Fredagsfemman #279 – London baby!

5. Biografkulturen

Det känns som att det hänt nåt i London dom senaste åren. Samtidigt som stora och mellanstora filmstäder i innerstan har försvunnit håller dom små personliga biograferna flaggan högt och kämpar på. Jag gillar det samtidigt som jag saknar två av dom fyra biografkomplexen som alltid funnits på Leicester Square. Jag saknar biggass-filmaffischer i 360 grader runt parken. Nu var det ”bara” Wonder Woman och The Mummy.

.

.

.

4. Rooftop Film Club

Ska du besöka London, gillar du lite udda filmvisningar och det är fint väder, här kommer ett evenemangstips! Rooftop Film Club visar utomhusbio på fyra olika ställen i London och även om biljetterna verkar gå åt som smör i solsken kan det vara värt att vara på hugget. Det ser ofantligt mysigt ut.

.

.

.

3. The Prince Charles Cinema

Jag måste ju credda en speciell liten biograf lite extra och det är The Prince Charles Cinema vid Leicester Square. Den här bion har precis det jag efterlyste i Fredagsfemman förra veckan, den visar sing-along-filmer som inte är dom alldeles självklara (alltså typ Sound of music, Grease och Frozen, även om dom visar dessa också). Här kan du sjunga med till Dirty Dancing, Pitch Perfect, nyinspelningen av Beauty and the Beast och Moulin Rouge. Du kan även se The Room en gång i månaden om du vill (och ibland även i sällskap av Tommy Wiseau). Och för att ge ett exempel, bara den här veckan kan man se en sån salig blandning av filmer som Akira, Get out, Raw (recension är på g), Under the skin, Eldflugornas grav, den förlängda versionen av The Shining, The Handmaiden, Alien, Angel Heart och Flickorna i Rochefort.  Med mera, med flera. Underbart, if you ask me!

.

.

.

2. När IMAX är riktig IMAX

Det är värd både tiden och pengarna att åka till London på SÅ många sätt men det är definitivt värt att besöka en IMAX-biograf när man är i stan. Här är IMAX nämligen riktig IMAX, precis så over-the-top-stor duk som det SKA vara, precis sånt over-the-top-högt ljud som det BÖR vara och även om vissa rader på dom flesta biografer har benplats knappt tillräcklig för hober så ÄR det en upplevelse att se film på det här sättet. Och ja, faktiskt även i 3D även om ALLA filmer ALLTID är bättre i 2D.

.

.

.

1. #londonimitthjärta

Att befinna sig i centrala London mitt under ett terrordåd var kanske värre för nära och kära hemma än det var för oss som var där. Men visst får man sig en tankeställare och visst känns det jättekonstigt att detta hände på en bro jag passerat väldans många gånger. Det var även konstigt att ingen TV-kanal visade nyheter direkt efter dådet, att det var bättre/enklare att följa händelseförloppet via svenska kvällstidningar än brittiska riktiga nyhetskanaler. Det bättrade sig dock dagen efter. Det var fint att befinna sig vid Potters Fields Park i måndags och vara med på den korta men värdiga ceremonin för att hedra dom som dödats men med Sergels Torg i färskt minne förvånades jag över att det var så pass få människor där. Har detta vidriga redan blivit nån form av…..”vardag”?

Fotocred till @londonviewpoints på Instagram som är otroligt duktig på att fotografera London precis så vacker som staden är.

11 svar på ”Fredagsfemman #279 – London baby!”

 1. Franska Raw? Inte helt fel om du frågar mig. Den lär dyka upp hos mig oxå när jag väl kommer igång….
  5 – 2 på din lista befäster bara min åsikt att detta är världens bästa stad.
  Trevlig helg

 2. 5: Satsar man desto mer på IMAX?
  2: Som absolut inte är det sämsta 🙂
  1: Det är ju ändå inte väldigt många år sedan IRA-terrorism var vardag för britterna, så de kanske kör på i vana hjulspår?

  Trevlig helg

  1. Sofia:
   Det känns inte som det satsas på IMAX direkt heller…känns mest som att ”vanlig bio” blivit mindre intressant. IMAX-visningen av WW som vi var på var kanske 15% full två dagar efter premiären….

 3. 5. Samma fenomen som vi ser i Sverige.
  4. Skulle inte vilja se en ny film på en sån där utomvisning. Däremot skulle jag kunna tänka mig att se om en gammal favorit.
  3. Kul mix får man lov att säga.
  2. Märkligt att de inte kan få till en sån sak som benutrymme. Är det en gammal biograf? Nuförtiden så brukar det ju vara helt ok benutrymme, i alla fall i Sverige. Det är ju i gamla salonger, typ Saga, som det kan vara trångt.

  Trevlig helg!

  1. Jojjenito:
   2. Den IMAX:en jag var på är en gammal biograf från början, men ombyggd. Stolarna är tex helt nya. Bor det bara pygméer i London…?

   Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.