GERMAN ANGST

6 november, 2015

 

 

 

Den tyska ångesten börjar med marsvinet Mucki som tappat två tår. Såren vill inte läka eftersom dom små benen sticker ut, sa veterinären och amputerade istället hela benet på Mucki. Lola Grave spelar den unga flickan och tillika Muckis ägare, en flicka som visar sig ha många strängar på sin lyra.

German Angst är en antologifilm bestående av tre delar och det här segmentet heter Final Girl och är regisserat av Jörg Buttgereit. Enligt uppgift ska filmerna handla om kärlek, sex och död och ja, man skulle väl kunna säga att redan första filmen har prickat in full pott där med lite målmedveten problemlösning, kroppstympning och en redig mängd otäck stämning som grädde på moset.

Make a wish är del nummer två, i regi av Michal Kosakowski. Här spelar en amulett en viktig roll, en amulett som gör att människor kan “byta plats”. Den här delen är alldeles på tok för lång (och rätt trist) och speciellt eftersom det kändes som att första delen var på tok för kort.

Så beger vi oss in i det tyska utelivet, en klubb med hög musik och en man och en kvinna som träffats på nån suspekt internetsajt och nu ska ses för en “riktig dejt”. Jorå. Tjohejsan. Segmentet heter Alraune och det är Andreas Marschall som regisserat. Det hade förutsättningar till en början att bli riktigt bra men jag vet inte….den suggestiva otäcka känslan försvann illa kvickt. Fasiken, filmen började ju så bra med den där lilla håriga Mucki och en tysk ångest som i princip rann längst väggarna. Men ingen lycka varar för evigt och som helhet kan det inte bli godkänt, även om det är nära.

{ 5 comments… read them below or add one }

Sofia november 7, 2015 kl. 13:30

Haha, det här skulle lika gärna kunna vara den där enda Fassbinder-filmen jag sett och där det enda jag kommer ihåg är att alla gick omkring och sade “Ich habe angst”…

Svara

Fiffi november 7, 2015 kl. 20:32

Sofia:
Åherregud. Ett filmiskt minne man kanske inte behöver? 😉

Svara

Sofia november 9, 2015 kl. 09:43

Ett filmiskt minne man absolut inte kan vara utan! Så man inte gör misstaget att se fler Fassbinderfilmer…

Svara

filmitch november 17, 2015 kl. 18:49

Filmen var duktig på att ge ångest men kanske inte av de skäl som filmmakarna tänkt sig men värre än den mexikanska dreten är den inte.

Svara

Fiffi november 18, 2015 kl. 12:25

filmitch:
Det blev inte av att jag såg den mexikanska filmen men jag tror inte det gör nåt. Jag litar helt och fullt på din sågning även om just dessa ju brukar få mig att bli sugen på att se filmerna.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: