Sista Stephen King-tisdagen: NYCKELN TILL FRIHET (1994)

Av alla filmer på hela jorden är det denna film som rankas som nummer 1 av IMDb och dess användare. Den b ä s t a filmen som finns. Smaka på den du. Den a l l r a bästa filmen av alla som gjorts.

I skrivande stund är det 1 669 822 användare som tillsammans gett filmen det svindlande höga medelbetyget 9,3/10. Jag såg filmen när den kom men var inte jätteimponerad (gav den en trea) men å andra sidan, jag var inte ensam. Nyckeln till frihet är en såndär snackisfilm, en film som ”alla” ser för att ”alla” har sett den och bättre reklam kan en film knappast få.

Tjugotvå år har gått sen jag såg den här filmen förra (och första och enda) gången och minnen kan som bekant spela en ett spratt både i positiv och negativ bemärkelse. Att se om filmen inför detta tema kändes därför som en självklarhet. På midsommaraftonskvällen skulle jag och sonen ha filmtajm och jag gav honom två filmer att välja mellan: denna och The Revenant. Vilken han valde förstår du kanske. Å andra sidan behövde jag bara nämna ”samma författare som skrev Den gröna milen” för att han skulle få nåt fuktigt i blicken. Två timmar och tjugotvå minuter senare satt han i soffhörnet, fortfarande med fuktig blick.

”Vilken jävla film! 4,5/5! Lätt!” sa han och jag kliade mig i huvudet. Att han gillade filmen förvånar mig inte alls för är inte detta – av nån anledning – en film som många av manligt kön har lätt att ta till sig? Att det är fem gånger så många män som kvinnor som betygssatt filmen på IMDb kanske beror på att det är betydligt fler män än kvinnor som använder sig av tjänsten? Eller beror det på att det är en ”snubbefilm”?

Nåja, hur man än vrider och vänder på den tanken så ÄR Nyckeln till frihet rätt igenom en snubbefilm. Det är män, män, män, män i varenda roll, överallt är det män. Den enda kvinnan i rörlig bild är Rita Hayworth som rör på huvudet så att håret gungar i Gilda (filmen från 1946 som visas på fängelset) och därmed gör dom blå fängelsebyxorna aningens trängre på samtliga interner.

Filmens manus är baserad på Stephen Kings novell ”Rita Hayworth and Shawshank Redemption” och det är Frank Darabont som skrivit manuset och även regisserat filmen. Hollywoods längste filmstjärna Tim Robbins spelar den ena huvudrollen som bankmannen Andy Dufresne som säger sig vara oskyldig till det dubbelmord han fällts – och fått dubbel livstid – för och Morgan Freeman spelar Ellis Boyd ”Red” Redding, en av Shawshank-fängelset mesta interner som aldrig tror sig kunna bli utsläppt i frihet igen. Andy och ”Red” blir goda vänner och tillsammans gör dom sitt bästa för att acklimatisera sig till det nya livet och för att överleva många årtionden bakom murarna.

Jag tycker det här är en ytterst välgjord film men det är också en film som tar alldeles för lång tid på sig att berätta det som berättas skall. Den är helt enkelt för lång och i mitten känns den i perioder till och med seg. Den lever på en bra historia och på Robbins och Freeman som är GULD i sina roller. Men nån klassiker – för mig – blir den aldrig och jag har svårt att förstå det här med att det är den bästa filmen. Tvåa är Gudfadern. Hallå, tvåa!

 

 

.

Det här var den sista filmen i sommarens tema. Vad roligt det har varit! Massor med återblickar, bra och mindre bra film med denna härliga Stephen King-människa som röd tråd. Vill du se vilka filmer jag skrivit om – klicka här.

23 svar på ”Sista Stephen King-tisdagen: NYCKELN TILL FRIHET (1994)”

 1. Såg om den för inte så länge sedan och den åkte ned ett par hack. Jag retar mig på Freemans voiceover som mal på i oändlighet över saker som är ganska självklara – längden störde jag mig dock inte så mycket på 7/10 kanske så där från höften…

  1. filmitch:
   Går det att störa sig på Freemans röst? Jag retade mig inte ens på honom i grå dreads-peruk (och nya tänder) i klippet vi fick se från Ben-Hur på Malmö Filmdagar 😉

 2. Alltid gillat Nyckeln Till Frihet och tycker den borde varit lite längre, men förstår fortfarande inte hypen. Den är ju full med klichéer.

 3. Jomen, jag tycker nog att den är riktigt fin både när den gick på bio och vid alla omtittar. Välberättat helt enkelt. Svårt att bedöma klichéstatus iom att hela filmen blivit en kliché i sig självt.

  1. Sofia:
   Tror det blir samma ”tok” med min 3:a på denna film som du har känt när du betygssatt några av våra andras favoritfilmer och det har känts lågt. Typ Gravity. En 3:a är ju egentligen bra men det känns som en sågning när ”alla” hyllar den 😉

 4. Detta är definitivt en film för män eller yngre män. Jag ser den ibland i religionen för att lyfta etik. Tystnaden är total. Jag tror det handlar om hur män tar hand om andra män och det är vad de fastnar för.

  Etikbiten brukar bli lätt. Varför hamnar personer i fängelse när vakterna är värre? Eller är vissa offer okej? Det brukar bli lite bra svar. Skönt är det för religion är inte alltid deras bästa ämne.

  1. Camilla:
   Vilken smart film att använda i det syftet, jag kan tänka mig att det blir en hel del intressanta diskussioner efteråt. 🙂

   1. Det gäller att smida när järnet är varmt :). Annars, i klasser med killar är det väldigt ofta Band of Brothers och Rädda menige Ryan som får representera andra världskriget. Kanske inte igenkänning i ämnet men väl i hur män formar sig i krig. Tänker att det är samma fenomen.

    Att sedan kunna prata om fångarnas relativt höga moral kontra fängelseledningens är guld. Väldigt konkret exempel.

 5. Till ovanstående kommentator kan jag bara säga att jag vet många kvinnor som har den som favoritfilm.

  Själv skulle jag inte placera den på min topp-tio-lista, men kanske nånstans i mitten av mina 250 favoriter. Att den skulle vara långsam har jag lite svårt att förstå. Men visst, det är inte någon actionfilm direkt.

 6. Jag gav den en femma – lätt:
  http://www.spelochfilm.se/filmrecension-nyckeln-till-frihet-1994/

  Jag är inte riktigt säker på om du tycker att det blir en sämre film bara för att den handlar om män i huvudsak. Det är ju ett manligt fängelse. Och är inte Andys fru med någonstans?

  Tempot håller jag inte med om, jag tycker det är en av anledningar till att den här filmen blir så bra. Att sitta inlåst måste vara som att korsa en ocean av tid i en badbalja utan åror.

  1. Magnus:
   Jag tycker inte filmen är sämre för att den enbart handlar om män men jag tror att den tilltalar många män just pga detta. Tänkte skriva att det kanske är igenkänningsfaktorn som är hög men jag tror ändå inte SÅ många kan känna igen sig i denna berättelse, som tur är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.