MÖRKA VATTEN

28 april, 2013

Ett gulligt par på båtsemester. Ett inte-så-gulligt par som tränger sig på. Det gulliga paret går med på att ge det inte-så-gulliga-paret skjuts en bit på vägen och det skulle det gulliga paret med facit i hand inte ha gjort.

1989 kom den i stort sett ultimata filmen i denna subgenre som jag kallar Båtpsykopater: Lugnt vatten. Då var det Sam Neill och Nicole Kidman som brottades med psykot Billy Zane i en liten båt mitt ute i ingenting. Fyra år senare kom den här TV-filmen som lider av oöverstigliga Lugnt vatten-komplex men som ändå börjar rätt bra.

Morgan (Rutger Hauer) och Kit (Karen Allen) är high school sweethearts och har varit gifta i en herrans massa år. Nu ska dom försöka hitta tillbaka till varandra efter Morgans hjärtinfarkt genom att bege sig ut på en lååång båtsemester. Dom träffar Gil (Eric Roberts), en före detta klasskompis, på en skolåterträff och med sig har han snygga frun Ronnie (Connie Nielsen). Gil jobbar som tandläkare och känns mer än skum för alla med någotsånär god syn men snälle Morgan säger ja när Gil ber om båtskjuts till Palermo. Kit surar ur, fullt förståeligt.

Eric Roberts spelar sällan snällis och så även icke här. Rutger Hauer däremot, han är snäll, lite skönt överviktig och….Rutger. Första halvan av filmen är riktigt bra, jag fastnar för karaktärerna och det känns lite spännande även om jag fattar varenda steg som komma skall. Men sen händer nåt, filmen börjar gå på tomgång och slutet är rent av skrattretande. Lite synd tycker jag. Jag får känslan av att manusförfattaren fick sparken halvvägs in i produktionen och att den som fick ta över arbetet var analfabet.

 

{ 4 comments… read them below or add one }

Sofia april 28, 2013 kl. 10:34

Haha, affischen skriker 80-tal 🙂

Svara

Fiffi april 29, 2013 kl. 12:09

Sofia:
Hela filmen är väldigt mycket åttiotal. Eller tidigt nittiotal. Den är ju ändå gjord 1993 😉

Svara

Movies - Noir april 28, 2013 kl. 12:25

Har sett denna, men det var många år sen. Hyrde på video eller såg på någon filmkanal. Minns att jag fastnade för den pga favoriten Rutger. Däremot ska man akta sig för Eric ”straight-to-video” Roberts (eller i det här fallet direkt till tv).

Även om jag inte minns så mycket så tror jag du har rätt i att den börjar lovande och så sätter du rätt betyg 😉

Svara

Fiffi april 29, 2013 kl. 12:09

Movies-Noir:
Klart det är rätt betyg 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: