Fredagsfemman #190

5. The last man on earth säsong 2

På söndag kör säsong 2 igång av en av det senaste årets bästa serier: The last man on earth. Jag har verkligen längtat efter idioten Phil Miller (Will Forte) och hans egocentriska förehavanden som en av få överlevande kvar på jorden.

.

.

.

4. Hela Sverige skramlar

På tisdag kommer Globen att fyllas av artister och publik som gör gemensam sak för att samla in pengar till människor på flykt. För mig är det en självklarhet att köpa biljett och se det på plats men har du inte möjlighet till det så kommer skrammelkvällen visas live på SVT1 20-22.45 (men även på TV3 Play, TV4 Play, Kanal5 Play, Aftonbladet TV, Expressen TV, Dagens Nyheter, Dagens Industri, Sydsvenska Dagbladet, Helsingborgs dagblad samt Sveriges Radio). Här är annars länken till att köpa sig en egen biljett (fast jag tror det är utsålt…) och därmed också skänka en slant till UNHCR, FN:s flyktingorgan.

.

.

.

3. Jorden runt på sex steg

Är det sant att alla människor är sammankopplade med varandra genom sex steg? På onsdagar (i Kanal5) beger sig Filip och Fredrik runt världen för att bevisa den tesen och det är SÅ HIMLA UNDERHÅLLANDE! Sen gillar jag det greppet med att köra tvåtimmarsavsnitt för att ”göra klart” en resa i taget. Det är modigt i dessa myror-i-brallan-tider.

.

.

.

2. Martina Haag

Idag har filmen Glada hälsningar från Missångerträsk premiär, baserad på boken med samma namn skriven av Martina Haag och med samma Martina i huvudrollen. Men det är inte därför hon hamnar på min fredagslista. Hon hamnar här för att hon verkar vara en sån jäkla cool människa och hon är en sann inspirationskälla för mig. Hade jag inte hittat hennes krönikor i tidningen Mama (när det begav sig) hade jag aldrig fattat (och trott på) att det gick att skriva även på ”mitt sätt” och få folk att läsa texterna. Så jag har Martina Haag att tacka för mycket, i alla fall vad gäller ”bloggmässiga framgångar”.

.

.

.

1. Mr Robot

Alltså….första avsnittet av Mr Robot är fem plus för mig! Det var visserligen första avsnittet av True Detective säsong 2 också men vafan, den här gången kanske det går bättre? Jag hoppas och tror det.  Skådisarna, musiken, fotot, manuset, MUSIKEN, allt är helt suveränt! Ikväll kl 22 på SVT1 visas andra avsnittet (men det finns såklart på SVTPlay också).

.

.

Fredagsfemman #147

5. Nu kan du ha Hemma hemma

Hemma är filmen som försvann. Med biopremiärdatum mitt i sommaren behövde Hemma slåss om svettiga blockbustersugna biobesökare och den hade inte direkt nån rättvis chans att slå sig fram och in i allas medvetanden. Det är synd tycker jag. Hemma är en bra film (för att inte tala om vad min son tyckte, klicka här för att läsa båda våra tankar). Ge den en chans vettja. Det är en bra julklapp också både till knattar och mormödrar och allt däremellan.

.

.

.

4. Matias Varela på Instagram

Att följa skådisfavoriten Matias Varelas äventyr under inspelningen av Point Break-remaken via Instagram har varit riktigt kul. Vilka bilder han lagt upp! Vad sjukt mycket han tränat! 31 juli är det biopremiär. Hur pepp är du på en skala 1-10?

.

.

.

3. Ska vi göra slut?

Det kanske finaste programmet man kan se på TV just nu går på Kanal5 och heter Ska vi göra slut. Filip och Fredrik åker runt i Sverige och försöker hjälpa till att rädda förhållanden som knakar rejält. Alla som klankar ner på denna duo för att dom är nånslags Piff och Puff på speed bör nog se det här och kanske unna sig en tankeställare. Det här är nämligen både genuint, eftertänksamt och lugnt.

.

.

.

2. Investera i själen

Känner du att inför-jul-stressen börjar komma, behöver du hjälp att komma ner på jorden? Jag vet vad du kan göra. Lås in dig med en laptop eller padda nånstans, sätt dig på en kudde, tänd ett ljus, ta fram kontokortet, klicka här och hyr filmen Still Life. Det kostar 39 spänn, det tar 88 minuter av ditt liv men sen är du på banan igen. Landad, lugn och lyrisk.

.

.

.

1. Jake Gyllenhaal

Han ser ut lite som Rocky Raccoon på bilden, eller hur? Som ett….djur, en gnagare som jagar på natten. Gosh allså, Jake Gyllenhaal är så jävla GRYM i Nightcrawler, en film som har biopremiär runt om i landet just precis idag. Nähäpp om man skulle hyra sig en liten röd snabb bil över helgen, köpa en systemkamera och bli lite psycho för en stund? Eller inte. Eller jo. Nä. Jag ska se om filmen istället.

.

.

Fredagsfemman #122 – THE F-LIST

5. Fira Sverige

Idag är det vår nationaldag. Därserman. Jag tillhör den skara medborgare som anser att midsommarafton borde vara vår nationaldag. Det är en dag vi är duktiga på, en dag vi firar med pompa, ståt och tillbehör. 6:e juni, vad är det? En röd dag, en ledig dag från jobbet men mer då? Kanske skulle man fira med en svensk film dagen till ära?

.

.

.

4. Full patte

Vet du inte vad Full patte är, har du aldrig hört talas om det eller kanske hört talas om det men inte sett det, klicka in på SvtFlow och titta. Komiskt totalt gränslösa tiominutersavsnitt (min personliga favorit är avsnitt 2) av och med Bianca och Tiffany Kronlöf.

.

.

.

3. Fantastiska IMAX!

För en vecka sedan var jag i London och såg Godzilla i 3D på IMAX-biografen Odeon vid Waterloo Station. Det är den största duken i hela Storbritannien, 20 meter hög och 26 meter bred. Även den mest negativa Godzilla-tittaren hade bajsat på sig av upplevelsen, jag gjorde det nästan fast jag redan hade sett filmen. Men jag måste säga att IMAX är ett sätt att se film på som klår det mesta annat och jag är otroligt glad att SF meddelat att en IMAX-biograf ska stå klar i Solna hösten 2015. Några år för sent men bättre sent än aldrig. Jag kan dock inte låta bli att känna att vi är sist på bollen… Jag menar, Sverige har ingen IMAX och Polen har tre. What´s the catch?

.

.

.

2. Filip och Fredriks hejdundrande podcastfest

Globen. Igår. Fullsatt. Kanonplatser. Glatt sällskap. Filip och Fredrik firade sitt 200:e podcastavsnitt med en helkväll på Globen. Ibland är det faktiskt schysst att ha hybris, vad annat kan man kalla idén att hyra Globen bara sådär? Men ibland blir det bra och igår blev det toppen på ALLA sätt och vis!

.

.

.

1. Filmspanarträff

Imorgon är det sista filmspanarträffen innan det lilla sommaruppehållet. SOMMAR-uppehåll?! Är det sommar nu? Redan? Var det inte jul häromdagen? Nåja, hur det än är med den saken så är det jag – moi – som väljer film imorgon och det ska bli roligt. Jag ska välja mellan en film och samma film. Hua så spännande. Vi ses imorgon filmspanisar.