Fredagsfemman # 20 – The Midsommar Issue

5. Är glaset halvfullt eller halvtomt?

Precis när sommaren är som finast, det är grönt så det gör ont i själen och semestern ligger i en så greppbar framtid att jag kan känna lukten av den, precis då vankas det midsommarafton och banne mig om det inte ALLTID är nån bister jävel som prompt måste deklamera: ”Nu vänder det! Nu går vi mot mörkare tider!

 

 

4. Dessa jävla vita kläder.

Midsommarafton är antingen en dag som glider förbi i spöregn och fem plusgrader eller i total ökentorka. Oavsett vilket så förväntas det att män liksom kvinnor ska klä sig i ljusa, helst vita kläder alldeles oavsett vad man har på sig resten av året. Jag hatar vita kläder. Jag dräller, jag spiller, regnar det så blir vita kläder genomskinliga (ja, jag HAR varit orutinerad nog att till en chartersemester inhandla en vit Björn Borg-baddräkt och jag badade med den hela semestern innan jag såg mig i spegeln och upptäckte vad dom andra runt poolen sett hela veckan) och är det högsommartemperatur så är det krocketmatch/picknick/whatever på GRÄSMATTA och då blir kläderna gröna. Ju. Värdelöst. Helt så.

 

3. Lite för mycket av det goda.

Om två små burkar sill är lagom så står det snart fem på bordet. Om tre snapsar hade räckt fylls det på med fyra och fem. Till. Om magen säger ”jag behöver inte alls nån efterrätt, jag är ap-mätt  – raaaaap – och det kommer jag vara ett par dygn framåt i tiden” och nån ställer fram en jordgubbspaj med marängtäcke, nog fan äter jag och när kubbspelet drar ut på tiden och ingen vunnit efter fem timmar och alla är spyless på dom där vedträna så är det ingen som säger ”hörrni, ska vi göra nåt annat?”, nejdå, det ska spelas till sista blodsdroppen. Gömmer jag mig i det lilla rummet bakom utedasset, det som inte är fullt av bajs utan av en trasig gammal gräsklippare då är det alltid nån som märker att jag är försvunnen. När klockan sen börjar närma sig midnatt och partygänget gäspar käkarna ur led så är det ingen som säger ”nämen, nu ska jag tänka på refrängen, det är en dag imorgon också” för på midsommarafton är det extra allt – av allt – från tidig morgon till sen kväll för så SKA det vara.

 

2. Mecket med blomsterkrans i håret.

Det är ju helt okej och rätt enkelt att fixa en blomsterkrans när man har obegränsad tillgång till blomster. Stora delar av Sveriges befolkning har det, dom som är smarta nog att bo en bit utanför storstäderna och som kan känna doften från natur utanför dörren, inte avgaser och varm asfalt. Skulle jag fira midsommar i min lägenhet skulle jag få klippa av pelargonblommor från balkonglådan och blanda dessa med grenar från päronträdet och buskarna på gården för att sno ihop en krans. Nu gör jag inte det. Alltså är jag när du läser det här antingen på väg ut på ängen, hårt stampandes med gummistövlar för att skrämma bort ormar som inte finns, letandes efter Dom Perfekta Blommorna eller så har hårbotten redan börjat klia av kryp som gömt sig i min handplockade grönska och jag har slängt kransen i eldningstunnan, tömt en liter tändväska och tuttat på.

 

1. Midsommarmåstet.

Midsommarafton, precis som nyårsafton, har nått svinjobbigt måste över sig. När dagen passerat frågar alla vad du gjort, var du varit, vilka du var med och du förväntas svara nåt flådigt och/eller annorlunda och ha värsta balla anekdoterna att berätta. För mig blir det sällan så. Jag blir mest bara anti. Jag tycker man kan ta på sig vita kläder, binda en krans, sjunga snapsvisor, äta sill, färskpotatis och jordgubbstårta och hylla sommaren med en fest vilken tisdagkväll som helst. För det vänder nu, det blir mörkare och om sex månader är det julafton. Det funkar så i Sverige och just därför skulle vi behöva en hel massa midsommaraftnar. Idag är en av dom för mig. Sommaren är lång, den är framför oss, det kommer regna och vi kommer gnälla men det kommer också att bli toppenfint och jättemysigt. Så G L A D M I D S O M M A R till dig från mig!

 

[Tårtbilden är lånad från bakgladje.blogspot.se, blomsterkransflickan från www.scrapgalen.se, bilden med sommartjejen i vit klänning från www.klanningonline.se, sillbilden från www.hittarecept.nu och glaset från justglasssite.com]

6 svar på ”Fredagsfemman # 20 – The Midsommar Issue”

 1. Fasiken också! Jag som tänkte skriva att vi går mot just ”mörkare tider” på facebook. Får stå över det nu.

  Hoppas du haft en trevlig midsommar! Önskar att den resterande timmen blir minst lika trevlig! Tack för en trevlig blogg!

  1. dan:
   Fast det hade du ju kunnat skriva? Det är ju sant, även om det känns bra bittert att behöva älta det på sommarens finaste och längsta dag 🙂

   Glad midsommar till dig med såhär i efterskott och tack för att du läser den däringa trevliga bloggen 😉

 2. Jag gillar de mörkare tiderna, jag! Jag får snarare vårdepression än höstditon, så sommarsolståndet är en anledning att fira 🙂 Och att fira midsommar utanför Svea Rikes gränser, dvs inte alls, är definitivt något jag kan rekommendera.

  1. Sofia:
   Det är inte så dumt, jag håller med om det. Men med hus i Dalarna så är det att häda bigtajm om man inte är där just på midsommar 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.