KONG: SKULL ISLAND (IMAX 3D)

13 mars, 2017

Det händer ibland att jag ser filmtrailers trots att jag egentligen inte vill men när jag såg trailern till dagens film gled jag fanimej av stolen. SKOJAR NI MED MIG????? tänkte jag när jag flämt-andades och kinderna blev alldeles röda. VILKEN JÄVLA TRAILER! Och efter en sån resa finns det bara två slutdestinationer: antingen har man redan fått se allt av värde och filmen är kass ELLER så levererar filmen över all förväntan.

När jag satt på ”favoritplatsen” på IMAX-biografen i Solna (den enda platsen jag lyckats hitta där det går att se 3D utan att bli vansinnig – och ja, jag har provat mig fram den hårda vägen) och höll krampaktigt och handsvettigt i filmaffischen man fick vid entrén var jag på gränsen till rädd. Jag var så sjukt pepp på att äntligen få se filmen att det kändes som att fallet skulle bli så jävla högt och att jag om två timmar kommer hitta mig själv som en besviken blöt fläck på golvet. Kong och två timmar kom och gick och ja, jag låg där på golvet till sist men inte på grund av en filmisk flopp utan för att jag var helt svettig!

Kong: Skull Island är en ORGIE av dödscoola effekter som bara MATAS filmen igenom. Det är tufft, det är högljutt, det är flåsigt, det sprängs, skjuts och dödas på löpande band och vissa scener är väldigt grafiskt otäcka. Då slår det mig att filmen faktiskt är från 11 år och det känns faktiskt helt orimligt i min värld. Det här är nämligen inte ”bara” ett actionäventyr som King Kong-filmer varit genom historien, det här är mer som om mittentimmen i Peter Jacksons tretimmarsversion från 2005 satts på repeat – gånger hundra.

Att det är stora skådespelarnamn i egentligen samtliga roller är riktigt coolt för man har inte superkoll på vilka som kommer överleva ÄVEN om jag hade kunnat sätta en tia på både Tom Hiddleston och Brie Larson. Samuel L Jackson är med och gör en ordinär Samuel L Jackson-roll, John C Reilly ger filmen lite mänsklighet och värme, John Goodman gör det han ska, Corey Hawkins (Dr Dre i Straight Outta Compton) fortsätter imponera genom att välja/få roller som är väldigt olika varandra och Jason Mitchell visar att det inte var en engångsföreteelse att han var jättebra som Eazy-E i nyss nämnda musikfilm, han är kalas här med.

Kong själv görs med den äran av Toby Kebbell (som även har en ”vanlig” roll i filmen) och han har ju visat förut att han kan det här med att spela apa. Koba i Apornas Planet: Uppgörelsen, någon?

Det filmen förlorar på är att den går i samtliga klassiska ”been-there-done-that”-fällor. Till exempel, alla beväpnade militärmän har massor med kläder, kängor och hjälmar och den lilla kvinnliga fotografen Mason Weaver (Larson) springer runt i djungeln med sin kamera endast iklädd jeans och ett enkelt linne. Hon blir heller aldrig smutsig i håret och det torkar och lockar sig med rekordfart när hon i en scen hamnat i vattnet.

Men….orka gnugga sönder filmen när den är så COOL som den faktiskt är. Under flera scener sitter jag och tänker ”men alltså, är det inte FANTASTISKT vad dom kan göra???? Tänk att det går att få se filmer som ÄÄÄÄ SÅ HÄÄÄÄÄR!!” Så betygsmässigt blir det klurigt men jag spaltar upp det lite. King Kong är en hjälte och ska som en sådan bedömas. Hur skulle världen se ut utan honom? Vilka monster skulle vi tvingas brottas med? Det kanske är dags att skicka honom till Amerikat igen en gång för alla?

Manus och skådespelare:

Effekterna:

Jag hjärta King Kong-känslan:

 

{ 10 comments… read them below or add one }

Magnus mars 13, 2017 kl. 22:26

Jösses, nu måste jag nästan se den, men jag tänker fortsätta vägra ett tag till. Varför? tänkte jag direkt när jag fick höra att det skulle bli en ny film. Och jag kan fortfarande inte förstå, är manustorkan verkligen så stor i Hollywood att det behövdes ännu en Kong? Har vi total stagnation i den mänskliga utvecklingen?

Svara

Fiffi mars 13, 2017 kl. 22:33

Magnus:
Det är ändå tolv år sedan vi fick se Kong på bio. Det är elva år för mycket 😉

Svara

Magnus mars 13, 2017 kl. 22:39

Haha, ja, så kan man se det. Eller så är det elva aplugna år. 🙂 Om inget nytt har tillkommit, som att Kong slåss för världsfred, kan det väl ändå inte vara sevärt? 🙂

Svara

Pappan mars 14, 2017 kl. 00:13

Magnus: Det är ingen riktig remake av King Kong, utan en trevlig twist på storyn. Snart ska han slåss mot Godzilla också, något vi inte fått se på hela 55 år!

Se filmen, allt annat är taskigt mot dig själv.

http://pappaalskarfilm.blogg.se/2017/march/kong-skull-island-2017-2.html

Svara

Magnus mars 14, 2017 kl. 07:13

OK, cool, ni har övertygat mig. 🙂

Svara

Fiffi mars 14, 2017 kl. 08:54

Magnus:
Pappan har helt rätt. Var snäll mot dig själv och gå och se den 🙂

Svara

Sofia mars 14, 2017 kl. 11:25

2017 har gått ut hårt som en bra filmår för din del!

Svara

Fiffi mars 14, 2017 kl. 14:35

Sofia:
Verkligen! Toppenår än så länge! 🙂

Svara

filmitch mars 18, 2017 kl. 15:12

Detsamma för mig ang. 2017
Logan, T2, denna och till viss mån Great wall – jag har inget att klaga på.

Svara

Fiffi mars 19, 2017 kl. 16:06

filmitch:
Hoppas det håller i sig! Måste gitt fick en fyra också av mig, det är en bra streak nu.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: