Fredagsfemman #146 – Mina tankar om Stockholms filmfestival

5. Baksidan

I söndags slutade Stockholms filmfestival och för många blev det alldeles tomt. Vakuum nästan. Sådär som jag kände när finalen i fotbolls-VM hade spelats och det var fyra år tills nästa gång. Fördelen med filmfestivaler är att det bara är 50 veckor tills det är dags igen, dags att planera, välja rätt, välja fel, gå runt med en klump av biobiljetter i plånboken, köa, köa ännu mer, vara ute i så god tid för att få en vettig plats i salongen att en film på 90 minuter egentligen upptar 180 minuter av ens liv. Trots att jag börjar få en viss festivalvana nu så har jag inte vant mig vid dom onumrerade biljetternas baksidor.

.

.

.

4. Biograferna

Jag kan förstå rent logiskt och ekonomiskt att filmfestivalen väljer – och får – biografer som kanske inte är dom mest….perfekta….för ändamålet. Jag förstår att Reflexen är billig att hyra men det jag undrar över är varför inte fler salonger utnyttjas på Grand? Grand 2 till exempel, en jättemysig salong! Och Saga. Tänk om storfilmerna kunde visas på Saga istället för på Park.

.

.

.

3. Möten man minns

På filmfestivalen träffar man nästan alltid på dom där kufarna som går all in och har ett gediget schema med femtio filmer men som just på min visning hellre sitter och messar med gamla mamma än tittar på filmen (mister du en står dig fyrtioåtta åter). På filmfestivalen träffar man nästan alltid på dom där kufarna som går all in och har ett gediget schema med femtio filmer och som på grund av filmöverbelastade dagar inte har tid med tvättstugan, som typ sover med kläderna på för att hinna till förmiddagsvisningen och som saknar en hel del vad gäller social skills i offentliga rum. Som han som hade en jacka som luktade precis som den där färska laxen som jag glömde inplastad i kylen ett par dagar över tiden och en dag när jag kom hem trodde jag att grannen dött för det luktade lik i hela trappuppgången och det dröjde ända tills jag öppnade kylskåpsdörren innan jag förstod vad som var boven i dramat. Denna snubbe hade alltså en jacka som luktade sådär. En jacka han lagt på golvet framför sig och varje gång han kom åt jackan med skon kom det doftmoln som hade kunnat få mig att spy rätt ut bara.

2. WOW-filmer

Jag såg inte jättemånga filmer i år men flera av filmerna jag såg var riktiga höjdare. Jag tyckte mycket om Channing Tatum, Mark Ruffalo och Steve Carell i Foxcatcher, jag gillade Reality och jag ÄLSKADE Nightcrawler med Jake Gyllenhaal (premiär nästa fredag, woop woop!).

.

.

.

1. Kompisarna

Att gå runt bland festivalbiograferna är litegrann som att vara på konferens med ett stort företag på ålandsbåten. Vart man än går träffar man på någon man känner eller känner igen. Det är rätt härligt tycker jag. Ytligt bekanta som säger hej, lite närmare bekanta som man ser på festivalen men inte så ofta annars, goda vänner att hänga med på vardagskvällarna lite mer och lite oftare än vanligt. Det twittras om film dygnet runt, det pratas, spekuleras, funderas och bloggas. Till och med jag tycker det är lite tomt och tyst nu även om filmfestivalen 2014 inte blev nåt rekordår för mig räknat på antal filmer men å andra sidan blev medelbetyget på sedda filmer högre än vanligt. Och filmspanarträffen får verkligen högsta betyg!

.

.

 

18 svar på ”Fredagsfemman #146 – Mina tankar om Stockholms filmfestival”

 1. 3 Jag minns att jag för flera år sedan såg en dokumentär om de där riktiga die hard-filmälskarna. Typ som designar sitt ätande för att slippa behöva gå på toa på 10 timmar (inte mycket fibrer om vi säger så). Tror din man kan ha tillhört den kategorin 🙂

  Trevlig fredag!

 2. Trevlig helg och tänkvärd lista – den där stanken har man varit med om men mest minnesvärt för mig var svett blandat med skarp damparfym – den filmen glömmer jag aldrig.

 3. 5. Jag gillar onumrerat. Det blir lite av en sport att hamna långt fram i kön och norpa favoritstolen.
  4. Ja, det blir lite av en ond spiral när festivalens status sjunker och man tvingas till sämre biografer. Fast Svenska Bio vill väl ha viss normal verksamhet på Grand och Victoria även under dessa tolv dagar. Att man inte kan hyra in sig på Saga längre är lite märkligare. Undrar om det bara är en kostnadsfråga eller om det är lite politiskt också.
  3. Möjligen är jag en av kufarna, för jag har inte drabbats så mycket av det där. Kanske också för att jag gömmer mig ute på kanten där det inte är så mycket folk.
  2. Härligt. Oddsen blir nog bättre ju färre filmer du ser. För egen del var det färre riktigt utmanande filmer jämfört med tidigare, vilket var lite trist.
  1. Klar bonus att snubbla på filmspanare lite här och där. Får nog försöka planera in mer av filmspanardagen nästa år.

