TRUE GRIT

Mattie Ross pappa är död. Endast 14 år gammal har hon begett sig till staden för att som talesperson för hela familjen klara upp pappans kvarlåtenskaper och få den döda kroppen forslad tillbaka till byn där dom bor.

Men varför bryr sig ingen om Tom Chaney, mannen som uppenbarligen bragt pappan om livet? Varför ger sig ingen av efter honom, varför straffas han inte?

Mattie (Hailee Steinfeld) är inte bara ung och arg, hon är handlingskraftig också. Hon tar saken i egna händer och hon köper/mutar det tuffaste killen hon kan hitta för att följa med henne på letandet efter Chaney. Den utvalde är suputen U.S Marshal Reuben J. ”Rooster” Cogburn (Jeff Bridges) som älskar sin revolver nästan lika mycket som han älskar att skjuta av den. Stod den nån ivägen? Jaha. Tough luck, typ.

Att få mig att bli sittande med ett tokleende på läpparna åt en westernfilm, ja, det är ingen enkel sak att få till. Många har försökt och lika många har misslyckats. Det är liksom inte riktigt min grej. True grit är en remake av John Waynes westernklassikern ”De sammanbitna” från 1969 (en film jag inte sett) och Wayne fick en Oscar för sin roll som Rooster, samma roll som Jeff Bridges är nominerad för i år.

Som sagt, att få mitt hjärta att smälta av dammiga vyer, bruna hästar och doften av krutrök det är ungefär lika lätt som att få en rauk att börja dansa pasodoble. Men om det är några på jorden som skulle kunna få en stor sten att vicka på höfterna i takt till spansk musik så är det bröderna Coen.

Redan tjugo minuter in i filmen tänker jag ”jag vill inte att den ska ta slut”. Filmen lyckas inte hålla mig i den känslan exakt hela vägen, men nästan.

Jag tycker om den. Mycket. Filmen alltså. Den funkar. Jag är glad. True grit. Kanon, ju! Hihi!

26 svar på ”TRUE GRIT”

 1. Den här har E fastnat för pga reklamen i TV så den vill hon se. Inte med mej antagligen eftersom jag är avpolletterad som biosällskap numera men den kanske är barnförbjuden så att jag MÅSTE följa med va? Visst!? 🙂 Jag gillar mr Bridges, blev förtjust i honom redan när han var Starman.

 2. En i mina ögon typisk mellan Coen en ganska ljum och halvtrist story med en och annan bra scen. Förvånansvärt trist tyckte jag.

 3. Bådar gott det här! True Grit är den sista "måste-filmen" jag har kvar att se innan galan. Var lite pessimistisk till den från början, men nu har jag ändå läst en hel del gott om den. Peppad.

 4. filmitch:
  Storyn i sig är ju ingen kioskvältare, det som gör den annorlunda och i mina ögon helfrän är tjejen Mattie. Hon är svintuff tycker jag. Tänk om det fanns fler tjejer som hon i världen, så skulle TV-program som Hollywoodfruar inte existera.

 5. Plox:
  Jag hade inte heller några jätte-cravings efter den här filmen innan jag såg den. Den känns liksom inte…intressant. Men det ÄR den.

 6. Att tänka "Jag vill inte att den ska ta slut" brukar vara ett gott betyg. Jag ser fram emot den. Hoppas jag får samma känsla. Jag kan slänga in en brasklapp och det är att jag ogillade John Wayne-western The Searchers å det grövsta.

 7. Cohens bästa sedan Fargo! Det bästa med den här var att den inte var så stilisk och överfokuserad på kluriga och speciella karaktärer och vilket bra spel!

 8. Joel:
  Det finns inte mycket att klaga på alls med True grit, men den är inte så "Coensk" och på det sättet helt unik bland deras filmer.

 9. Och det är det som gör den bra, att den inte är så typiskt cohensk vilket har förstört ett antal av deras filmer, nu finns det iof ett par darlingar kvar som björnfällsmannen, djurimiterande rånaren och hela det överdrivet sagoaktiga slutet.
  Hade de sakerna ändrats till det bättre hade den varit perfekt!

 10. Nu har vi sett den! Hela nördfamiljen faktiskt eftersom pappan är en liten westernnörd som inte kommer iväg på bio på eget initiativ och därför blev överraskad med True Grit och restaurangbesök på sin fölsedag.

  Jag är verkligen ingen westernälskare men tyckte mycket om denna film, det gjorde vi alla tre, trots skilda åldrar och smak.

 11. Boknörden:
  Vilken toppenfödelsedag han måste ha haft! Hälsa och gratta så mycket i efterskott 😀

  Kul dessutom att ni gillade den allihop. Såna filmer kryllar det inte av (har jag märkt härhemma) 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.