Fredagsfemman #196

5. Utspridda Monsters of film-filmer

Jag såg ett gäng filmer som visades på Monsters of film-festivalen förra helgen. Då det precis varit skräckfilmsvecka på bloggen kändes det som att både jag och eventuella läsare behövde lite mer snällistexter för att inte drunkna i mord och monster och därför kommer recensionerna portioneras ut på fredagskvällarna framöver. Så får det bli. Fredagsskräckisar i vintermörkret alltså och den första kommer ikväll.

.

.

.

4. Suzanne Osten på SF Anytime!

När jag hade mitt tema med svensk film (varje söndag hela 2014) så letade jag med ljus och lykta efter en film jag såg 1993 men inte har varken sett eller hittat sen dess. Filmen hette Tala! Det är så mörkt och den är regisserad av Suzanne Osten. När jag satt och klickade mig runt på SF Anytime, frustande letande efter ännu en skräckfilm att se, fick jag syn på något som gladde mig nåt oerhört. Filmen fanns där! Tala! Det är så mörkt finns att hyra där men även fyra andra Osten-filmer: Bengbulan, Livsfarlig film, Mamma och Bröderna Mozart. Klicka här för att komma direkt till hyrsidan och ett tips, se Tala-filmen. Mer aktuell än någonsin.

.

.

.

3. Fars dag med Totoro?

På söndag kl 14 visas den finfina filmen Min granne Totoro på Cinemateket. Så vet du inte vad du ska ge din pappa i farsdagspresent så kan jag LOVA att ett biobesök är mer uppskattat än en slips –  även om det inte blir denna tecknade lilla pärla.

.

.

.

2. Filmkärlek ända in i kaklet!

Så blev den äntligen sedd på bio igen, Det stora blå. Orden tar slut. Filmen är perfekt. Det går inte att göra film bättre än såhär. Vilken härlig kväll det blev! Tack Cinemateket för att ni visade filmen och tack Jojje, Sofia, Carl och Johan för sällskap.

.

.

.

1. Jag har fastnat i Fargo-vinkelvolten!

Den har legat SÅ länge bredvid TV:n i mitt sovrum, DVD-boxen med första säsongen av Fargo. Men så fick jag ett ryck, låg i sängen och snorade och inbillade mig att lite TV-serie på nattkröken skulle få mig att somna i ett huj. Men det gick ju käpprätt åt helskotta. Jag låg vaken hela natten. Ett avsnitt till, ett till, ett till. Så SJUKT bra! Varje avsnitt är så mastigt att det känns som långfilmer. Varenda sekund används till max. Billy Bob Thornton är magisk för att inte tala om Martin Freeman. Nu ska jag ge mig i kast med säsong två alldeles på direkten! Hurra!

11 svar på ”Fredagsfemman #196”

 1. Har inte så mycket att tillägga om nåt idag….förutom att Fargo är ett måste förstås!!

  Å så dyngar jag på med ”GO HELG” från Guldköping!! 🙂

  1. Steffo:
   Ja, den VAR ju det och vad jag förstår är andra säsongen minst lika mycket måste. Fan vad jag är sist på bollen ibland 😉

   Go helg!!

 2. 3. Lockande double feature med Totoro och Pasolinis Tusen och en natt.

  2. Tack själv! Jag hade knappast gått utan din entusiasm för filmen.

  1. Carl:
   3. Verkligen 🙂
   2. Kul att den gick fram, entusiasmen alltså. Och kul att du gav den en chans. Och JÄTTEKUL att du gillade den 🙂

 3. Kul att även du drabbats av Fargo-febern. Det är en rätt härlig åkomma 😉 Serien är så sinnessjukt välgjord, en blir lika paff i varje avsnitt. Älskar Colin Hanks i säsong ett. Och hon som spelar Molly. Och Martin Freeman, vilken fullfjädrad dåre! Känns som att castingen är stor del av magin, även säsong två har bra skådisar. True detective är i jämförelse så ägd av Fargo!

  1. Cecilia:
   Har gett mig in i Fargo2 nu och för mig har den lite samma problem som True Detective 2 om man jämför med första säsongerna. Allt känns….beigare. Ingen Billy Bob. Ingen Martin Freeman. Ingen Allison Tolman. Jag fastnar inte alls fast jag VILL göra det. Jag ger dock inte upp. Såg jag TD2 ända in i mål lär jag göra det med F2 också 🙂

 4. 5: Skäckfilm är alltid rätt 🙂
  2: Tack för initiativ, utan dig hade jag ju inte ens vetat att den visades and such a härlig visning it was.

  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.