SALT

Det är få kvinnliga skådespelerskor som ensam kan – och får – bära en film. Just nu finns det mig veterligen bara tre: Julia Roberts, Sandra Bullock och Angelina Jolie.

I Angelina Jolies senaste jag-gör-det-enbart-för-att-försörja-min-familj-film spelar hon CIA-agenten Evelyn Salt i en riktig vem-är-du-vem-är-jag-levande-charader-thriller.

Salt är väldans lik i Bournefilmerna både i story och uppbyggnad och precis som när jag ser Bourne så vet jag att inte en enda ball twist ligger och lurpassar i vassen. Varenda steg går att förutse och det är så tråkigt att jag kämpar för att hålla mig vaken.

Liev Schreiber spelar den manlige huvudrollen, Salts kollega Ted, men han blir bara precis den bifiguren han är tänkt att vara. Salt är Angelina Jolies film, ingen annans.

Skådespelare som är för öppna med sitt privatliv (antingen genom egen glappkäft eller ihärdiga paparazzis) blir lätt rätt tråkiga skådisar i mina ögon. Det finns liksom ingen magi kvar när man blir fullskiten av info i varenda tidning som jobbar med färgbilder.

Jag tycker det är svårt att se Jolie i bild och inte tänka på Billy Bob Thornton och Brad Pitt eller på hur hon gör rent praktiskt när Brad filmar i Pakistan och hon ska natta Maddox och Pax och Sahara och Shiloh och Knox och Vivienne samtidigt – och ensam.

Jag tycker också det är svårt att se Jolie i bild och inte tänka på vilket perfekt karvat dockfejs hon har och hur extremt lika hon och Jessica Alba faktiskt är. Jolie är perfekt sminkad även när hon kastar sig mellan lastbilstak. Det är kaxigt. Jag skulle inte se ut så om jag slängde mig på det viset. Jag skulle bli jävligt…tovig.

Salt som film betraktad är som lösgodis i papphink. Tanken är god men allt smakar liksom likadant när det blir för mycket av det goda. För precis som med The Bourne Identity som fick uppföljare i The Bourne Supremacy och The Bourne Ultimatum så kommer det komma både en Saltare och en Saltast efter den här. Jag kommer inte att se dom men dom kommer. Tro mig.

31 svar på ”SALT”

 1. Duh??? Hört om Sandra Bullock? (skulle nästan räkna in Amy Adams i den här kategoin av kvinnliga superstjärnor också)

  Har bara sett trailern men tröttnade framför allt på de sugiga perukerna a la alias!

 2. Joel Burman: Okej. Sandra Bullock var ett stornamn i The blind side, men förutom den, har hon varit "ensam stjärna" på en bioaffisch någongång? Det är möjligt att hon har det men då har jag missat det.

  Amy Adams som ensamt namn på en bioaffisch tror jag aldrig skulle kunna "sälja in" en film.

 3. hmmm formaliteten ensamt namn på en bioaffisch (hur ofta händer det?) känns rätt begränsande. Inget ont om Ryan Reynolds men inte fasen var det därför alla vallfärdade till "The Proposal".

  Amy Adams bar "Leap Year (Skottår)" helt själv på ett sätt som känns filmstjärneaktigt om än det bara var en ganska dum romcom så var hon bra. Jag tror hon är the next big thing.

 4. Joel Burman: Angående Amy Adams så kan du absolut ha rätt, men bortsett från nya Julia Roberts-filmen Eat pray love och denna Salt så vet jag inte när det hände sist att en kvinna ensam har sitt namn som dragplåster.

 5. Jag kan hålla med Fiffi om att Angelina Jolie känns rätt ohotad i den kategorin just nu, och det beror inte uteslutande på hennes skådespelarkvaliteter. Jolie är filmvärldens Anna Kournikova…

  Du tyckte alltså Bourne-filmerna var tråkiga? Där ser man…

 6. Joel Burman:
  Njaaa….:) Men lägger jag fram en tes som någon (i det här fallet du) försöker motbevisa så måste jag stå på mig. Jag kan inte bara lägga mig ner och blotta strupen. Ju. 😉

 7. Mikaela:
  Med tanke på hur oberörd Angelina ser ut trots att hon flänger runt värre än när man lekte skeppsbrott i skolan så hade du nog inte fått se HENNE svettig…;D