  1. Carl:
   5. Ja…..jo….visst kan det vara en sport men om man har liiite annat att göra (typ alltså inte har semester ;)) än att köa en timme-halvtimme i förtid för att få en vettig plats ja då blir det inte så positivt laddat tyvärr.
   3. Jag tror jag ska börja inta kantplats jag med.
   2. Känner du dig nöjd med dina utvalda filmer över lag? Det blev ju en hel del 🙂
   1. Din fru var bättre på att planera in filmspanarfilmerna än du. Du får ta rygg på henne nästa år 😉

   1. 2. Jag vet inte om jag vågar svara än. Jag har bara hunnit logga drygt hälften av filmerna så jag har inte riktigt fått någon överblick. Det har varit lite av en kraschlandning hela veckan. Det kommer någon sorts sammanfattning på bloggen förr eller senare.
    1. Hon såg 20 filmer utan att ta semester, så det var vass planering rakt igenom där. Men jag ångrar inte att jag bojkottade Reflexen.

    1. Carl:
     Bra gjort av J, det är starkt att få in så många filmer enbart på kvällarna 🙂

     Då väntar jag in sammanfattningen. Med spänning.

 4. 5. Vissa *host*Carl*host kan nog hävda att köandet är en del av charmen hos festivalen. Själv tycker jag det är litet både och. Mycket folk på plats, lång kö, det byggs upp en viss stämning, pepp, osv. Samtidigt så suger det om logistiken fallerar, insläppet inte funkar, förseningar, trilskande blippapparater o dyl.
  4. Ja, Saga saknar jag. Den är perfekt för de litet större filmerna på festivalen.
  3. Jo, man träffar på en del folk, som t ex tjejen med mössan på Dear White People…
  2. Whiplash!
  1. Yay!

  1. Jojjenito:
   4. +1 på den. Saga har dessutom STOPPNING i sina fåtöljer!
   3. Galet det där, hon med mössan alltså. Snacka om att ha noll koll och noll respekt för sina filmtittande medmänniskor.
   2. Ser fram emot den. Såg med ledsamhet i ögat att premiären är framskjuten till februari, den var 28/11 först.
   1. Tjohoo!

 5. En liten kommentar angående biograferna.

  Saga eller Park – Stora salongen på Saga har så dåligt benutrymme att jag föredrar Park. Tycker inte det är SÅ farligt med sätena där. Däremot har ju Saga ett par mindre salonger också och de har alltid varit trevliga att besöka på festivalen. Park saknar ju det så av det skälet hade Saga varit bättre.

  För egen del hade de kunnat slopa Zita-visningarna, men det är ju deras ”darling”. Inte mycket som stämmer med de visningarna. För varmt, inget benutrymme, litet, trist. Försöker helt undvika Zita 🙂

  Grand 2 var en favorit när de använde den. Perfekt för festivalvisningar, inte minst sent på kvällen. Synd att den inte är tillgänlig längre, även om jag förstår varför (då skulle de bara ha två små salonger till de ordinarie visningarna).

  1. Ytterligare en nackdel med Park är den dåliga lutningen, så om du hamnar bakom en basketspelare så kan det bli jobbigt. Lutningen på Saga är bra. Så jag föredrar helt klart Saga, inget snack. Men då har jag oftas inget jätteproblem med just benutrymmet. Fast även om jag hade strutsben så skulle nog ändå välja Saga med tanke på Parks nackdelar.

   1. Movies-Noir & Jojjenito:
    För att vara en stor salong har Saga verkligen minimalt med benutrymme, när jag såg Guardians of the galaxy där fick jag kramp i knäskålarna. Sagas mindre salongen är däremot riktigt bra tycker jag. Vad gäller Zita tycker jag ZIta 1 är sämst, syrehalten är knappt mätbar därinne och varmt som tusan. Men dom mindre salongerna är väl helt okej där, är dom inte?

    Håller med Jojje om Saga VS Park även med strutsben. Park är verkligen en nödfallsbiograf för mig. Som Heron. Fast heron är multimeganödfall-å-knappt-det.

    1. Sant, Saga har klart bättre lutning, men då jag är lång blir det oftast inga problem på Park. Så jag fördrar den då ben/knäproblemen är värre 🙂

     Däremot är Sagas mindre biografer trevliga, så de besöker jag gärna.

     På Zita har jag endast besökt ettan så jag vet inte hur de mindre ser ut.

     1. Movies-Noir:
      Jag såg den där duvfilmen på Saga 2 häromdagen och den salongen var riktigt bra. Sköna stolar, bra lutning och relativt stor duk. Det borde göras en filmspanarundersökning gällande Stockholms mindre salonger, det är lätt att blanda ihop dom som är pärlor med dom ocharmiga cigarrlådorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.