MUSTANG

Mustang är historien om fem unga turkiska systrar, Lale, Nur, Selma, Ece och Sonay som är som unga tjejer är mest, levnadsglada, testar gränser och gillar killar. Lales stora intresse är dessutom fotboll! Härligt!

Allt detta ses inte med blida ögon av deras farmor och farbror (som dom bor hos pga att föräldrarna är döda). Släktingarna måste försöka få tjejerna att bli mer som ”flickor SKA vara”, grannarna pratar och det hyschas och skvallras om deras förehavanden med dom unga killarna. Så farmor gör det farmor tror är bäst, hon låser i princip in tjejerna. Bygger höga staket kring huset och lär dom traditionellt kvinnliga sysslor samt får dom att förstå att det här med killar är förbjudet tills det är dags att gifta sig.

Jag tycker första halvan av filmen är väldigt bra. Jag fick en fin känsla mellan syskonen och trots att jag egentligen inte hade någon aning om var historien skulle ta vägen så gillade jag resan. Scenerna när Lale rymmer för att gå och se en fotbollsmatch live är filmens store behållning för mig, jävlar vad glad hon var, glad på riktigt liksom.

Men efter halva filmen vänder det lite, tempot sänks och allt blir svartare och svartare. Det händer en del jobbigheter som faktiskt är så pass oklara att jag efteråt hörde en dam i toalettkön fråga en bekant vad som egentligen hände och deras syn på händelsen var inte samma som min och Sofias. Utan att spoila för mycket, det blir en väsentlig skillnad för berättelsen om någon tar självmord eller blir mördad.

Som nominerad till en Oscar för Bästa utländska film kan jag bara anta att Mustang kommer nå ut till en bredare publik lite lättare än den annars gjort. Turkiska filmer på svenska biografer växer inte på träd. För egen del känns vissa scener väldigt minnesvärda men som helhet är filmen för ojämn för att bli godkänd.

Jag såg filmen på Stockholm Filmdagar tillsammans med några filmspanare. Eller….det kanske inte var så många förresten. Det var nog bara Sofia.

4 svar på ”MUSTANG”

  1. Ja, det kändes som om vi var ganska överens här. Ett bra försök men i slutänden mer välmenande än toppklass-film

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.