GRÄNSEN

Krigsfilmer som genre är något jag inte riktigt har vett att uppskatta. Jag förstår oftast inte grejen, jag tycker bara det blir testosteronfånigt och jag funderar mest på vem som tvättar kläderna och hur det kommer sig att soldater verkar klara sig otroligt länge utan mat.

När jag skulle se Gränsen ville jag försöka göra den ordentlig rättvisa och tog därför med mig en man till bion som verkligen älskar krigsfilm och som i väldigt få lägen skulle välja någon annan film att se än Rädda menige Ryan (jo, möjligtvis Kellys hjältar) alldeles oavsett humör.

Vad tyckte då han om Gränsen? Och vad tyckte jag?

Det här är mitt manliga biosällskaps samlade intryck av filmen:

Det första som slog mig är hur äkta filmen känns. Uniformerna, utrustningen, vapnen, kylan, till och med ansiktena känns igen. Att se filmen var på sätt och vis som att göra lumpen igen. Då blev man ihopföst med folk från olika delar av landet, det funkar ju så och det var skönt att se att handlingen inte kretsade kring fem stockholmare utan att det var en riktig blandning.

Har man varit tre veckor i skogen på en vintermanöver så vet man hur dom mår, att elden måste brinna dygnet runt, att man fryser och att man inte får bli blöt om fötterna. Har man dessutom stått på försvarets skidor, vilka för övrigt är samma som 1942, så blir det ännu mer autentiskt. Det är inte bara att sätta på sig skidorna och åka, det är som att ha en toadörr under varje fot.

Jag kan förstå nyfikenheten soldaterna känner när dom ville ta sig över norska gränsen för att se fienderna, nazisterna, livs levande. Jag känner med dom och jag uppslukas av filmen på ett sätt jag sällan gör.

Gränsen är en av dom bästa svenska filmerna jag sett. Den var spännande från första sekund, välgjord och genuin. Jag rekommenderar den varmt, speciellt till alla killar som varit fjälljägare – eller någon gång lekt krig i skogen.

 

 

.

Vad tyckte då jag?

Det finns inget som säger så lite om en films förtjänster som dess budget. Mycket av det jag läst om Gränsen kretsar kring pengar och att filmen blev gjord helt utan ekonomiskt stöd från Filminstitutet. Men en bra story och kreativa idéer kostar inte pengar, det är allt runtomkring som drar iväg och visst, självklart underlättar det att ha en stor säck med stålars om man vill förverkliga sin dröm men ibland går det lika bra ändå, kanske bättre till och med.

Mina irritationsmoment gällande Gränsen är uppenbara brister som inte går att skylla på tajt budget. Dialektala missar till exempel. Om en skådespelare ska spela värmlänning och således prata värmländska kanske hon (i det här fallet) ska göra det hela tiden och inte bara ibland. Dessutom tror jag inte på att soldater, inte ens svenska sådana – och definitivt inte 1942! – hälsar på varandra genom att ge varandra en kram.

Gränsen är nyskapande på ett häftigt sätt. Krigsfilm som genre på svenska har inte existerat förrän nu. Jag tycker det är modigt och kaxigt att lyckas dra ihop en sån här produktion och trots en del larviga missar är filmen ändå helt okej.

Till en början hamnar jag i nån slags mental snurra där mina tankar pendlar mellan Röd snö och julkalendern med Staffan och Bengt från 1984 men hjärnaktiviteten lugnar ner sig så småningom och jag lyckas se bortom fördomarna.

Jag tycker killarna bakom filmen, Richard Holm, Johnny Steen och André Sjöberg har gjort ett mycket bra jobb. Dom behöver inte skämmas ett endaste dugg.

 

 

.

.

Fler recensioner av Gränsen kan du läsa här:
Royale with cheese
Jojjenito
Flmr

30 svar på ”GRÄNSEN”

 1. Kul med en Gränsen recension hos Fiffi!!!
  Håller helt med din karl. Det här är bland det bästa som producerats i Sverige på ett bra tag. Har också förmånen att jobba hos den säljagent som säljer filmen internationellt och kan meddela att en Engelsk distributör har köpt bio rättigheterna för Beyond the Border (engelsk titel)!!!

 2. Joel:
  Folk som vågar satsa på på pappret kanske inte toksäkra kort ska ha all cred! Jättekul att den exporteras! Utomlands borde dom ju inte ha samma problem med mina dialektala klagomål heller 🙂

 3. Jag försökte faktiskt lyssna efter Maries värmländska vs utan dialekt när jag såg den eftersom jag läst samma gnäll i en annan recension men det var inget jag stördes av.

  Jag måste säga att jag tycker det är skamligt att Gränsen har gått så dåligt på svenska biografer. Den är verkligen en uppryckning för att vara en icke sfi finansierad film, normalt brukar de flesta sådana suga rätt ordentligt (Darling undantaget).
  Jag tycker även den håller sjukt bra i jämförelse med fullfinansierade filmer och att den då knappt når ut till publiken är ju jättetrist. Speciellt eftersom på de flesta ställen där man publiken får sätta betyg (filmtipset, imdb osv.)så har den bra respons så uppenbarligen gillar dom få som sett den ganska mycket.

  De planerar för övrigt två filmer till om samma period.

 4. Hade inte hört talas om denna innan men den verkar ju riktigt bra måste jag säga.

  Får mig att tänka på norska Max Manus som måste vara en av få krigsfilmer från norden. Riktigt välgjord och underhållande är den i alla fall.

 5. Joel:
  Jag tycker i och för sig att det är synd att den inte går bra på bio men det skamliga är att den knappt går nånstans alls.

  Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad, Skellefteå och Skövde är visserligen trevliga delar av Sverige men det är inte HELA Sverige. Det är en hel drös med folk som säkerligen skulle ha gått och sett den som inte har en chans. Jämför detta med Änglagård 3 som (säkerligen) visas i varenda Folkets hus som existerar.

 6. Kul med två olika perspektiv på filmen! Tur att du också hade behållning av den, för på ditt sällskaps omdöme lät det som om det skulle kunna vara väldigt intern.

 7. Sofia: Den måhända låta intern men det är den inte. Den är faktiskt en genuint bra svensk actionfilm inte helt olik ex. First Blood.

 8. Bra och rolig recension Fiffi – as always 🙂
  Ang distrubition så är det så att det är priset vi får betala då vi har biografmonopol i det här landet. Det är anledningen till att filmer inte dyker upp innan de kommer på DVD . Sf vill ju inte konkurrera med sig själva. Detta gör att "smalare" filmer har svårt att slå. Troligtvis skulle "det stora blå" vara chanslös idag den skulle nog fått vänta på sin tur att visas då storverk som dagis papporna måste få gå före 🙁

 9. Sofia:
  Nej, den är inte SÅ intern men det är klart att om man varit i en liknande (nåja) situation så är det kanske lättare att sätta sig in i känslan, precis som med alla andra filmer där man känner igen sig.

 10. filmitch:
  Tackar 😀

  Vet du vad grejen med Gränsen är? Att den egentligen inte är "smal". Skulle Plutonen eller Apocalypse Now eller Rädda menige Ryan komma idag så skulle dom prånglas ut i tusentals ex över Sveriges biografer BARA för att det är Hollywood, inte för att det är filmer som passar alla i smaken.

 11. Jätteintressant diskussion.

  Först av allt vill jag bara säga att Gränsen utan tvekan är den mest nyskapande svenska filmen på riktigt länge (Jägarna comes to mind?) både historieberättar mässigt och hur den har finansierats.

