JOHAN FALK 20: SLUTET

23 augusti, 2015

Jag sitter i soffan. Ögonen rinner samtidigt som dom är torra för jag minns inte när jag blinkade sist. Eftertexterna rullar och med den visas korta klipp från filmserien jag just sett klart. Tjugo fristående filmer men samtidigt en lång grundberättelse som inte kan varken förstås eller tas in till fullo om man inte varit med från början.

Johan Falks utveckling från Noll tolerans till Slutet är inte bara att han åldrats sexton år på pappret, han har varit med om så mycket skit, sett nära vänner dö, fru och barn hotas till livet och arbetsgivare som ifrågasätter hans existens. Han känns som ”samma gamla Johan” när man varit med på resan hela vägen men samtidigt, nej, han är ingenting av gamla Johan. Nu är han trött, slut, stenhård och asförbannad. Nu har han fått så jävla nog!

Det är slut nu. Obönhörligen slut. Tomheten som sveper över mig är hanterbar men inte desto mindre känslosam. Jag känner mig ledsen på riktigt.

Anders Nilsson och Joakim Hansson har lyckats skapa ett persongalleri av karaktärer som jag tror på, känner med, känner för, bryr mig om. Samtidigt, tempot, actionscenerna, spänningen i den här filmen klår ALLT jag sett i svensk film förut. Den som säger att Johan Falk-filmerna INTE  håller högsta internationella actionthrillerklass kan bara hålla käften. Ja. Faktiskt. Får jag höra en hånande Johan Falk-diss en gång till av någon som inte sett hela serien så kommer jag gå helt fucking bananas. Man kan inte fördomssåga filmer lika lite som man kan fördomshylla filmer.

Jag sitter i soffan och undrar vad Anders Nilsson skulle kunna skapa med hollywoodpengar nu när han visat hur enormt mycket bang for the buck det går att göra i lilla Sverige. Det här är inget annat än en storartad filmserie med ett slut som kommer följa med mig länge…länge.

Här hittas samlingsinlägget med länkar till alla Falk-recensionerna.

{ 9 comments… read them below or add one }

Steffo augusti 23, 2015 kl. 09:19

Helt rätt!!!
Slutet är magnifikt!!!! Rakt över bara sådär!

Ska man ha en åsikt om Falk som ens är värd att ta i beaktande måste man banne mig ha sett ha sett alla 20 filmerna!!!
Sveriges absolut bästa krim-serie!! Hör ni det alla Beck-knarkare!!

Såhär SKA svenskt actiondrama göras! 🙂

Svara

Fiffi augusti 24, 2015 kl. 08:12

Steffo:
Heja! Skönt att någon mer än jag fattat grejen med Falken! 😉

När får man läsa din genomgång?

Svara

Steffo augusti 25, 2015 kl. 07:43

Dom ligger ju där och väntar på att få tränga sig in på bloggen under höststarten…! 😉

Svara

Sofia augusti 23, 2015 kl. 16:13

Jag har svårt att tänka mig att jag kommer att sätta mig ned med alla dessa 20 filmer, men det har ändå varit kul att få uppleva dem genom dina ögon. Jag är rätt säker på att det blivit bättre på det sättet än om jag sett dem själv 🙂

Svara

Sofia augusti 23, 2015 kl. 17:07

Just det, om man inte får kritisera utan att ha sett hela serien, är inte det lite som att säga: jaja, men alltså när du ser film X för femte gången, DÅ är den kanon! Borde inte de enskilda delarna kunna stå tillräckligt mycket på egna ben för att kunna kritiseras som enskilda företeelser?

Svara

Fiffi augusti 23, 2015 kl. 18:16

Sofia:
De enskilda filmerna KAN stå på egna ben men som med vilken serie som helst så finns det karaktärsutveckling mm som man missar om man inte sett allt från början.
Men det jag retar mig på är personer som sågar filmerna utan att ha sett egentligen någonting alls, för att dom ”vet” hur 1. Svensk film är i allmänhet och 2. Svensk polisfilm är i synnerhet. Och nej, utan att ha sett Falk-serien kan man inte säga att man vet detta. Tycker jag då 😉

Svara

Sofia augusti 24, 2015 kl. 13:21

Nä, det är klart att man inte kan/bör/ska dissa det man inte sett på ren slentrian. DÄR är vi överens 🙂

Svara

Johannes augusti 24, 2015 kl. 17:23

mycket bra skrivit! Och ja, jag har sett hela serien typ förtsa 15 typ 10 gånger och de senaste 5, dom blir bättre efter varje gång man ser dom.

Som ja läste i någon kommentar Beck å Wallander e ljusår bakom i spänning, tempo & action! Och de filmerna räcker man ser någon gång vardera film, men de e klart de finns ljuskorn i Beck å Wallander filmerna också men helheten är som sagt långt efter.

Jag går efter imdb å sätter en 10/10

Svara

Fiffi augusti 25, 2015 kl. 06:35

Johannes:
Tack! 🙂

Jag tycker absolut det finns ljusglimtar i speciellt Beck-filmerna men att jämföra den filmserien med Falk-filmerna känns orättvist mot samtliga inblandade. Enda gemensamma nämnarna är en polisstation och att alla pratar svenska.

10/10 på ImdB känns helt rimligt 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: