klart intressant men jag måste erkänna att det var ett namn som varit helt okänt för mig. Men omdömena verkar ju vara hyllande om både den här och debuten.
  4: Jag siktar också på titt snart #biopåhemmaplan
  3: Tekniska pryttlar är härliga! (När det funkar)
  2: Haha, obetalbart 🙂 Men kanske ett mkt genomtänkt val — antingen ngt att sova gott till eller som kan ge lite perspektiv (”Jag är i alla fall inte bevakad av polska säkerhetstjänsten” alt ”Ha, polska säkerhetstjänsten. Vilka jävla övervakningsmesar jämfört med andra föräldrar”)

  Ha en bra helg! Ingen Lovecraft för din del?

  1. Sofia:
   5. Har debuten liggande hemma också, läser böckerna i omvänd ordning.
   3. Denna funkar JÄMT! 🙂

   Ingen Lovecraft för mig, det blir handboll, fotboll och partaj. Trevlig helg 🙂

 4. Får hoppas att helgen varit förnöjsam så här nästan lite i efterhand. Var tvungen att googla Apple-tv så tekniskt bevandrad är jag 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.