Fredagsfemman #305

5. Var inte rädda!

Det pratas om Henrik Schyffert överallt. Han syns överallt. Hans kreativa hjärna är inblandad i massor som har med humor att göra i Sverige och nu har han även en rätt stor roll i Solsidan-filmen. Det kan vara lätt att tänka att han bara är en överskattad och övervintrad 90-talistikon med PK-stämpel rätt över pannan MEN det är att göra det enkelt för sig. Efter att ha sett hans show Var inte rädda (för andra gången) är det inte svårt att inse VARFÖR Henrik Schyffert har den plattformen han har i svensk underhållning. Han är helt enkelt KNIVSKARP i sitt sätt att framföra stand-up och likt vilken rockstjärna som helst har han publiken i sin hand från första minuten till sista. Föreställningen är smart på SÅ många sätt och jag kan inte göra annat än att ge den fem salta skrattårar av fem.

.

.

.

4. Idolfinal och På spåret-start

Ikväll krockar det bigtajm på gammel-TV:n för när klockan slår 20 startar Idolfinalen i Globen och På spåret-tåget drar igång från Göteborg. Hanna och Chris ska tävla om vem som slipper vinna (ja, med facit i hand är det betydligt bättre för karriären att hamna tvåa än etta) och Kristian och Fredrik drar torra intelligenta skämt längs tågrälsen. Men helt ärligt, vi kommer att få se mycket av både Hanna Ferm och Chris Kläfford i musiksverige framöver oavsett hur det går ikväll.

.

.

.

3. Spela Shoreline!

Hitlåtens historia är ett program på SVT som jag tycker jättemycket om. Sjukt välproducerat och intressant nästintill oavsett vilken låt dom sätter tänderna i MEN det senaste avsnittet kanske är det bästa av dom alla. Broder Daniels Shoreline. Herregud, vilken låt och vilken historia! Klicka här för att komma direkt till programmet. Sätt dig sedan ner och njut. Och förundras.

.

.

.

2. Gwendoline Christie!

Efter att ha sett klart andra säsongen av Top of the lake, den som fått tilläggstiteln China girl, kan jag inte göra annat än att applådera Jane Campion som skapat serien, Elisabeth Moss som har huvudrollen, Nicole Kidman som ror hem stans största extra-garnityr OCH Gwendoline Christie som är så JÄVLA bra i allt hon gör! Brienne i Game of Thrones, Captain Phasma i Star Wars och nu Miranda i Top of the lake. Jag vill se henne i mer, jag vill se henne i helt vanliga roller. Hon är så lång och så cool och så väldigt bra på sitt jobb. Det är en ynnest att se henne agera, YNNEST sa jag!

.

.

.

1. Satans Demokrati!

Ikväll är det dags för några av mina arbetskamrater att gå på Satans Död, imorgon är det min tur och jag är SÅÅÅÅ pepp. Satans Död alltså, den sista delen i Satans trilogi som började med Satans Demokrati 2015, fortsatte 2016 med Satans Delirium och avslutas i år med den allra sista ”föreställningen” på nyårsafton. Sen är det slut. För evigt. Vad Satans Demokrati är är jättesvårt att förklara (här kan du läsa mer) men av det jag har fått se på förhand är det ett experiment av sällan skådat – och lyckat – slag. 3500 kvadratmeter som utforskas av publiken genom att man tar sig igenom olika rum som konstnärer skapat och därigenom får alla besökare sin helt egna upplevelse. En fördjupning in i ett samhälle som speglar vår historia, nutid och framtid och det på ett – i mina ögon – helt magiskt sätt då alla hundratals inblandade kreativa människor har fått utrymme att tänka utanför alla lådor som kan tänkas existera. OCH dom har använt färg sponsrad av en färgbutik som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Det är kanske det allra bästa med att vara egen företagare. Man kan sponsra bra saker man tror på. Och jag tror på Satans Demokrati! Att få se allt live imorgon ska bli a dream come true.

 

 

 

 

 

.

.

8 svar på ”Fredagsfemman #305”

  1. Boknörden:
   Ja det var något alldeles förunderligt vi var med om igår. Jag har fortfarande inte hämtat mig. Det tog väldigt hårt, jag blev berörd på ett sätt jag aldrig varit med om förut.
   Trevlig resterande helg! 🙂

 1. Här vare kultur i kubik!

  Såg Hitlåtens Historia i veckan. Trots att jag aldrig ens varit inne på Broder Daniel-spåret (too old?) var det en synnerligen intressant story man bjöds på! Liksom veckan innan då det handlade om Dr Alban!

  Jag bjuder en God Helg! 🙂

  1. Steffo:
   Hehe, det blev en redig kulturtantslista den här veckan 😉

   Håller med, No coke-avsnittet var otroligt bra det med, liksom det om Forever young. Bara det att dom hittat statyn som är på omslaget på LP-skivan, den lilla lilla statyn i Hamburg nånstans. DET är public service när det är som bäst 🙂

   God Helg tillbaka (what´s left of it) 🙂

 2. 4. Det enda jag känner till om Idol är det jag läser på din blogg.
  3. Ett superbra program verkligen. Och som du säger gillar man det även om man inte är så inne på själva låten. Dr Alban-avsnittet var härligt också.

  Trevlig helg!

 3. 5: Vad jag kan minnas tyckte jag första halvan var starkare än andra halvan som föll tillbaka på lite väl stereotyp mark. Var det din upplevelse också, 2nd time around?

  Trevlig helg

  1. Sofia:
   5. Jag tycker föreställningen som helhet var väldigt mycket tajtare än när jag såg den förra gången men då var det under lite andra omständigheter. Det var när han körde gratisshowen på Cirkus efter terrorattacken på Drottninggatan och han var antagligen själv i en annan sinnesstämning då än han var nu. Men de delar av showen som var omskrivna/ändrade jämfört med då var ett klart plus så jag upplevde inte halvorna som lika olika den här gången som jag gjorde den första.

   Trevlig helg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.