  Producenten Johnny Steen har berättat i intervjuer att de var rätt måna om att kunna börja filma förra vintern och utan inkörda kanaler på filminstitutet så var de antagligen för sent ute för att få några pengar (inspelningen krävde ju vinter) sen om de hade fått några är en annan fråga. Gränsen visar iaf att det går att producera filmer som vi inte är vana vid här typ krig sci fi osv.

  Det som är filmens absoluta styrka är dess enkelhet i historien (extremt sällsynt i Sverige) ett annat sällsynt exempel är Jägarna igen. Den här typen av berättande med extremt tydlig konflikt och karaktärspresentationer är ett måste tycker jag när man utvecklar manus.

  Att Gränsen har gått dåligt ser jag främst som en distributionsmiss. Jag håller inte med Fiffi om antalet filmkopior. Den öppnade med över 40 kopior och klarade trots det inte att hamna top tio på biotoppen det borde den ha gjort. När man inte lyckas första veckan blir det nästan alltid en extremt stor nedgångs spiral.

  Antagligen skulle man satsat mycket hårdare på landsbygden än vad man gjorde. Kan bara uppmuntra er som inte har sett den att leta upp en biograf som visar den eller ringa till biografen och be dem ta in den för den förtjänar verkligen ett bättre öde.

 12. Glömde att inflika när det gäller biograferna att när en film går såpass dåligt drar man oftast in en massa kopior så har även fallet varit här. Det blir lätt en no win situation. Distributören Scandinavic Vision (inte SF) hade behövt analysera målgrupper bättre och satt lite press på biografägarna (SF).

 13. @Joel: Ja, det interna kändes mest när jag läste recesionens första halva, typ "Ok, och för alla oss som _inte_ gjort lumpen då?" men där visade ju Fiffis omdöme att det fanns något även för oss (eller vem vet, Fiffi är kanske gammal fjälljägare?)

  Som du framställer det låter det definitivt som om man inte tillräckligt tydligt siktat in sig på rätt målgrupper, för så svårt borde det ju inte vara att prångla ut en film med det här innehållet.

  De kanske borde ha annonserat i Pennan och svärdet? 😉

 14. Joel:
  Fast det spelar ju ingen roll om filmen skeppas ut i 40 kopior om 38 av dom går till Stockholm, Göteborg och Malmö…

 15. Definitivt, men så var inte fallet. Filmen hade premiär på ett antal små orter också. Bland annat Torsby och Piteå. Jag tror att det var 3-4 sthlms kopior tyvärr i väldigt små salonger.
  I jämförelse tror jag Män som hatar kvinnor gick upp på 120-140 kopior vilket är svenskt rekord i den jämförelsen är 40 kopior inte så lite.
  Däremot börjar jag tro att man kanske skulle ha gjort en väldigt limiterad "roadshow" release istället på nyckelorter för att bygga word of mouth.
  Har fått rapporter ifrån EFM i Berlin att den är på väg att säljas till ett antal stora länder till.

 16. Intressant diskussion som jag inte riktigt har tid att kasta mig in i.

  Däremot har jag sett Gränsen på bio. Håller med om dialekten på flickvännen, den var svajig.

  Fiffi: soldaterna som kramades var ju bröder (!) i första hand, soldater i andra hand.

  Vad jag tyckte? Well, det dyker upp en recension på min blogg. 😉

 17. Jojjenito:
  Men, var det verkligen bara bröderna som kramades? Jag fick för mig att det var hela gruppen, men jag kan ha fel.

  Ska hålla koll efter din recension 🙂

 18. Det låter nästan som om jag skulle ha tagit lumpen för att verkligen kunna njuta av filmen fullt ut 🙂 Jag uppskattade den inte riktigt så mycket som du Fiffi och ditt manliga sällskap gjorde, men jag uppskattar att man vågade testade något nytt.

  Angående diskussionen kring filmkopior och liknande så tycker jag det är synd att den inte har gått bättre. Jag såg den på bio dagen efter premiären i Malmö (visades inte i Lund där jag brukar se film) och salongen var knappt halvfull. Mer specifikt var kanske en fjärdedel av salongen fylld och då var det ingen stor salong vi pratar om här. Synd!

  Men jag vet inte om reklamen har varit för dålig för filmen och att få visste om att den hade premiär? För jag hörde först talas om filmen via ett forum av en som var statist i filmen och på så sätt ville sprida informationen om filmen. Jag vet inte om man har kört trailers innan andra filmer som man brukar.

  För jag har hört många klagomål från det forumet jag nämnde tidigare att filmen inte visas i just deras stad och därför har de inte möjlighet att se filmen. Att detta forumet är i anslutning till en tracker och att det redan finns en digital kopia av filmen ute i "rullorna" är ju inte till filmens fördel. Synd, då filmen förtjänar ett bättre öde.

 19. Martin:
  Jag såg Gränsen-trailern på bio i sen-höstas några gånger, sista gången tror jag var före Harry Potter-filmen. Hade jag inte sett den hade jag sannorlikt haft noll koll på att filmen var på G.

  Visst är det tråkigt att filmen inte går på fler biografer runt om i landet men mun-mot-munmetoden är inte att förakta. Kanske blir det en stor DVD-succé istället?

 20. Martin, Fiffi: För mig är det något av en gåta att den gått så dåligt på bio.

  Jag tycker den har haft rätt mycket annonser och trailer visningar likaså har det varit bra drag på nätet efter premiären. Ex. har deras fb sida som de knappt uppdaterar 234 fans vilket får ses som ok för en svensk film.

  Det som de gjort annorlunda annars är att de varit ganska sena med affischer och liknande samt trailer (hade ingen aning om HP visningen tyvärr ligger den nog lite väl långt bak i tiden) vilket jag tycker är bra. Hatar när man är spyless på en film där de vevar trailer dygnet runt (Ett öga rött, Wolverine).

  Som jag skrivit tidigare så borde det bli bra word to mouth också eftersom de flesta som ser den verkar gilla den (mårten på DN är undantaget vilken j*vla idiot recension). Allt detta talar för att de skulle betydligt fler besökare. En parantes är att det är samma distributör som hade hand om Psalm 21 och den gick ju också riktigt dåligt trots liknande antal kopior.

  Kan dock meddela att Gränsen nu sålts även till Japan och Frankrike och det pågår förhandlingar med ett antal länder till.

 21. Joel:
  Nu har jag läst DN-recensionen och hur medioker den än är så är kommentarsfältet där desto intressantare. 🙂

 22. Sist jag kollade kommentarerna på recensionen så var alla betydligt mer positiva och snarare kritiska mot Mårten vilket är fullt förståeligt. Därför är det konstigt att det inte blir mer word to mouth om den!

 23. Joel:
  Precis så. Kommentarerna känns rätt positiva till filmen över lag OCH väldigt engagerande. Det är sällan en filmrecension får SÅ många kommentarer.

 24. Appropå kramarna… Killarna är bröder. Får inte de kramas när de inte har sett varandra på länge?

  Jag tyckte att filmen kändes trovärdig. Vissa saker är inte logiska, som till exempel finnen som hade varit med i det finska vinterkriget, som officer tydligen. Varför är inte han i Finland, som samtidigt strider på östfronten mot ryssen…

  L-G

 25. Anonym/L-G:
  Självklart får dom kramas, dom får kramas pecis hur mycket dom vill. 🙂
  Det jag reagerade på i filmen var att jag inte tänkte på att dom var bröder (män i uniform ser ganska likadana ut) och därför tyckte det kändes konstigt att två soldater anno 1942 kramades som hälsning. Men det är klart bröder ska kramas och ska jag dra det ett steg längre så kanske det inte vore lika mycket krig i världen om soldater (OCH män med alltför mycket makt) kramades lite mer 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.