Katastroffilmstisdag: VOLCANO

26 juli, 2011

Det var tydligen på modet med vulkaner 1997. Både Dante´s peak och denna gick upp på biograferna det året och inte sedan Wyatt Earp och Tombstones dagar har två filmer med samma tema varit mer olika.

I Volcano är det Los Angeles som blir epicentrum för världens jäkla vulkanutbrott. Mike Roark (Tommy Lee Jones) är fårig räddningschef och ensamstående nyskild pappa till dottern Kelly (Gaby Hoffman), en dotter som ena sekunden verkar vara 17 år och tjatar om en piercing och i nästa sekund är hon en bebis som släpar runt på en teddybjörn, är handlingsförlamad och vill bli buren.

Anne Heche är geologen Amy med skinn på näsan och kunskaper om vulkaner som hon inte alltid lyckas få fram och Don Cheadle är Emmit, Mikes assistent på räddningstjänsten och en av få skådespelare i den här filmen som reagerar någorlunda mänskligt under katastrofens gång.

Att jag gillar Dante´s peak är ingen hemlighet. Dante´s peak är till skillnad från Volcano en film alldeles fullsmockad med humanism och kärlek mitt i all actionmisär. Volcano är en macholassefilm ut i fingerspetsarna. Det är en film för dom som får ståpäls av Steven Seagal, Heinekens TV-reklam och gula cementblandare.

Nej, Volcano funkar inte på mig. Som jag ser det gör manusförfattaren Jerome Armstrong och regissören Mick Jackson ungefär allting fel från start till mål om resultatet ska bli en katastroffilm värd att minnas. För att ta några exempel:

1. Att namedroppa gatunamn säger ingenting om katastrofens magnitud. Ytan behöver visas, helst från ovan och helst ska jag som tittar känna till händelsernas centrum redan innan hemskheterna bryter ut, hur ska jag annars kunna få dåndimpen över förödelsen?

2. Jag som tittar behöver också bli delaktig i lite mänskliga relationer för att bli engagerad. Mike Roarks förhållande till sin dotter är ungefär lika varmt och ömsint som det mellan Darth Vader och Luke Skywalker.

3. Det kryllar av stenkorkade uttalanden både från huvudrollskaraktärerna och dom som enbart skymtar förbi och filmens enda blondin (Heche) är den enda som inte beter sig som en.

4. Givetvis är den obligatoriska hunden med och det är väl okej. Det som inte är okej är att den är med helt utan förklarad anledning. Scenen är liksom bara inkastad mitt i allting utan minsta inramning. Vems är hunden? Varför är hunden ensam i huset?  Vem är tanten som blir så glad när hunden överlever och varför har samma kärring inte försökt rädda den? Och den kanske viktigaste frågan av dom alla: varför kan katastroffilmshunden aldrig stryka med?

Att det sen kommer in en hund till i handlingen är inte en bonus, snarare en bestraffning, för jag fick nog av fyrfotingar, precis som jag fick nog av tvåfotingar och av datoranimerad lava. Tröttsamt och korkat är vad det är. Heche och Cheadle fixar till betyget men det är verkligen gungbrädevarning mellan en 1:a och en 2:a.

 

{ 8 comments… read them below or add one }

Sofia juli 26, 2011 kl. 09:59

Nu låter du så himla tvärsäker att jag förstås blir osäker men jag vill minnas att jag tyckte att den här var rätt underhållande och jag brukar inte vad jag vet få varken pälsen eller något annat att stå av gula cementblandare (orangea är däremot en helt annan sak…) 😉

Svara

Fiffi juli 26, 2011 kl. 13:02

Sofia:
Du kanske ska se om den och/eller omvärdera just dom gula blandarna? ;D

Svara

Nathalie @ Bloody Disgusting juli 26, 2011 kl. 19:41

Tävla gärna i min blogg om biobiljetter 🙂

Svara

Sofia juli 27, 2011 kl. 13:41

Ändra åsikt, suck vad jobbigt 😉

Svara

fiffi juli 27, 2011 kl. 13:52

Sofia:
Haha, ja ibland skaver det 😉

Svara

filmitch juli 28, 2011 kl. 01:36

Slutet Fiffi du glömde det vidrigt politiskt korrekta slutet. Annars tycker jag att Dante är aningen bättre men bara aningen.

Svara

Jojjenito juli 31, 2011 kl. 12:27

Har sett delar av den här på reklamkanaler och av det jag sett så gillar jag Dante’s Peak mer. Volcano kändes tråkig som ett reportage.

Haha, hunden, alltid hunden. ”Och den kanske viktigaste frågan av dom alla: varför kan katastroffilmshunden aldrig stryka med?” För att man stryker den… medhårs. 😉

Svara

Fiffi juli 31, 2011 kl. 12:50

Jojjenito:
Åhåååå, du klippte till med en HÄPP-grej på slutet, bara sådär 😉 Hahaha.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: