Fredagsfemman #140

5. Kardemumma!

Jag måste återigen slå ett slag för denna fenomenala men ändå anspråkslösa krydda. Kardemumma är som en såndär person som är trygg i sig själv, vet vad hen kan, som inte behöver hävda sig, skryta och skrävla utan som i lugn och ro kan gå genom livet och veta med sig att hon duger alldeles fint. Det går inte att känna annat än kärlek för en sån person – eller för kardemumman!

.

.

.

4. Josephine Bornebusch

En sån multibegåvad människa! Ett sånt komiskt geni! Ändå känns det som att Josephine Bornebusch alltid går i andra led efter en massa män, efter Rheborg, Herngren och Dorsin i Solsidan, efter Poehler i Welcome to Sweden, efter Skarsgård och Wahlgren i Hundtricket och efter Karlsson i Hallonbåtsflyktingen. Eller så är det ett val hon gör för att hon vet hur bra hon är, hon inte behöver alla dessa stålkastare riktade mot sig för att känna sig sedd och bekräftad. Josephine Bornebusch är den mänskliga kardemumman! [En bra bok har hon skrivit också. Född fenomenal. Och nej, det är inte en självbiografi.]

.

.

.

3. Mästerverket!

Jag avslutade min recension av Gone Girl med att skriva ”Nu vill jag bara få bort CP-tankarna och se om Seven” och jag gjorde en kombo. Jag såg om Seven och med ens försvann tankarna på att David Fincher ser ner på sin publik. Det är snart tjugo år sedan Seven kom men det känns som igår, dels för att filmen fortfarande sitter som en smäck både i hjärnan och magen, dels för att den (förutom teknikprylarna) inte åldrats ett dyft. En regissör som David Fincher förtjänar – precis som alla andra – att hyllas när han hyllas bör. Jag tycker väldigt mycket om många av hans filmer, jag tycker några är rent undermåliga men framförallt: SEVEN ÄR ETT MÄSTERVERK FRÅN BÖRJAN TILL SLUT!

.

.

.

2. First Aid Kit

Jag har gillat dom länge men aldrig sett dom live. På onsdag är det äntligen dags. Och mer hemmaplan än Globens Annex kan det väl knappast bli för tjejerna så länge dom inte anordnar en utomhuskonsert på Enskede IP.

.

.

.

1. Filmspanarträff

För andra året i rad kombinerar vi filmspanarträff med Monsters of film-festivalen. Det blir hela TVÅ filmspanarfilmer denna gång (med middag emellan) och vem vet, några kanske ser ännu fler filmer imorgon när man ändå är i gasen. Hugade filmspanare, vi ses imorgon!

.

.

16 svar på ”Fredagsfemman #140”

 1. #5: Kardemumma is da shit alltså?

  #4: Jag skulle kanske uppskatta henne mer om man slapp de överskattade snubbarna du nämner…kanske. 😉

  #3: Behöver jag ens skriva vilket betyg jag gav vid min återtitt!??!

  #2: God lyssning! (En annan var god förälder och satt i beställningskö för biljetter till Idol-finalen i Globen häromdagen…ja-du-vet-vilka kommer ju att gästa gubevars!!! Och ja, jag fick biljetter…!) 😉

  #1: Ha det nice! Själv startar jag helgen med tacos-kväll med tonårsbarn. Icke att underskatta som maträtt ska jag säga! 🙂

  TREVLIG HELG!

  1. Steffo:
   5. Absolut, DA SHIT! Går att ha på allt (har jag märkt) 😉
   3. Jag vet vilket betyg den fick 🙂
   2. Jo jag vet och som tur är har dottern inte sagt ett ljud om att hon vill gå. *pieeuhw* Jag tänker att dissar hon hela Idol som program får hon se dom sjungande grabbarna på TV om det är intressant 😉
   1. Inte det sämsta av fredagar!

   Trevlig helg! 🙂

 2. 4. Om man ser till hennes manustalanger så återstår kanske en del att bevisa innan hon kan utropas till komiskt geni. Ett avsnitt av Solsidan och mycket av den chockerande humorbefriade Welcome to Sweden övertygar inte mig i alla fall. Förhoppningsvis får vi se mer framöver som matchar hennes komiska skådespelartalang.

  3. Älskade den på bio, men har aldrig varit särskilt sugen att se om. Kanske läge att våga göra det.

  1. Hela veckan känns som en filmspanarträff med tjuvstarten i onsdags.

  1. Carl:
   5. Menar du att man måste kunna skriva egna superkomiska manus för att skådespelarmässigt få kallas ett komiskt geni?
   3. Do it! 😉
   1. Ja visst gör den. Supermysigt ju 😀

   1. Om hon skall hyllas som multibegåvad och konkurrera med sådana som Rheborg, Herngren och Dorsin så krävs nog mer. Den komiska tajmingen är otvivelaktig, men för att vara ett komiskt geni bör man nog göra mer än att leverera någon annans välskrivna material i begränsade roller. Fast det är kanske onödig semantik. Att vara bra i små kardemummadoser är gott nog.

    1. Carl:
     Aha, du tänker så. Hur ser du på Robert Gustafsson, Suzanne Reuter, Ulla Skoog?

     Kardemummadoser är bra alldeles hur små dom än är 😉

     1. Gustafsson är väl en av de främsta clownerna vi har. Kanske inte alltid min humor, men han har skapat en ikonstatus på ett imponerande sätt.

      Reuter och Skoog ser jag som väldigt stabila skådespelare med mer bredd än bara komisk förmåga. Jag har svårt att minnas vad de gjorde innan Lorry och där var väl Peter Dalle geniet bakom. Men det känns som att de är sådana som plöjt upp en del fåror för lite syrligare kvinnliga komiker, vilket förstås är ett extra plus.

 3. jag filmspanar på eget håll mha Sf-anytime. Har trevligt och hälsa alla. Och visst är Seven bra då låg bra till på tema:regn som jag iofs inte hann med.
  Trevlig helg

  1. filmitch:
   Den finns ju kvar, den tål att ses när som helst. Det kommer säkerligen många framtida teman när man kan trycka in den 🙂 Trevlig helg!

 4. 5: Word! (jagkanslutanärjagvill…)
  4: Genistatus kan jag inte uttala mig om, men hon var i alla fall den minst affekterade i Hallonbåtsflyktingen
  3: Håller alltid. Vilken jävla resa när man såg den på bio första gången…
  2: Tror Henke har nött ned mitt motstånd lite, deras senaste låtar tycker jag är riktigt bra
  1: Yay i efterhand 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.