JOHAN FALK 9: DE FREDLÖSA

25 juli, 2015

Ett paket levereras till en villa i förorten. En kvinna öppnar dörren, tar emot paketet och säger tack. Hon öppnar locket och det säger BANG, halva huset och hela kvinnan har bombats sönder.

Paketet levererades till Wexell (Marie Delleskog), en högt uppsatt åklagare som just nu är inblandad i en stor rättegång mot ett MC-gäng. Hotbilden mot henne har varit massiv ett bra tag men det här var spiken i kistan, nu måste nånting göras och GSI sätt på fallet.

Frank Wagner (Joel Kinnaman) vill ut. Han vill inte vara infiltratör åt polisen längre, han vill leva ett vanligt liv utan den ständiga press han lever under. Johan Falk (Jakob Eklund) lovar att försöka få honom ”fri” om han bara hjälper till en sista gång.

Johan Falk själv fortsätter bete sig som om jorden snurrar kring hans navel och jag börjar känna mig lite småirriterad på honom. Empati är INTE hans starka sida. Kollegan Sophie (Meliz Karlge) å andra sidan, hon är stenhård men känns empatisk – mot dom flesta utom sin egen man. Efter åtta filmer är det först i denna som man får se att hon har två barn och att hennes man också är polis. Hon har fram tills nu framställts som nån form av superstark singelkvinna som enbart lever för sitt jobb. Det sista är alltså rätt men det första är tämligen jättefel.

Återigen stabila skådespelarinsatser trots ett manus som haltar en smula. Filmen känns ojämn, som om den inte riktigt vet vilket ben den ska stå på.

Manus: Fredrik T. Olsson
Regi: Daniel Lind Lagerlöf

{ 5 comments… read them below or add one }

Anders juli 26, 2015 kl. 15:20

I filmen GSI får man se Sophie interagera med sin man två gånger. Först när de bråkar utanför GSI:s kontor, och sen när de kramas lite tafatt i garaget efter händelserna på Gothia Towers. Där säger också Roger att han tagit hand om barnen. Så det är inte i De fredlösa som man för första gången får veta om Sophies familjesituationen. 🙂

Svara

Fiffi juli 26, 2015 kl. 17:06

Anders:
Tack för informationen, då måste det vara jag som sluntit med koncentrationen. Jag som tycker att jag kollat på filmerna med lupp 😉

Svara

Anders juli 26, 2015 kl. 18:00

Kolla även scenen i hissen mellan Sophie o Tommy Ridders i samma film. Allt de pratar om där, innan actionet brakar loss, är ju egentligen Sophies familjerelation. Till och med barnen nämns. Varje scen berättar egentligen två saker, helst ännu fler, vilket är en av orsakerna till att det blir bra.

Svara

Anders juli 26, 2015 kl. 17:55

Roger har polisuniform på sig till och med

Svara

Fiffi juli 26, 2015 kl. 20:43

Anders:
Jag kommer se om hela filmen. Verkar ju ha halvsovit mig igenom den 😉
Och att det blir bra, det håller jag med dig om 😀

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: