Katastroffilmstisdag: Dante´s peak

Harry Dalton (Pierce Brosnan) jobbar som något så tufft som vulkanolog. I den lilla byn Dante´s Peak finns en stor och till synes sovande vulkan som Harry märker är allt annat än trött.

Han försöker få uppsatt folk, affärsmän och politiker att inse faran i detta men ingen lyssnar på honom – såklart – för tänk om folk skulle få för sig att flytta gud förbjude, hur skulle det då bli med skatter och huspriser och vem skulle handla och hur skulle byn klara sig utan turister?

Harry umgås en hel del med byns heta och ensamstående borgmästare Rachel Wando (Linda Hamilton) och kemin mellan dom två går direkt genom rutan. Det är liksom A och O i denna typ av film, att det finns ett persongalleri som jag faktiskt bryr mig om och som jag vill se överleva. Det finns mängder av filmer där denna parameter inte existerar och då blir det betyg därefter också. DISCH! Men som sagt, Dante´s peak är en film som klarar sig på rätt sida alla fallgropar. Vulkanen får självklart ett utbrott och det är Harry, borgmästaren, hennes barn och hund vi får följa under färden mot säkerhet.

Det är mörkt, det är varmt, det ryker och är sotigt, det är spännande och läskigt och trots att det nästan går att se blue-screen-konturer på vissa effekter så köper jag det för filmen är så satans charmig! Min åsikt är att katastroffilmseffekter SKA vara överdrivna, det eggar min fantasi och får mig att tänka i överlevnadsstrategier OM jag skulle åka uppför ett berg och INBILLA mig att det är en vulkan vilket ofta händer, i alla fall inbillningen. Få filmgenres kan på samma sätt som katastroffilmer överföras till verklighet i min hjärna, på gott och ont. Det är lätt att bli paranojjig.

Det här är i mina ögon en perfekt regnig-söndag-familjefilm, i alla fall om det yngsta barnet inte är mindre än….11.

18 svar på ”Katastroffilmstisdag: Dante´s peak”

 1. James Bond och Sarah Connor i samma film. Det är nästan för bra för att vara sant. Jag tycker det är en typisk 3/5-film men jag uppskattar de klassiska katastrofelementen, så som hunden till exempel. Charmigt är ordet!

 2. Den här vinner helt klart i längden. När de kom tyckte jag Volcano var betydligt bättre med Pierce har hämtat sig med åren. Extra guldstjärnor för de snajsiga badscenerna (you know what I mean…)

 3. Sofia:
  Volcano? Bättre än Dante´s peak?
  Hur mycket jag än gillar Tommy Lee Jones så väljer jag Brosnan tio dagar av tio (if you know what I mean?);D

 4. Vad kul med katastroffilmstema! Jag blir ju riktigt sugen på att se om "Dante's Peak". Det är en av många filmer jag glömt att jag faktiskt sett på bio (ja, nu blev jag ju påmind såklart). Av någon anledning minns jag fotot och ljussättningen bäst, kanske för att den gjorde intryck. Hoppas bara att jag inte minns fel vid en ev omtitt…

 5. BlueRoseCase:
  Kul att du gillar temat! 🙂

  Vad gäller den här filmen så hoppas jag att jag inte har nån läsare på Island. Han/hon lär nog inte bli så sugen på en omtitt…

 6. Mjna, nu tänkte jag väl kanske inte främst på huvudrollsinnehavarna utan att upplägget i Volcano kändes som lite mindre Jaws-varning. 😉 Jag tycker den fortfarande funkar riktigt bra

 7. Sofia:
  Jag som tyckte att Volcano var en riktigt tråkig film när det begav sig. Kanske ska ge den en chans till nu när jag ändå har det här temat på gång? 🙂

 8. Det tycker jag absolut! Kan ju bli intressant att se den mot Dante när den nu finns i så färskt minne.

 9. Det är ganska vanligt att det kommer två filmer med nästan samma handling, t.ex. Dante´s Peak och Volcano, Armageddon och Deep Impact.

 10. Sofia:
  Det riskerar att bli ett lååååångt tema det här. Vi får se vilka filmer som "platsar" 😉

 11. Micke:
  Ja, det händer väldigt ofta inom många olika genres. Det är som om nån med inside information på filmbolaget (som var först) pratar bredvid munnen 🙂

 12. filmitch:
  Läste din recension och precis som jag kommenterade där: du var nog inte bara liiiite tjurig när du såg den ;D

 13. Skitbra tema. Ska bli kul att få lite filmtips att ta fram den där regniga söndagseftermiddagen som man vet kommer med jämna mellanrum. Gillar Dante's Peak hyfsat. Kul att se Sarah Connor och Brosnan är härligt torr. Skräckscen med mormor i frätvattnet.

  Håller med om att det ska vara överdrivet, det var därför jag gillade en film som 2012 t ex. Haha, och så har vi ju HUNDEN också. Ska vara mer i en äkta familjekatastrofis.

 14. Jojjenito:
  Kul att du gillar temat! Jag tycker att en redig katastrofis kan rädda vilken regnig sommardag som helst. Tänk så härligt! Det är nu NÄSTAN så jag ser fram emot en tokregnig juli 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.