SEXY BEAST

Jag undrar om Ben Kingsley någonsin varit mer närvarande än han är i den här filmen? Han är så intensiv att det inte går att släppa blicken ifrån honom, det skulle behövas en gersåg för att figurkapa hans aura.

På Oscarsgalan 2002 premierades filmer från 2001, ett av dom svagaste filmåren i världshistorien om du frågar mig. Ben Kingsley var nominerad för Bästa manliga biroll för sin roll i den här filmen trots att den är från 2000. Han vann inte. Det är obegripligt. Det var inga super-wow-prestationer han tävlade mot direkt (Ian KcKellen- Sagan om ringen, Ethan Hawke – Training day, Jon Voight – Ali och vinnaren Jim Broandbent – Iris).

Okej, filmen i sig är kanske ingen höjdare, ingenting jag lagt på minnet och sparar som ett torkat eklöv mellan sidorna i en tjock gammal bok men det finns å andra sidan ingenting att direkt klaga på heller. Det är en enkel gangsterhistoria, en man som lagt brottets bana på hyllan (Ray Winstone) men som förväntas vara med på en sista stöt.

Man har sett upplägget tusentals gånger förut men Ben Kingsley gör skillnad. Det blir nånting nytt här. Han är stenhård. Vidrig. Han är Ben.

 

4 svar på ”SEXY BEAST”

 1. Jag vill påstå att Ben Kingsley på egen hand höjer filmen till en fyra. Fast jag tycker den har en del annat att bjuda på också. Tyckte faktiskt den blev lite bättre när jag såg om den (höjde från svag fyra till en rak fyra).

  1. Movies-Noir:
   Kingsley själv är en femma i filmen tycker jag, otroligt bra även med sina egna mått mätt. En helt okej liten film, annorlunda och rätt skön 🙂

 2. Håller nog inte riktigt med där om 2001. Finns många fina detta år. Kanske en 2001 lista inom kort to prove you wrong?
  Dagens film är en bra bagatell mkt tack var Kingsley samt Winstones solbränna 😉

  1. filmitch:
   Säger du det om 2001….? Hmmmmm. Kan bli intressant det där, jag har försökt gräva ner mig lite i det året men nja, jag känner mig tämligen sval. Men jag har gärna fel och jag skulle gärna se lite listor fulla med filmtips jag missat så why not, det kanske blir 2001-dags framåt hösten? 🙂

   Winstones solbränna är inte att leka med 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.