 8. Se http://film4fucksake.blogspot.com/2010/05/actresses-sandra-bullock.html för allt ni vill och inte vill veta om Sandra Bullock. Som för övrigt är ett affischnamn, utöver Blind Side, Miss Congenialityfilmerna, Speed2 (nej ingen såg den för Jason Patric), Murder By Numbers, Premonition, Proposal, 28 Dagar, Hope Floats…det finns en del rullar där hon säljer filmen själv.
  Jag tror folk dissar Salt just för att det är en tjej som har huvudrollen. Det är svårare att smälta en kvinnlig actionhjälte som inte har nån typ av superkrafter (t ex Storm i X-Men) eller lever i en värld som tillåter superstyrka (t ex Trinity i The Matrix) eller verkar i en kinesisk sagovärld (t ex Jen Yu i Croucing Tiger, Hidden Dragon). Det är svårare att köpa att Jolie, 45 kg, spöar skiten ur 100 kg muskelspecialagenter än om Tom Cruise gör det (trots att även han i verkliga livet skulle haft jäääävligt svårt). Men ser man bortom det är Salt en skön actionromp som är precis så dum som den ska vara. Det smälls lite, det exploderas lite, det skjuts lite. Och Angie gör det med perfekt hår hela vägen. Loves it! 🙂

 9. PS. Nu menar jag inte att just du Fiffi dissar Salt p g a detta, jag menar rent generellt ska jag kanske tillägga.

 10. Surskägget:
  Men…hmmmm…jag är antagligen rätt otydlig i min iver att skriva om kvinnliga skådisar som ENSAMT affischnamn. Att folk går och ser filmer för den kvinnliga skådisens SKULL är en sak, men oftast är det den manliga skådisens namn som står första och/eller störst.

  Om jag fick bestämma så skulle Sandra Bullock gärna få göra monologfilmer, I just love her!

  Att jag dissar Salt litegrann handlar mer om att när jag upplever att en actionfilm är tråkig så har den misslyckats, oavsett kön på huvudrollsinnehavaren 🙂

 11. Alltså jag tycker det finns andra faktorer än semiotiken på film affischer som spelar in för vem som är dragplåstret.

  För mig är Sandra Bullock den största filmstjärnan idag, Angelina Jolie är mer som Elisabeth Taylor var på 60-talet en slags live såpa, hennes evinnerliga pressmedelanden om sin familjs förehavanden stör mig nått enormt.

  En film som verkligen bärs fram av en superbra kvinnlig karaktär är "Long Kiss Goodnight" med Geena Davis. Det är en underskattad film!

 12. Jag ställer mig i Angelina är störst-massan. Ingen annan kvinna får det utrymmet hon får. I alla fall inte de senaste åren. Dessutom gör hon något så ovanligt som att hon inte släpper två filmer om året.

  Om hon är bra då? Nja. Inte i action. Då känns hon inte trovärdigt. I drama har hon större potential, ta Changeling som utmärkt exempel.

 13. Du skriver så underhållande texter! "Salt, Saltare och Saltast" – klockrent. Jag har inte sett denna film än men jag tyckte inte heller om Bourne-trilogin.

 14. Hehehehe gillar den här Sandra Bullockdiskussionen, hon är filmvärldens Opel men ändå väcker hon mycket tankar och känslor. Vårt långa inlägg om Bullock på vår blogg fick mängder med kommentarer. Hursomhelst. Efter att ha dubbelkollat för säkerhets skull så är hon ensamt affischnamn på Miss C-rullarna, Premonition, 28 Dagar, Murder By Numbers och gamla Nätet som jag glömde nämna sist. Dessutom är hon första affischnamn på Proposal, Speed 2, Hope Floats och Magiska Systrar. Detta gör henne i min bok till en skådespelerska som ensam säljer och bär filmen och därmed till superstjärna. Håller annars med om att det är väldigt, väldigt få kvinnliga skådisar som ensamma kan bära en film på det sättet. Inte ens Charlize Theron är på den nivån, och då har hon haft många succéer under resans väg.
  Amy Adams däremot som vår vän Joel nämner är i bästa fall en fotnot på stjärnhimlen än så länge. Om hon fortfarande håller på om 10 år och lyckats hålla sig på topp med riktiga publikfavoriter så kan vi börja snacka superstjärna. Det krävs mer än en bioaffisch och ett par hyfsade rullar under bältet innan man är på den nivån. Mycket mer.
  Till sist vill jag bara säga att Angie är bäst ingen protest och när jag dödat Brad och gift mig med henne ska jag tänka på alla er och skänka en slant till Sveriges statskassa med jämna mellanrum. Puss på er!

