Psalm 21

Henrik (Jonas Malmsjö) är präst. Hans pappa (Per Ragnar) är också präst, men inte i Stockholm utan någonstans i Norrland, dessutom dog han precis under konstiga omständigheter.
Henrik sätter sig i bilen för att åka upp till den norrländska byn och ta reda på vad som hänt.

Vad som är bra med skräckfilmen Psalm 21:

1. Jag tycker att små tjejer med pudrad vit hy och konstiga ögon är bland det läskigaste som finns.
2. Jag tycker att Per Ragnar är otäck.
3. Jonas Malmsjö lyckas med konststycket att rabbla psalmer med prästkrage utan att bli skrattretande.
4. Det är många små vithyade tjejer med långt hår och konstiga ögon med i filmen.
5. Per Ragnar är med.
6. Dom halvruttna blekta likstela ansiktena som är skrämseleffekter i filmen är snyggt animerade.

Vad som är dåligt med skräckfilmen Psalm 21:

1. Tycker man inte att små tjejer med pudrad vit hy och konstiga ögon är läskiga så finns det inte mycket att höja pulsen med här.
2. Hur bra animerade dom där kompostfejsen än är så är dom med alldeles för ofta och för mycket. Precis som när Lenny Norman är stå-uppare och drar sina otaliga sexskämt så blir det liksom liiiite för enkla poäng. Det behövs mer kött på benen, både på denna skräckfilms och på Lennys.
3. Jag såg den via Voddler (som fortfarande inte fungerar som det ska för mig men jag leker Sverker igen och håller på med ett ingående Voddler-test, mer info om det kommer så småningom) och kan ärligt säga att det inte gjorde filmen rättvisa.

Psalm 21 utger sig för att vara en skräckfilm och javisst, den är bitvis rätt otäck. Det hade varit roligt att se någon ny vinkel, något unikt i handling eller effekter men nej, allting är gjort enligt Skräckfilmsformel 1A. Trots allt hoppade jag till några gånger och kände inte det minsta för att spola eller stänga av (trots grova uppspelningsproblem). För mig behövs inte så mycket mer för att ge denna typ av film ett medelstarkt och godkänt betyg.

Frida tycker lite som jag, Erik på Bigger boat tyckte såhär och Andreas har tagit fram stora motorsågen.

Filmen finns att hyra här.

12 svar på ”Psalm 21”

 1. Vi tycker olika, vad kul! Jag tyckte denna var riktigt, riktigt dålig. Orkar inte ens kommentera den mer än så! ;D

 2. Intressant alla andra som sett filmen har tyckt den varit "mindre bra". Ska ta och kolla in den för vitpudrade ansikten i kombination med Per Rangnar verkar skrämmande.

 3. BlueRoseCase:
  Jag har sett att det verkar pendla mellan betyg 1 och 3 för Psalm 21, vilket jag kan förstå. Tycker man inte att dom där animerade ansiktena är skrämmande alls så är det inte mycket till skräckfilm kvar. Men som sagt, jag är lite mes och tyckte den var läskig. 😉

 4. filmitch:
  "Mindre bra" eller "kalkon" är det jag läst, men jag vidhåller min ståndpunkt: om en sån här film får mig att hoppa till vid ett antal tillfällen PLUS att jag inte ens tänker tanken att stänga av TROTS uppspelaningsproblem då MÅSTE den liksom vara helt okej.

 5. Ja mycket motorsågande har det blivit, men skönt att läsa i alla fall några positiva meningar om filmen, Fiffi. Jag ser faktiskt fram emot den en smula, tycker det är skönt att Sverige inte bara gör Göta Kanal-filmer och försöker i alla fall supporta de "mindre" genrefilmerna så gott jag kan. Sen om den är jätte dålig återstår att se. Hoppas inte.

 6. Plox:
  Alla svenska filmare som inte tar den enkla vägen för att nå ut till den stora biografpubliken behöver åtminstone få en rättvis bedömning utan en massa fördomsfilter tycker jag.

  Sen går det åt pipsvängen ibland, det gör det ju, men det finns smala filmer som lyckas både tillräckligt bra (som Gränsen och denna) och alldeles förträffligt (som den jag recenserar imorgon).

 7. Jojjenito:
  Lyllo lyllo dig som får Voddler att fungera. Jag kämpar på, nu med kvalificerad hjälp dessutom men det går inge vidare. Men ska jag testa det vill jag göra det ordentligt 🙂

 8. Såvitt jag kan förstå är det här en helt vanlig skräckfilm, så så värst smal är den väl inte? Däremot tycks den ju knappats ha pushats på Åsa-Nisse-nivå, men det är ju en annan sak.

 9. Inte för att den svenska skräckfilmsgenren är så där vansinnigt stor, men nog droppar det ned en och annan? Allt kan ju inte vara psykodramer eller dratta-på-arschlet-komedier 😉

 10. Sofia:
  Ja, visst kommer det en och annan svensk skräckis men i jämförelse med antalet dramer, buskis-film och ungomsfilmer så känns det som en inte alltför vanlig genre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.