SÅNGER FRÅN MANHATTAN

Mullenu.

Jag vill liksom bara säga det. Mullenu. Gripa tag i någons kinder och utropa Mullenu med nånslags överdrivet bebisspråk och sen kräkas i en medhavd fryspåse.

Filmen Sånger från Manhattan framkallar såna känslor hos mig, jag är nere i den känslomässiga soptunnan och gräver och det känns verkligen inte bra. Jag måste bena upp det här, helt klart.

För det första, den svenska titeln, Sånger från Manhattan. Vafan är det för larv? Begin again heter filmen i original, Börja om hade funkat ypperligt. Börja om igen också.

Mark Ruffalo är med, fina Mark Ruffalo med håret på utväxt och höga grånande lockar, det är himla mysigt att ha med honom i en film som denna. Catherine Keener är också med, hon spelar Miriam, ex-fru till Ruffalos rollfigur Dan. Hailee Steinfeld spelar Violet, deras gemensamma dotter. Sen är Adam Levine med på ett hörn som rockstjärnepojkvän till filmens andra huvudperson Gretta och nu närmar vi oss pudelns kärna, själva solar plexus för mina mullenu-tankar. Nu måste jag svälja och andas och harkla mig en smula.

Gretta = Kiera Knightley.

Jag blir arg. Det är inte sunt, jag vet det, det är ”bara en film” och jag måste sluta haka upp mig på skådespelare jag inte gillar. Nä! Nä det måste jag inte alls det, jag måste ingenting. Framförallt måste jag inte köpa när yrkesmänniskor av vilken sort det än må vara uppenbarligen inte kan sköta sitt jobb. Om en busschaufför kör fel, ska jag vara tyst och köpa det? Om en kirurg opererar fel knäskål, ska det mörkas? Om en snabbköpskassör dagligen tar betalt för fel varor, ska hen få komma undan med det utan att nån säger nåt? Nej, precis, så varför ska jag bita ihop och knyta handen i fickan när denna kvinna gång på gång får roller hon så uppenbart inte klarar av? Vad har hon för ess i rockärmen, jag fattar inte.

I denna film (som hade kunnat vara så väldigt härlig) spelar alltså Kiera Gretta, en brittisk ung kvinna som åker till New York med sin pojkvän som fått skivkontrakt. Hon har hjälpt honom skriva lite låtar och är med som ett allmänt ”hangaround” och med tanke på vad hon får för funktion i pojkvännens liv skulle jag lite cyniskt kunna kalla henne ”kaffeflicka”. Sen händer det lite grejer (såklart, det är trots allt en film) och Grettas liv förändras. Hon kommer att uppträda med sina egna låtar och där, där, där KOKAR JAG ÖVER. Att se Kiera Knightley MIMA till otaliga (jättesköna) låtar filmen igenom och MIMA DÅLIGT, det är fan inte okej! Fanns det verkligen ingen annan hipsterskinny skådespelerska som även kunde sjunga som var ledig i hela USA under inspelningstiden?

Jag vill growla så irriterad är jag, men jag kan inte alltså gör jag det inte. Jag kan growla precis lika lite som Kiera kan MIMA och hon tjänar miljoner dollar på att göra detta. Vart är världen på väg?

Kiera K drar ensam ner stämningen i filmen till under fryspunkten, alla andra inblandade kämpar som djur för att dra upp den igen och filmen ska vara tacksam för dom lyckas faktiskt till en del. Framförallt är det utomhusspelningarna på olika ställen i New York jag gillar, instrumenten som ställs upp lite hipp som happ, dom riktigt bra låtarna som framförs och den obligatoriska hipster-sittgruppen som alltid är med i dessa sammanhang, en stor matta, ett par välanvända vintagefåtöljer, ett bord och givetvis den stor-skärmade golvlampan som avger gulorange ljus.

Åsså MIMAR hon!

Och hon MIMAR JÄTTEFEL!

GAAAAA-HHHH!

17 svar på ”SÅNGER FRÅN MANHATTAN”

 1. Ichhhhh..!
  Knightley har verkligen blivit en riktigt källarbrud….sitter därnere med resten av de där andra skådisarna som förstör filmer på löpande band…

  1. Daniel:
   Jag stör mig på det mesta med henne men i denna film är det mimningen som är mitt stora aber, det som får mig att ”hoppa ur” hela filmupplevelsen. Om det är så att det är hon själv som sjunger så är det ju ÄNNU VÄRRE att hon mimar så dåligt – till sig själv. Hon sjunger definitivt inte live, då är det nåt röstpålägg eller så. Har du sett filmen?

   1. Nä, jag har bara minnet av att det snackades om att hon sjöng själv i någon podcast som jag lyssnade på och det verkade ju stämma enligt wikipedia.

    Jag skulle gissa på att sången läggs på i efterhand i de flesta filmer. Vill minnas att det var speciellt med nyinspelningen av les Misérables att sången spelades in ”live” när scenen spelades in.

    Jag kan verkligen förstå det här med att inte gilla en skådespelare vilket medför att minsta lilla (eller stora) fel som hen gör är anledning till stor frustration. Jag har en liknande relation till Angelina Jolie, utan någon bra anledning egentligen.

 2. HAHAHAHA! … aaaahh… *andas* Ingen kan såga som du. Hade Keira Knightley legat under din kirurgkniv hade hon kommit ut från operationssalen med ett stort ärr över halsen misstänker jag. Du hade ersatt hennes tunga med en toffel, och på tån sitter en pirat. Och du hade fått beröm för din kirurgkonst samt jäkligt bra betalt 🙂

  1. Cecilia:
   Jag är inte så säker på att skulle få så mycket beröm, det finns många som gillar henne men dom hörs inte lika mycket 😉

   1. Men enligt din logik om Keira (att hon får bra betalt och jobb trots usla insatser osv) skulle du få beröm och bra betalt för att göra ett ganska risigt jobb, det var så jag menade! 🙂

  1. Katarina:
   Haha, jadu, en rimlig fråga 😉
   I det här fallet är svaret att jag tycker väldigt mycket om både Mark Ruffalo och Catherine Keener och jag ville ge filmen en chans. Det vore såklart ett önsketänkande att Kiera enbart jobbade med skådisar jag gärna undviker (Cusacks, Afflecks & co)

 3. Tack så himla mycket för en befriande och rolig, nej hysterisk rolig recension. Jag och min man diskuterade precis filmen – ja, vi har inte sett den förrän nu 2023, nästan 10 år senare- och är så lycklig över SAMTLIGA punkter du tar upp. Vägrar att tro att det är hennes röst!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.