 15. addepladde:
  Störst och mest mediautrymme får hon utan tvekan. Frågan är varför. Jag tror inte det beror på hennes skådisinsatser.

 16. Surskägget:
  Jaggermigjaggermigjaggeeeeermig!
  Jag är motbevisad – och det med glädje då jag hundra gånger av hundra hellre skulle gifta mig med Sandra än Angelina för enbart pengar gör ingen lycklig. Sandra är en sån tjej man lätt kan ha kuddkrig med och som utan att blinka skulle lägga världens jävla äggmök i Walmart-kön, ta kassörskans mick och högt säga: Sorry, my fault!

  Så ja, jag ändrar i texten. Jag erkänner när jag har fel ;D

 17. Intressant diskussion. Utan att ha fakta o statistik som surskägget känns ändå Angelina som den största kvinnliga stjärnan i dag därmed inte sagt att hon är en bra skådis. Varför? Hon är med i media dagligen vad hon än gör eller inte gör. Hon känns helt enkelt som en stjärna. Bullocks tatuerade ex. får mer pressutrymme än hon själv.
  F.ö håller jag med RJ roliga recentioner, trots ditt svaga betyg kommer jag nog se Salt, är svag för starka kvinnor på film.

 18. filmitch:
  Lindsay Lohan är också med i tidningen varenda dag och till vilken nytta kan man undra. Angelina Jolie gör i alla fall nån nytta för mänskligheten och jag läser gärna om henne, men för mig blir hon en mycket tråkigare skådis just pga det. Det är lurigt det där 😉

  Starka kvinnor på film ska premieras. Vad tror du Salt hade fått för betyg annars? 😉

 19. Vilken härlig diskussion! Är glad att så många rycker ut till Sandra Bullocks försvar. För mig är hon störst och bäst fastän hon kanske inte är vackrast.

  Angelina är ingen filmstjärna hon är ett mediefenomen. Förstår inte varför hon filmar överhuvudtaget. Hon håller väldigt låg nivå skådespelar mässigt i jämförelse med hennes status i media. Så var det inte i början av hennes karriär då var hon väldigt smart i valet av sina roller.

  Surskägget: Gillar din övertygelse och iver att använda statistik. När det gäller Amy Adams är jag med på att hon inte klassas i samma nivå som dessa skådissar men hon promotas som en riktigt bärande stjärnskådis. Det var katastrof romcomen Leap year ett bevis på. Hon ensam höll filmen under armarna och såg till att den gick plus minus noll. Det lyckas inte ens Sandra Bullock med när hon gör floppar (all about steve). Amy kommer antagligen ta ett superstort steg på stjärnhimlen i rollen som Janis Joplin eller så blir den ett superfiasko. Så brukar den typen av filmer tas emot. Hennes biroll i kommande the Boxer känns också som typiskt oscarmaterial. Slutligen har hon en helylleimage a la spencer tracy som gör att hon verkligen går hem i folkhemmen i USA vilket gör att bolagen kommer fortsätta satsa på henne ett bra tag.

  Kolla gärna mina inlägg om Leap year: http://www.joelburman.com/2010/05/leap-year-varfor-sa-daliga-recensioner/

  och All about Steve: http://www.joelburman.com/2010/05/all-about-steve/

 20. Håller verkligen med. Jag tycker inte hon är ful men det verkar som att hon nästan aldrig får några komplimanger för sitt utseende i jämförelse med skira Julia Roberts och alla andra i samma kategori av stjärnor.

  Jag älskar också de röda stövlarna. För övrigt så är All about Steve riktigt bra. Kan inte förstå hetsjakten på den.

 21. Anonym:
  Ja, har man inte högre krav än så så ;D

  Å andra sidan, det har inte jag heller ibland även om jag hellre tittar på håriga mansben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.