FILMÅRET 2002

2002 var inget enkelt filmår. Till en början hade jag problem att hitta tio listvärdiga filmen men när jag tog mig en funderare sådär ända in i mitten av kroppen utkristalliserade sig fjorton filmer som gett mig alldeles extra fina filmminnen och fyra blev alltså bubblare.

Och, kors i taket, Sylvester Stallone kom ut med hela två filmer detta år men vare sig D-Tox eller Angelos hämnd kvalificerar sig för listan. Nån måtta på knasigheterna får det ändå vara.

Uppdaterat 2015-08-22: Gjorde en TOKMISS och glömde helt bort en av mina favoritfilmer från året. Ice Age fick därmed stryka på foten och blev bubblare istället.

 

 

 

10. Love Liza
(Regi: Todd Louiso)

Philip Seymour Hoffman är död! Har du hört? Sjukt va? I Love Liza gör han en såndär roll som jag tror dom allra flesta förknippar honom med. En lite egen och småtrasig man, överviktig med otvättat hår och beiga kläder. På nåt vis så jävla lätt att tycka om.

.

.

 

9. Spider-Man
(Regi: Sam Raimi)

Jag vet faktiskt inte hur många gånger jag sett Spider-Man men hur många gånger det än är så har jag antagligen inte sett den för sista gången.

.

.

8. Irriversible
(Irréversible, Regi: Gaspar Noé)

En absolut vidrig jävla film men ändå så speciell att den inte släpper taget. Att den är berättad baklänges gör att den blir ännu mer annorlunda och det adderar en hel del på pluskontot.

 

7. Carnages
(Regi: Delphine Gleize)

En spansk-fransk orgie i egensinnighet som gjorde att jag kände mig förälskad, omtumlad och överkörd efteråt, fast inte av en lastbil utan av en rosa bulldozer.

.

.

.

6. Spider
(Regi: David Cronenberg)

Så speciell att den inte släpper taget, det stämmer inte bara på filmen på plats 7 utan även på denna. Ralph Fiennes är Spider, en man vars mentala hälsa kanske inte är helt i fas med det som anses ”normalt”. Mörkt, dystert, suggestivt och svinbra!

.

.

5. Drömmarnas land
(In America, Regi: Jim Sheridan)

Det här är den andra filmen på listan som jag såg efter givmilt överseende från Fripps filmrevyer (Love Liza var den andra). Drömmarnas land var en film jag missat totalt och säkert inte hade sett om jag inte fått filmen i handen. En väldigt fin film! Dom bästa barnskådisarna jag sett!

.

.

4. Lilja 4-ever
(Regi: Lukas Moodysson)

Det finns mycket att säga om Lilja 4-ever. Väldigt mycket. Tänker dock inte skriva ett dugg om det här. Jag håller det inom mig och konstaterar bara ”se filmen om du inte redan gjort det”.

.

.

3. The Ring
(Regi: Gore Verbinski)

En remake som är bättre än originalet? Ja, jag tycker det. Jag tycker amerikanska The Ring är betydligt ruggigare än japanska Ringu. Och det bästa är att The Ring fortsätter vara ruggig även vid en omtitt. Och två. Och tre.

.

.

2. Timmarna
(The Hours, Regi:Stephen Daldry)

Tre kvinnor, tre öden, tre skådespelare som ställer tre skåp på varsin plats och ingen jäkel kan flytta dom. Nicole Kidman (med ”ny” näsa), Julianne Moore och Meryl Streep är fulkomligt lysande!

.

.

1. Pianisten
(The Pianist, Regi: Roman Polanski)

Det känns så himla härligt att få avsluta denna lista med lite glädje, lite jubel, lite party, lite gala! Nähä, inte det inte? Pianisten kan vara kanske den oglättigaste av alla filmer som finns, åtminstone i hjärteroten för HELVETE vad ont det gör att se den. Jag blir så hemskt ledsen, jag vill typ krypa ut ur skinnet och det värsta av allt är att historien är sann. Adrien Brody vann en Oscar för sin roll som Wladyslaw Szpilman och jag klappar händerna så hårt att jag får stickningar och skriker så det svider i halsen: ADRIIIEEEEEEN!

.

Bubblare: Bubba Ho-tep, The Eye, Ice Age, Harry Potter och hemligheternas kammare och Röd drake. Minority Report ska givetvis vara bubblare också.

En skön samling filmbloggare gör samma sak som jag idag, skriver om filmåret 2002 alltså. Klicka vidare för att läsa mer.
Rörliga bilder och tryckta ord
Jojjenito
Fripps filmrevyer
Movies-Noir
Filmitch
Flmr
The Nerd Bird

19 svar på ”FILMÅRET 2002”

 1. Jodå ett överlapp och flera bubblare visst är Ice age härlig. Jag missade The Ring och får ordna till detta. Spider står i bokhyllan – kanske dags snart för en titt.The Pianist är en fin film och så men den är lite tråkig och jag har svårt för genren.

