Fredagsfemman #173

5. San Andreas X 2

Undrar hur det kommer sig att det ofta kommer ”tvillingfilmer” när Hollywood slår på stora trumman? Samtidigt som Dante´s peak kom en annan vulkanfilm, Volcano. Samtidigt som Hitchcock kom TV-filmen The Girl. Samtidigt som Twister kom Tornado. Och nu, med biopremiär idag, kommer San Andreas, katastroffilmen med den riktigt storslagna trailern och Dwayne Johnson som den store hjälten. Och vad ser jag? Det har – självklart – släppts en tvillingfilm till även denna film: San Andreas Quake, filmen med det respektingivande medelbetyget 2,2 på IMDb. Kommer jag se den? Troligen. Kommer jag se den ”riktiga” San Andreas-filmen? Givetvis!

.

.

.

4. Sista dagen för Mordmysteriemiddagstävlingen

Vill du vara med och tävla om en middag där du samtidigt ska vara delaktig i – och lösa – ett mordmysterium, typ Cluedo fast live? Idag är det sista chansen! Klicka här!

.

.

.

3. Utflyktstips inför sommaren

Snart beger vi oss in i sommarmånaderna och det är kanske inte alla av oss som har semesterveckorna fullproppade med jorden-runt-aktiviteter. Så här kommer två tips på filmnördsvänliga lagom-utflykter. 1. Besök ett bibliotek. Vill du vara lite kräjsy, sätt dig på en buss/tunnelbana och besök ett bibliotek i en annan förort/ort. Du kan nämligen hyra/låna film på biblioteken, kanske även hitta guldkorn som kan vara svåra att spåra upp på andra sätt. 2. Gå på loppis och fynda film! Har du dessutom en VHS-spelare i din ägo och inte bryr dig om dina sommarfilmer knastrar och sprakar lite och har textremsor med gula bokstäver är det superlätt att för samma pengar som en Tip Top komma hem med en papperskasse full med gamla godingar.

.

.

.

2. Secrets and lies

Igår började den här serien sändas på Kanal 5 och till alla skeptiker kan jag bara säga: se den! Tycker du att Gone Girl var en härlig film med sin katt-och-råttalek på vem som är den skyldige så är det jordnötter jämfört med den här serien. Dessutom slipper man Ben Affleck. Ryan Philippe och Juliette Lewis har huvudrollerna och dom har aldrig varit bättre. Vem dödade Laura Palmer var en relevant fråga när det begav sig, nu undrar jag och alla andra som fastnat: Vem dödade Tom Murphy?

.

.

.

1. Årets sommartema drar igång på måndag…

…och det är inte utan att jag är lite pirrig. Förra året halkade nämligen James Stewart in i elfte timmen och knuffade bort hen vars filmografi  jag hade tänkt dissekera över sommaren men nu är det dags, nu har ingen annan idé kommit ”i vägen”. Fjorton måndagar framöver kommer en skådespelare vi ALLA känner till och vi ALLA har åsikter om pryda inläggen och jag har faktiskt redan skrivit om nio av hens filmer här på bloggen. Det är en produktiv skådespelare med andra ord och jag ser verkligen fram emot både att se och (i många fall) se om dessa utvalda filmer. Vågar du på en gissning? Vem kan det vara?

.

.