REGNMAKAREN

23 mars, 2012

Det här är en annorlunda hybrid. John Grishams bok The Rainmaker ligger som grund, Matt Damon har huvudrollen och Francis Ford Coppola har regisserat.

När jag såg den 1997 hade jag precis läst boken och tyckte filmen var….sådär. När jag bestämde mig för att se om den (hur jag nu kom på DEN idén?) mindes jag absolut ingenting av vare sig filmen eller boken, ingenting mer än Danny DeVitos sladdriga byxor.

Det här är en film som jag inte kan beskriva i korrekt recensionstekniska ordalag, det går inte. Jag satt bara och tänkte på Sonja Aldén. Filmen är snygg och välproducerad, precis som en ballad med Sonja, varenda ton sitter som en smäck men ändå händer det ingenting. Låten växer aldrig, det finns liksom inget OUMPFFF, ingen ståfräsvarning, jag bara gäspar, tonerna skvalar vidare, filmen rullar på.

Regnmakaren är som en Volvo som har fel på växellådan, en sån man får trögstarta på tvåan och sen fortsätta köra på den växeln hela vägen till jobbet. Det får skrika i motorn hur mycket det vill, här ska fanimej inte växlas upp! Det spelar ingen roll om jag kör på liten snårig skogsväg eller autobahn, tvåan får det bli.

Filmer som har ett enda tempo blir sällan minnesvärda, precis som låtar som lider av samma problem.

{ 9 comments… read them below or add one }

Pladd mars 23, 2012 kl. 16:36

Jag har tänkt se den här ett längre tag, mest på grund av Coppola men även Grisham. Märkligt att Coppola inte verkar lyckas så bra med sina mellanfilmer.

Svara

Fiffi mars 23, 2012 kl. 17:22

Pladd:
När jag ser filmen så kan jag inte riktigt ta in att det är Coppola som ligger bakom. Det känns mer troligt att det är Danny DeVito själv eller nåt. Jag får inte ihop det och det känns liksom synd att det blev så beigt. Kanske kommer du tycka annorlunda när du ser den men jag tvivlar på att du ger den ett högt betyg även om du skulle toppa mitt.

Svara

Sofia mars 26, 2012 kl. 08:51

MellanCoppola, MellanGrisham, Mellanallt. Beige är väl det snällaste man kan säga. Undras vad det var som funkade i Firman för det är väl den enda Grisham som är riktigt bra vad jag kan påminna mig.

Svara

Fiffi mars 26, 2012 kl. 21:10

Sofia:
Och Firman som fick en etta av mig 😉

Svara

Sofia mars 27, 2012 kl. 05:11

Haha, det är en av de där filmerna som jag kan se om nästan hur många gånger som helst 🙂

Svara

Fiffi mars 27, 2012 kl. 11:34

Sofia:
Jag drar mig verkligen för att se om den men jag kanske måste 😉

Svara

Sofia mars 28, 2012 kl. 04:42

Nja, är inte säker på att Grisham kan lova en så annorlunda filmupplevelse andra gången gillt jämfört med Sarandon och Kubrick 😉

Svara

Anders mars 28, 2012 kl. 04:30

Jag är ett hardcore Grisham-fan, som trots senare års besvikelser, ändå köper varje bok han skriver. Rainmaker är faktiskt en av hans bästa böcker som om jag ska rekommendera något ur hans produktion så är det just den boken. Filmen? Nja…

Svara

Fiffi mars 28, 2012 kl. 10:29

Anders:
Jag tyckte också att boken var MYCKET bättre än filmen.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: