Martha Marcy May Marlene

Jag tänker börja bakifrån.

Jag tror att den här filmen kommer att utmynna i två oscarsnomineringar. Jag tror banne mig det kan bli två statyetter till och med och vad gäller den ena säger jag ”Det här är bara början” och vad gäller den andra säger jag ”ÄNTLIGEN!”.

Elizabeth Olsen kommer att få en nominering för sin gestaltning av den unga sökande och trasiga kvinnan Martha för hon drar alldeles ensam in det stora tunga handsnidade ekskåpet och ställer det på plats.

John Hawkes kommer definitivt att få den andra för han är idog som en duracellkanin när det kommer till att spela slemgubbe på film. Sektledaren Patrick är inte bara slemmig, han är en manipulativ sektledare som håller sina hjärntvättade kvinnor på plats genom regelbundna våldtäkter och Hawkes gör det så jävla bra att det måste vara hans tur med lite strålkastarljus nu även om det svider att han ska behöva se ut och bete sig som en undernärd kåt vessla för att få pris.

Martha Marcy May Marlene är en lågmäld historia om en tjej som föddes som Martha men som i sekten och av ledaren kallas Marcy May. När och var hon heter Marlene vet jag faktiskt inte. Hon rymmer från sekten till systern Lucy (Sarah Paulson) och hennes man (Hugh Dancy) och via återblickar får vi reda på lite av det som hänt, inte allt men fragment.

Filmen tickar på i ett tempo som får ta sin tid, det är inte tal om snabba klipp eller ball musik, det vetetusan om det är nåt soundtrack att tala om alls, åtminstone var det ingen musik jag la märke till. Sektledaren sjunger och spelar en trudilutt på gitarren, det är det enda musikaliska jag minns.

Rent filmiskt är det här inget som sveper mig av stolen, jag tycker filmen är riktigt bra men långt ifrån något jag kommer minnas till döddagar. Däremot är det alltid en cool känsla att få vara med och bevittna filmhistoria vilket Elizabeth Olsen bjussar på här. Snart kan hon kan ta sina två äldre kända tvillingsystrar och svabba golvet med dom. Det här är bara början. Äntligen!

Filmbloggarna The Velvet Café, Fripps filmrevyer och Movies Noir har också skrivit om filmen.

9 svar på ”Martha Marcy May Marlene”

 1. Skulle vara himla skoj om du hade rätt och den här knep i vart fall ett par nomineringar. Inte illa för en liten debutant-indie-film med dålig finansiering…

 2. Kul att du gillade den, och tack för länkningen. 🙂

  Såg du den på på vanliga bion? Hur var publiken?

  Kommer du ihåg din kommentar om att du hade valt Emily Browning som bästa skådespelerska från filmfesten. Det var ju före du sett MMMM!

  Jag klipper för säkerhets skull in mitt svar… 😉

  ”Tack Fiffi. Jag vet att du gillade Sleeping beauty (när kommer revyn?), men även om hon var bra, jag hade henne som nominerad trots allt, så har hon faktiskt inte en chans mot Elizabeth Olsen. Du får se själv…”

  1. Henke:
   Ja, jag såg den på ”vanlig bio” och publiken var….tyst. 😉 Det är ju ingen tjofaderittanfilm direkt, den är lite av årets Winter´s bone tycker jag (även om jag inte gillade den alls).

   Vad gäller Emily Browning versus Elizabeth Olsen så är det nääääästan dött lopp där tycker jag, men jag tror att Olsen har betydligt större chans på en nominering (och vinst) pga filmens karaktär. Sleeping beauty är för….udda….för Oscarsjuryn – tror jag – medan MMMM borde sitta som handen i handsken för densamma. Naket och elände och lågmält och svaga kvinnor som ändå är starka, japp, det känns klockrent 😉

 3. Kul att du också gillade Martha Marcy May Marlene. Det avslöjas liiiiite för mycket i din text, men det är nog bara jag som inte vill veta hemligheten med vare sig filmens titel eller vad det är hon får gå igenom innan jag sett filmen 😀

  Nu har jag ju sett filmen och var väldigt glad över att inte veta något om handlingen eller titeln. Tycker det är en film man helt enkelt inte ska veta så mycket om när man ser den.

  Elizabeth Olsen är mycket bra och även jag hoppas hon får en nominering, även om det inte är så säkert. John Hawkes är i princip alltid bra, men jag är mer tveksam till om han får en nominering då han ju fick en för sin prestation i Winter’s Bone där jag nog tycker han var lite bättre. Håller även med om att denna är bättre än både Winter’s Bone (2010) och Frozen River (2008).

  1. Movies-Noir:
   Hmmmmm. För mycket säger du? Kanske har du rätt men samtidigt står detta i all info som går att läsa om filmen så jag tror inte det är en spoiler. Men som dom flesta filmer så är det bra att veta så lite som möjligt innan man ser den och så även denna.

   Själv tycker jag Hawkes utklassade sig själv och sin roll i Winter´s bone rätt rejält här, jag har aldrig sett honom bättre.

   1. Jo, det är nog sant. De avslöjar ju ganska mycket i handlingstexten lite överallt så har man läst den så spoilar du inget nytt. Men jag borde egentligen inte säga så mycket. Jag brukar i princip aldrig läsa texter om filmer jag inte sett och vill se så för egen del spelar det ingen roll 🙂

    Mmm, intressant. Tyckte som sagt denna film var bättre, men Hawkes gillades jag ännu mer där, även om han är mycket bra här, igen 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.