JASON X

Det gjordes hela åtta Fredagen den 13:e-filmer på 80-talet och endast en på 90-talet. Det tog nämligen åtta år innan det skulle komma en nummer tio i serien (efter den bortom mediokra nian).

Nu är det 2001 och då vill man inte göra nåt mossigt har-vi-inte-sett-det-förut, nej, nu ska nya dimensioner brytas, nu snackar vi nyskapande in absurdum.

I början av filmen befinner vi oss på Crystal Lake forskningsanstalt. Ja du såg rätt, forskningsanstalt. Det är år 2008 (wohooo, så futuristiskt tänkt av en film gjord 2001) och Jason Vorhees har blivit tillfångatagen av myndigheterna och instängd där. Två år senare, 2010, är det tänkt att Jason ska bli nedfryst för att minimera risken att han rymmer men självklart går kryobehandlingen åt fanders.

Hopp!

Nu är det år 2455. Vi befinner oss på en rymdfarkost tillsammans med studenterna Tsunaron (Chuck Campbell), Janessa (Melyssa Ade) och Azrael (Dov Tiefenbach), professorn Brandon Lowe (Jonathan Potts) och en robot vid namn  KM-14 (Lisa Ryder). Och Jason. Såklart. Jason is in spaaaaaaace!

Jason X har absolut ingenting med Fredagen den 13:e-filmserien att göra. Nada. Utan att ha sett ett enda avsnitt av Star Trek så tror jag den här filmen har mer gemensamt med den än med någonting annat. Hur bedömer jag då en film som denna? Det är faktiskt ganska enkelt. Som skräckfilm är den usel. Som science fiction är den usel och dum. Som Fredagen den 13:e film är den icke existerande. Så domen är enkel, det här suger kryonedfrusen jasonsnopp!

Originaltitel: Jason X

Produktionsår: 2001

Regissör: James Isaac

Jason: Kane Hodder

Bodycount: 26 döda

Mest minnesvärda scen: Stjärnfallet på slutet och detta snack:

 Janessa: ”Why don’t you just admit it? You want me. ” 

Tsunaron: ”I couldn’t be with a girl whose balls are bigger than mine.”

5 svar på ”JASON X”

 1. Hm har bara sett denna film en gång minns att den var underhållande. Inte mycket till skräckis men i ärlighetens namn slutade Friday 13th att var skräck någonstans kring del 3/4 och istället bli något annat. Vad vet jag inte riktigt……..
  Extra plus för dialogen 🙂 Undrar vad skådisar och produktionsteam tänker när sådana här sekvenser spelas in.

  1. filmitch:
   Men ska man inte kunna kräva åtminstone liiiite spänning av en sånhär film? Inte ens liiiiite skräckfilmskänsla? Inte det? Det är ju inte en spoof liksom. 😉

 2. Men du måste hålla med om att holodeck scenen när Jason är tillbaka vid Crystal Lake är klockren! Utan tvekan en av de bästa komiska scenerna i hela franchisen!

  1. Joel:
   Hela den här filmen känns mer som en Scary Movie-variant av hela Friday the 13th-franchisen. Hade jag varit på ”det” humöret hade jag nog garvat mig igenom hela filmen. :Det fanns flera scener som hade platsat i en skruvad komedi. Eller så är det jag som missuppfattat hela filmen? Det kanske ÄR en komedi?

 3. Haha, jag tänkte göra någon kommentar på ett av dina tidigare inlägg om att jag hade för mig att det fanns en ”Jason in Space” men det kändes så dumt att jag trodde att det bara var min sönderfrästa hjärna 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.