  1. filmitch:
   Alltså….se Spider en mörk höstkväll när hela familjen somnat….i den röda fåtöljen…och du dricker ljummet kranvatten ur ett odiskat mjölkglas och knaprar på en gammal brödkant (inget godare eller mer fancy än så, du måste komma i stämning ;)). Det kan bli en filmupplevelse du aldrig glömmer!

 2. Halloj. Klart du ska ha med Carnages! 5/5 och allt. Du brukar ju inte ha svårt för att uppdatera din lista…? Inte?

  OK, då kör vi:
  10.Love Liza – överlapp, förbaskat bra film det där. PSH är lysande!

  9. Ice age – inte sett

  8. Spider-man – sett men tyckte den var tämligen tråkig. Inte mycket humor i den rullen inte.

  7. Irreversible – missade den på filmfestivalen (då jag jobbade som volontär9 och har aldrig funnit rätt tillfälle för den men den är på min att se lista

  6. Spider – inte sett, känner inte ens till den

  5. In America – grymt bra film, så bra att jag jackade upp den till förstaplatsen vid senaste justeringen av listan. Sett filmen tre gånger vid det här laget.

  4. Lilja 4-ever – inte sett

  3. The ring – hehe, sett. NOT.

  2. Timmarna – inte sett

  1. Pianisten – sett men tyckte den var viktig, bra gjord, känslosam men satans vad tråkig den var…

  Sen gillar jag Minority report en hel del och den skulle kanske ta sig upp på min lista efter omtitt.

    1. Henke:
     Kanske ska se Irriversible istället? Skulle kunna vara en Henke-film! Om inte annat får du umgås med Monica Bellucci en stund. 🙂

 3. Woho för The Hours/Timmarna!! 😀 Ett av endast två överlapp, men en av de bästa så det väger upp 🙂 Herregud, jag måste ju se The Pianist.

  När jag läser din text blir jag sugen på att se Spider, men David Cronenberg och jag har ingen vidare kemi så kanske inte … Däremot verkar Love Liza lovande!

  1. Cecilia:
   Ja det måste du faktiskt! Se Pianisten alltså. Glöm inte näsdukarna alternativt en väldigt långärmad tröja så du kan snyta dig i den.

   Spider är väldigt speciell, suggestiv och otroligt mörk, men också väldigt bra. Ralph Fiennes, vilken klippa!

 4. 10. Love Liza – Inte sett men PSH lockar och att ha osedda PSH-filmer nu när han inte kommer göra nåt nytt känns nästan fel.

  9. Spider-Man – Mjae, helt ok.

  8. Irréversible – O ja. Min etta.

  7. Carnages – Japp, en riktigt bra film.

  6. Spider – O nej. Hade förväntningar på den här. Cronenberg, hade hört att Fiennes skulle vara strålande. Trög, seg, totalt ointensiv blev resultatet. 1/5.

  5. In America – Har inte sett denna. Hört en väldans massa gott.

  4 – 1. High-five!

  1. Jojjenito:
   Hehe, det var Spider som var ”den” filmen alltså. Jag kan dock förstå ditt betyg. Tror det är en antingen-eller-film för jag har mycket svårt att tro att någon ser på den som en ”njaaaa….jo…sådär….den var väl bra…..mellanmjölksfilm” 😉

   Men sex överlapp är fan kaxigt!

 5. 10. Love Liza – inte sett
  9. Spider-Man – ok underhållning för stunden
  8. Irriversible – inte sett
  7. Carnages – inte sett
  6. Spider – inte sett
  5. Drömmarnas land – yay, jag gissade rätt 🙂
  4. Lilja 4-ever – bra men hemsk
  3. The Ring – originalet fo’ever
  2. Timmarna – fastande aldrig riktigt hos mig, borde kanske se om
  1. Pianisten – mja, har ju aldrig blivit någon favorit. Omtitt inte nödvändig 😉

  Det var ett dåligt överlappande år, all in all… Av dina som jag inte sett är jag nog mest nyfiken på Irreversible. Men vi är ju nöjda med våra respektive listor, så… 🙂

  1. Sofia:
   Jag kan tänka mig att Irriversible kan funka för dig. Den är speciell och tung men samtidigt en ”måste-se-film”, i alla fall i min värld 😉

   Jag såg förresten Equilibrium igår. Vi får ta ett snack om den senare idag 😉

 6. Love Liza, Spider-Man och Timmarna gav jag alla runt en trea i betyg. Helt ok alltså. Lilja 4-Ever en stark trea.

  De tre som även återfinns på min lista är Pianisten och The Ring som får en fyra till stark fyra. Irréversible är en stark fyra.

  Carnages, Spider och In America har jag inte sett där sistnämnda ligger bäst till för en titt. Tanken var att den skulle komma med i Decennier, men vissa saker i trailern gjorde att jag valde bort den. Ska nog ändå se den vad det lider 🙂

  1. Movies-Noir:
   Jag skulle tro att du kan gilla alla tre filmerna (Carnages, Spider och In America), det gäller nog bara (som vanligt) att du ser dom exakt rätt dag och vid rätt sinnesstämning. I alla fall när det gäller Spider eftersom den är rätt….mörk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.