Fredagsfemman #195 : Mina favoritmonster

Det här är femte året med skräckfilmsvecka här på bloggen och det är tredje gången fredagsfemman ska handla om något som passar in i temat.

Det är även tredje året som Filmitch hänger på och gör en alldeles egen lista dagen till ära. 2014 fokuserade vi på fem superläskiga ögonblick, 2013 tipsade vi om skräckfilmsrelaterade utstyrslar till Halloweenmaskerader och 2012 handlade listan om fem filmer som nästan fått oss att grädda i byxan (och i vissa fall inte bara nästan).

I år gör vi en annan take på temat, vi listar kort och gott våra filmiska favoritmonster! Vad definitionen av ett monster är kan man dock diskutera. Håll till godo och hoppa sedan in till Filmitch OCH Sofia som dagen till ära gjort varsin lista!

 

 

5. Drakar

Okej…drakar kanske inte ses som monster i egentlig mening men visst är dom ganska skräckinjagande i alla fall? Jag tycker det i alla fall. Stora, eldsprutande, påminner om dinosaurier fast vassare på nåt vis.

.

.

.

4. Onda andar och spöken (sånt man inte ser)

Kan monster vara osynliga? Kan man vara rädd för sånt man inte ser? Klart man kan! Man kan vara betydligt MER rädd för sånt än för psykopatmördare i Armanikostym eller dreggliga jättemonster med sjutusen tentakler å prylar som står mitt framför näsan på en. Kolla bara filmer som Paranormal activity, The Others, Insidious, The Conjuring. Det man inte ser ÄR otäckt och det KAN vara monster. Det kan också bara vara vinden som blåser eller nåt annat lättförklarligt, men det är dock inte så troligt.

.

.

.

3. Japanska småflickor med långt svart hår och tomma ögon

Fy. Fucking. Fan. Vidriga är vad dom är. Pajar nattsömn och skrämmer slag på en. Hjärtat stannar och man förbannar sig själv för att filmer som The Grudge och The Ring finns i filmhyllan.

.

.

.

2. Maskförsedda män

Mordiska maskförsedda män, finns det nåt läbbigare? Jason, Michael Myers, Hannibal Lecter, Leatherface, den som gömmer sig bakom Scream-masken… Det finns så många. Och är masken vit är den allra läskigast. Undrar varför det känns så?

.

.

.

1. Undervattensodjur

Hajar, vanliga fiskar, maneter, sjöodjur, pirayor, bläckfiskar. krokodiler, ålar, andra ormar som simmar i vatten, alligatorer… Alla djur som lever under vatten och som innebär att skräcken finns i det blöta skrämmer skiten ur mig. Det är en slags hatkärlek jag känner, en fascination jag inte kan förklara. Jag har väldig respekt för vatten och jag tycker inte om slemmiga djur av någon sort, därför är mina undervattensmonster ohotade som etta på listan. Svinäckliga är dom – och pulshöjande!

.

.

 

11 svar på ”Fredagsfemman #195 : Mina favoritmonster”

 1. Cool lista. Du har tjuvat in några monster i mänsklig skepnad också. Blev en extra krydda med dem.

  Drakar påminner om dinosaurier? Hehe, de är dinosaurier! Visste du inte att de har funnits?? 😉

  1. Henke:
   Dom mänskliga monstren är dom allra värsta. Egentligen. Mest för att dom finns överallt, även omaskerade, tyvärr.

   Haha, joråsåatteh. Fast jag önskar att det var sant. Mer drakar åt folket! 😉

 2. Japanska brudar alltså! Yaaak!

  Killar i mask är inte att skoja med…men kan tas med..? (eller hur är det jag påstår i podden…..?) 😉

 3. 1. Ett ord: Delfinzombies!

  Det läskigaste för mig är nog lite det som Steffo var inne på i podden. Kampen mellan ont och gott. Djävulen och demoner som tar över ens kropp. En man i mask kan du sätta en yxa i huvudet på, en demon är man aldrig riktigt säker på.

  Trevlig skräckhelg. 🙂

  1. Jojjenito:
   Helt sant vad gäller maskmän vs demoner. Tyvärr är rädslorna inte logiska, speciellt inte med tanke på att en gädda (typ) hamnar på min plats nummer 1. Eller en ål.

   Trevlig fortsatt söndag! 🙂

 4. Det blev en del mänskliga monster och visst skriver jag under på hela listan förutom Drakar – jag har inget emot dem men speciellt skrämmande är de inte.
  Undervattensodjur där delar vi vår skräck – usch ja.

 5. Måste be om ursäkt för att jag pajade listtemat, men en ”värsta monster”-lista skulle absolut inte ha innehållit en enda vampyr 😉

  Blir lite förvånad över drakarna, men det är kanske min fantasyådra som gör att jag tycker de är stencoola snarare än skrämmande. Din trea skulle nog vara min etta och din fyra min tvåa, hänger på Jojjenito och Steffo i det avseendet.

  1. Sofia:
   Jag tycker också att drakar är coola, ascoola till och med MEN jag tycker dom är läskiga just för att jag nånstans tror att dom finns – på riktigt. Å andra sidan har jag inga svårigheter att hallucinera fram dinosaurier heller. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.