Back to the 70´s: ÖVERGREPPET (1973)

Att vara polis och tvingas hantera personer misstänkta för sexuella övergrepp på barn känns som ett av dom svåraste jobben som finns. Hur förhåller man sig lugn? Hur bibehåller man moral och yrkesetik? Jag har inga problem med att förstå att poliser flippar ibland, fasiken, det känns mänskligt även om det är både förkastligt och brottsligt att göra det.

I den här filmen är det poliskommisarie Johnson (Sean Connery) det slår över för. Han misshandlar en man misstänkt för diverse brott mot väldigt unga flickor och han slår honom så illa att det inte är säkert att han överlever. Men är det ens rätt person? Är han skyldig? Varför är Johnson så arg?

Jag tycker det är jättehärligt att se Sean Connery på film även om ingen kan anklaga honom för att ha fingertoppskänsla när det gäller att välja rätt roller. Det känns som att han – vissa år – har gjort alla filmer han kommit över. Långt ifrån alla är bra, en del är banne mig knappt tittbara.

Övergreppet (eller The Offence som den heter i original) är en speciell film. Långsam, tyst, brittisk ”skitig”. Det är mycket hårt material överallt, betongväggar, tegel, sten. Brunt och grått i olika nyanser. En polisstation under renovering som känns smått klaustrofobisk i mina ögon och en Sean Connery som har nerverna utanpå kroppen även om han som alltid är proper, ståtlig och utstrålar värme.

Jag märker att jag i vissa scener enbart fokuserar på Connerys ögon. Få skådespelare kan agera med blicken som han. Han behöver inte prata, ögonen berättar vad han tänker.

Av dom 73 filmer och TV-serieavsnitt Sidney Lumet regisserade under sin livstid är detta inte en av dom mest kända men det är en stabil film, en sevärd film och en Sean Connery i världsklass.

Nästa tisdag kommer ännu en film från det finfina 70-talet.

4 svar på ”Back to the 70´s: ÖVERGREPPET (1973)”

 1. Klart man måste kommentera denna 🙂

  I mitt tycke är nog detta Connerys bästa rollprestation – mycket bra. Som du skriver är det inte bland Sidney Lumets mest kända filmer, men jag tycker det är en av de bättre (gjorde dock flera riktiga toppfilmer och de slår denna inte).

  The Offence har jag gett en svag fyra till en fyra.

  1. Movies-Noir:
   Detta kändes som en film man ”bör” se om man gillar Lumets andra filmer och jag är glad att jag såg den. Saknar Sean Connery en hel del på film faktiskt. Den känns som att han antagligen är väldigt gammal och skröplig annars hade vi säkert fått se honom i nån skön biroll även nu, nyligen.

 2. Spännande! Törs jag erkänna att jag knappt hade koll på att Connery gjorde något annat än Bond innan han blev Dr. Jones?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.