Fredagsfemman #225

5. Warcraft?

Idag har filmen Warcraft premiär. Inte Warlock som jag ibland verkar tro att den heter. Warcraft. Filmen som är baserad på spelet World of Warcraft – eller WoW om man vill va lite mer laid back – som släpptes 2004 och som enligt alla som spelar det är ”askul” men som för oss som inte spelar mest känns som blahablaha. Och känns spelet blaj så är det ingenting om min syn på filmen. I don´t get it, precis så är det. Jag fattar inte grejen alls och jag borde antagligen hålla mig borta från filmen av precis samma orsak som varför jag inte tittar på Star Trek på bio. Utmana mitt filmtittande gör jag ändå, hela tiden. Men är det nån som läser det här och som sett Warcraft och vill dryfta sin åsikt, be my guest. Det vore kul att höra vad spelinitierade tycker om filmen.

.

.

.

4. Parkteatern i sommar

En himla fiffig grej att göra på sommaren, ensam eller ihop med vänner, är att fixa en liten picknick och gå och se någon av föreställningarna med Parkteatern. Gratis teater i Stockholms parker under bar och (förhoppningsvis) regnfri himmel. Här är sommarens program.

.

.

.

3. Bioreklamen om biobiljettmomsen

Jag tror att det är få av oss som gått på bio den senaste tiden som missat Sveriges Biografägares reklamfilm som handlar om den höjda momsen på biobiljetter, från 6% till 25. I filmen jämförs en teaterbiljett med en biobiljett och det ifrågasätts varför (populär)kultur ska beskattas olika (här kan du läsa mer om förslaget). Alice Bah Kuhnke vill inte jämföra momsen på biobiljetter med momsen på teater utan jämför i stället med momsen för dvd-uthyrning. ”Nu får man betala samma moms, 25 procent, vare sig man ser film på bio eller dvd-uthyrning”, säger hon. Den första frågan JAG ställer mig blir direkt denna: Är det många som HYR dvd-filmer nuförtiden? Den andra frågan blir: Måste biljettpriset höjas även om momsen höjs? Går det inte att höja priset på snacks, läsk och godis istället och kompensera momshöjningen den vägen? När man tittar sig omkring i en biosalong verkar det som att folk har hur mycket pengar som helst när det kommer till snacksinköp men om biljettpriset höjs med en tia blir det ett jävla liv.

(Om hela höjningen läggs på biljettpriset innebär det att biljetterna blir cirka sex kronor dyrare på större biografer som samtidigt kommer att slippa en annan avgift som man nu betalar. För mindre biografer, som i dag inte betalar denna avgift, kan höjningen bli närmare 20 kronor. )

.

.

.

2. Skön TV-lördag

Ser du fram emot en lördagkväll i soffan men har svårt att välja film? Låt SVT välja åt dig! Ta en powernap när Lasse Kronér grillar halvrackiga vuxna och femteklassare och det där ljugprogrammet kan du också skippa, fixa sen  i ordning lite lördagsgott för 22:20 börjar den finfina filmen Masjävlar på SVT1 (”På Baaaaaaaaliiiii!”) och när den är slut kör sci-fi-dramat Coherence igång. Inte alls en pjåkig lördag – OCH reklamfritt såklart!

.

.

.

1. Till alla oss mammor på Mors dag:
VI ÄR JÄTTEBRA ÄVEN OM VI INTE ÄR SÅDÄR PERFEKTA HELA TIDEN SOM VI TROR ATT VI MÅSTE VARA FÖR ATT VI LÄST MAMA FÖR MYCKET. LOOSEN UP OCH BOKA IN 12:E AUGUSTI, DÅ FYLLER VI BIOGRAFERNA! DÅ KAN VI KÖRA MORS DAG – THE REAL THING! (Och strunta för allt i världen i att se Mother´s day på bio. Vill du veta varför kan du läsa min recension här runt lunch, lyssna på avsnitt 38 av Snacka om film eller hoppa in till Sofia på direkten.)

 

17 svar på ”Fredagsfemman #225”

 1. 5: Jag får väl återkomma… Mest kul eftersom det är så otroligt vanligt med referenser till spelet. Man vill ju veta what’s the fuss about, liksom
  3: Det jag stör mig lite på är att SF:s reklam mest fokuserar på hur det kommer att bli för de stackars, stackars kämpande småbiograferna på mindre orter i landet. Inte att de som sannolikt hyfsat väletablerat monopol riskerar att förlora lite intäkter (kanske). Men jag skulle också vara för en höjning av snacks-priset istället för biljetten
  1: Grattis alla mammor!

  Trevlig helg

  1. Sofia:
   3. Det är så jag tänker också. Jag är övertygad om att större biografer inte kommer märka nån skillnad alls, vare sig när det gäller sinande eller ökande publik. Småbiograferna däremot skulle kunna höja priset ett par kronor på allt snarre och kanske lite mindre på biobiljetten så är även dom hemma, eller i alla fall plus minus noll på utgifterna.

   Trevlig söndag! 🙂

 2. 3. Bästa upplevelsen med den där reklamen var på Angry Birds. Det där argumentet att biofilm är en finkulturell upplevelse träffade inte helt rätt. Detta inför en publik där huvuddelen ändå inte kommer rösta i de tre närmaste valen.

 3. En liten rättelse bara! Warcraft bygger inte på World of Warcraft utan på Warcraft spelen från 90-talet! I övrigt så var det en riktigt usel film! 🙂

    1. Skämt och sido. En helt annan historia i WOW än vad det är i Warcraft. Och det är Warcraft historien man visar i filmen och inte WOWs!

     1. Tommy:
      Så om en tre-fyra-fem-sex-sju år eller så kommer man alltså – antagligen, om denna går bra – att kunna se filmen War of Warcraft? 😉

 4. Jag tycker att Warcraft var riktigt bra. Men så är jag ju ett fan av franchisen också sedan många år tillbaka. Det var längesedan jag blev så underhållen av en film som dissats såpass av kritiker.

  Warcrafts berättelse började någon gång på 90-talet tror jag, och World of Warcraft äger rum långt efter det som händer i denna film. (angående din kommentar ovan).

  1. Voldo:
   Kul att höra att du gillar den trots (eller kanske på grund av?) att du gillar spelet. Jag tänker att det kanske inte är så konstigt att den får svala betyg, speciellt inte av folk som inte är insatta i den här världen. Det blir nästan lite orättvist mot filmen.

   1. Folk som är fan av franchisen sedan tidigare verkar uppskatta den mer generellt. Men ’på grund av’ skulle jag inte säga, jag var beredd på att filmen skulle vara dålig och då hade jag blivit förbannad. 🙂 Men upplevde att den var underhållande och välgjort, så jag känner mig nöjd.

    1. Voldo:
     Jag kommer säkert att se den när den går att hyra på Itunes, ska bli intressant att se hur den funkar för en oinvigt som jag. Sen är det ju oftast ett plus att gå in med låga förväntningar, det är sällan man blir superbesviken då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.