PATRIK 1,5

Precis såhär var det.

Jag satt i en fullsatt biosalong. Filmen Patrik 1,5 hade precis börjat och Torkel Petersson och Gustaf Skarsgård pussas. Det går ett sorl genom publiken, det fnissas, skrattas och nån säger ”oooooäääääääähhhhhh, näääääääeeeeee” alldeles för högt.

Vafandåför, undrar jag? Det är ju inte så att det tillämpas random-movie-nights i Sverige, där man köper en biljett och inte vet vad man ska få se. Köper man en biljett för 90 spänn för att se en film om homoadoption, varför blir man överraskad att snubbarna pussas?
Det var precis likadant när jag såg Brokeback mountain på bio. Tre personer gick i affekt efter första halvtimmen och två av dom proklamerade med hög röst vad dom tyckte om ”äckliga bögjävlar”.

Vet man med sig att man är homofob och måste typ bua så fort det visas någon form av manlig ömhet – varför går man inte och ser nån annan film istället? Nån machofilm om heteromän, för heteromän. Typ…..Arn?

Filmen för övrigt var helt okej. Ingen kioskvältare känslomässigt men jag hade en trevlig stund. Torkel Peterson spelar som vanligt Torkel Peterson men här funkar det jättebra. Och i mina ögon gör den annars ganska beige Gustaf Skarsgård en av sina bättre rollprestationer.

 

17 svar på ”PATRIK 1,5”

 1. Tyckte detta var en ganska bra film. Trevlig stund med en del dråpliga situationer 🙂 Ang homofobi så är det få saker som kan få mig så förbannad. Att man bara orkar bry sig om vad folk sysslar med i sängkammaren, tur att jag inte sett ngn av ovanstående filmer på bio troligtvis hade jag svimmat i biosätet av irritation efter dyliknande kommentarer.

 2. filmitch:
  Men det äääär ju så korkat, både att vara homofob och om man då är det, inte ha vett att hålla truten om det.

  Men visst, filmen är helt okej. En underhållande stund.

 3. Bara en undran Fiffi.. Det har varit mycket om din negativa inställning till vilka som går på bio och hur dina biobesök upplevs den senaste tiden.

  Förstår väl att du vill se det absolut senaste och på stor duk men om det är så mycket negativt på en biograf och du retar dig på att folk inte kan hålla käften och någon sitter med en stor chipspåse och prasslar genom hela filmen. Det är juh helt enkelt så på bio.

  Folk är så olika. Vissa har respekt andra inte. Köp en 50 tum och se den hemma med familjen på dvd eller blu ray. Bygg en egen biosalong med projektor och egna biostolar. För dessa problem kommer aldrig försvinna..

  Bara förslag så dina filmuppleveser blir mer tillfredstelande och du slipper skriva din negativa upplevelse som just dessa personer du irriterat dig på nog inte kommer läsa..

 4. Nemo:
  "I Patriks sovrum har det satts upp en "babywatch". Inte så konstigt. Det skall ju bo en liten telning där. Är det tänkt. Patrik 15 bast och skitsur flyttar in. Att han inte river ner kameran och sparkar in en mellanvägg som tack för förtroendet är mycket märkligt".

  Hahaha. Så rätt du har!!!

 5. movieshine:
  Tack för din omtänksamhet och jag förstår hur du tänker. Det är dock inte så att jag MÅSTE se film på bio, jag ser inte allt nytt som kommer och jag skriver inte om ALL skit som händer i biosalongerna även om det kanske känns så just nu för att det blivit en del av den varan i inläggen på sistone.

  I fallet med Patrik 1,5 tyckte jag ändå det var en intressant grej hur biopubliken uppträdde, att denna lilla harmlösa film kan uppröra folk på det sättet. Hade jag "bara" sett den hemma hade jag varken vetat om det eller ens tänkt tanken. Så ibland kan faktiskt bioidioter tillföra något i film-informations-synpunkt. 😉

  Jag har en TV och jag ser mycket film hemma men film för mig är även en social grej, det är något folk i alla tider sett på tillsammans och antagligen kommer fortsätta göra hur mycket jag än gafflar om störande moment.

  Att dom som stör skulle läsa det jag skriver det tror jag, precis som du skriver, inte dom kommer göra och det är inte därför jag tar upp det. Jag skriver om det för att det har med filmtittarkulturen i sig att göra och i den kulturen, för mig, ingår biografer hur stor min TV och hur skön min soffa än är 🙂

 6. Förstår vad du vill förmedla om i din recension och att det är bra skrivet men som sagt de kommer inte gå att komma bort från problemen med ungar som inte kan hålla tyst eller att det prasslas med en godispåse… Till skillnad från dig skulle jag gå om något irriterar mig… Men jag har väl lite halvtur eftersom jag är hörselskadad. Det brukar finnas slinga eller så hör jag istortsett bara filmen bara för det brukar vara så högt.

 7. movieshine:
  Det har hänt att jag gått från filmer, det har hänt många gånger. Om filmen är halvdålig eller usel finns det ingen mening med att sitta kvar men om det är en film jag sett fram emot länge då ger jag mig inte. Då härdar jag ut. Då ska inte dummisarna få vinna 😉

 8. Åhhh, vad irriterande, det du skriver om hur de där biobesökarna betedde sig. Jag tycker det är konstigt att det fortfarande finns homofober idag. Varför skulle det vara "fel" att vara kär i en människa av samma kön? När jag gick i gymnasiet var det en annan klass som gick på Brokeback Mountain på skolbio, och jag hörde av en kompis att nästan hela salongen hade skrikit: "Oooooääääähhhh!"

 9. RJ:
  Mmmm, visst är det fånigt, barnsligt och rent DUMT att bete sig så. Det är 2010 liksom. Hallååååå!!!

 10. Enkelt svar på det är att dom flesta hetrosexuella herrar även tänder på lesbiskt men inte bögar. I pornografisk film förekommer ofta det förstnämnda. Många har nog ens inte sett två herrar hångla och känner sig äcklade av att skåda detta även om det inte är i en p rulle. Förklara dock inte hur dom hittade in i biosalongen…

  Kanske ett sätt att utrycka sig att man inte själv skulle vilja göra något sådant? Antar många kvinnor inte tänder på att hångla med en tjej och då är mer mottaglig att se två män hångla? Ungefär tvärtom alltså, män gillar se kvinnor att göra det.

 11. movieshine:
  Fast, handlar det om ens egna sexuella preferenser om man kan se en film som handlar om homosexuella utan att uttrycka äckel eller inte?
  Det kanske det gör men jag ser det inte på det sättet. Jag ser det mer som att man är en rätt inskränkt människa om man inte kan se homosexualitet (i verkligheten OCH på film) för vad det är: två människor som gillar varandra. Är det inte skit samma vad dessa två människor har för kön?

  Om man som kille vet med sig att man verkligen inte gillar bögar, varför går man då och ser en sån film? Och om en kille känner sig tvingad att "bröla" när två män pussas bara för att visa hela världen att HAN minsann inte är bög själv, alltså, jag förstår verkligen inte beteendet.

  Sen tror jag inte att tjejer ser varken Patrik 1,5 eller Brokeback mountain för att dom tänder på att se män hångla. Men det är bara min åsikt.

 12. Hmm det handlar väl om ålder och mognad också. Men vad en person som inte klarar se två killar hångla gör på dessa två filmer är svårt att svara på. Kanske meddragen av kompisar och det är för den/dom visar vad tycker med dessa ljud?

  Vad jag menar med det andra är att kvinnor inte tycker det är så speciellt men samtidigt finns det väl kvinnor som blir äcklade av att se två kvinnor hångla, medans männen skulle hurra. Alla är vi trots allt olika.

 13. movieshine:
  Visst är det en mognadsfråga. Absolut är det det. Det finns ju många som tycker och tänker saker som dom inte nödvändigtvis måste basunera ut och tvinga på andra högt och ljudligt. Då är det bättre att blogga om det. Då kan i alla fall andra välja om dom vill läsa åsikterna eller inte ;D

 14. Joo, risken är juh då att du får ta skit istället för att dom tar till sig som du tidigare skrivit om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.