FILMÅRET 2008

2008 var ett jättestarkt filmår tycker jag. Massor – alltså MASSOR – med kanonbra filmer kom detta år och listan var allt annat än lätt att göra.

Nu när den är klar och jag kan titta lite objektivt på den känns det faktiskt som att det finns en röd tråd genom nästan alla filmerna jag valt. Den röda tråden kanske egentligen är svart för den stavas mörker.

.

10. MARIA LARSSONS EVIGA ÖGONBLICK
(Regi: Jan Troell)

Maria Heiskanen fick en mycket välförtjänt Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll, Jan Troell regisserade och Mikael Persbrandt har sällan varit bättre än här (och mer lik Allan Edwall). Filmen var även Golden Globe-nominerad för Bästa utländska film. Personligen blev jag otroligt berörd av Maria Larssons öden och äventyr, hennes kamp för att både faktisktjobba och att jobba med det hon älskade allra mest: fotografera.

.

.

.

9. DEN ANDRA SYSTERN BOLEYN
(The Other Boleyn Girl, Regi: Justin Chadwick)

Så JÄVLA otippat att jag föll för den här filmen! Man kan tro att det är föga intressant med den engelske 1500-talskungen Henrik VIII och hans passionerade kärleksaffärer med systrarna Mary och Ann Boleyn (Scarlett Johansen och Natalie Portman) men hallå, kom igen, det här ÄR en toppenfilm! Sen blev jag lite kär i Eric Bana också vilket jag bara trodde var möjligt när han var grön.

.

.

.

8. HORTON
(Horton Hears a Who!, Regi: Jimmy Hayward och Steve Martino)

HahahaahAHhahahahaha! Helt vriden film det här! Påtänd till max. Den där Dr Seuss måste ha marinerat hela hjärnan i hallucinogena droger innan han skrev den här boken. Och hon den lilla gula, fina fina Katie-mys-bollen med massa massa små små tänder och stora lugna ögon.

.

.

.

 

7. GRAN TORINO
(Regi: Clint Eastwood)

Filmer om surjävlagubbar går det tolv på ett dussin av känns det som. Så otroligt vanligt med grumpy gamla gubbs som man ska känna sympati och förståelse för och yada yada yada, man gäspar ju ihjäl sig. MEN, ibland dyker det upp en film där surgubben kanske inte riktigt är den surgubbe man från början tror. På pappret är inte det här (heller) en film jag borde tokgilla men efter 116 minuter i Walt Kowalskis (Clint Eastwood) sällskap är jag glad att jag gav filmen en chans.

.

.

.

 

6. DIE WELLE
(Regi: Dennis Gansel)

I dagens samhällsklimat borde det vara en medmänsklig skyldighet att se Die Welle och speciellt att visa den i skolorna som diskussionsunderlag. När jag såg den med barnen ville samtalen efteråt aldrig ta slut även om dom var bra skeptiska innan till att se ”en tysk film som handlar om en våg”. Gruppdynamik, sammanhållning, den styrka som krävs för att vara och förbli annorlunda i en grupp, rädslan att vara utanför, medmänsklighet (och brist på sådant) samt svår politik som kan förklaras på ett enkelt pedagogiskt sätt. Filmen handlar om allt detta och mer därtill och, dessutom,  är den bra.

.

.

.

 

5. EDEN LAKE
(Regi: James Watkins)

Dom allra flesta filmer som får en fyra eller mer av mig i betyg är filmer som jag mer än gärna skulle vilja se om. Eden Lake är inte en av dessa filmer. Det här är en film som fick en mycket stark fyra av mig. Mitt psyke klarade av att se den EN gång men troligtvis aldrig mer. En sån jävla brutal film. Kolsvart. Ångestframkallande. Aggressionsfrämjande. Michael Fassbender och Kelly Reilly får ett ungdomsgäng att bita i och själv bet jag både i kudden och ned fingernaglar.

.

.

.

4. THE DARK KNIGHT
(Regi: Christopher Nolan)

Det känns som att det var med The Dark Knight som töntighetsstämpeln på superhjältefilmer försvann på riktigt. Heath Ledger blev utvald till att spela Jokern och många var redigt skeptiska men Ledger agerade, Ledger dog, han Oscarsnominerades och vann postumt och Christopher Nolan kunde med rätta se sig i spegeln och le med hela ansiktet åt den vågade castingen. Det här är en film som håller för många omtittningar, den är lika spännande varje gång. Och fina Aaron Eckhart med fitthakan är med, icke att förglömma!

.

.

.

3. SLUMDOG MILLIONAIRE
(Regi: Danny Boyle)

Jag har i hela mitt liv försökt suga i mig all sorts information och uppmuntrat mig själv till att kasta mig in i saker som kanske inte är helt självklara. Jag har helt enkelt försökt säga ja istället för nej och tänker att alla erfarenheter är bra erfarenheter, även dom som kan kännas både  vidriga, konstiga och kanske till och med onödiga Att se Slumdog Millionaire blev på nåt sätt ett bevis för mig att jag tänkt rätt. Man vet helt enkelt aldrig när man kan behöva ”meningslös information”. Danny Boyle regisserade filmen och den vann hela åtta Oscars!

.

.

.

2. THE WRESTLER
(Regi: Darren Aronofsky)

Regissören Darren Aronovsky är en mästare på att köra slalom mellan filmgenres och han gör en sällan besviken. Men Mickey Rourke alltså. Vilken uppvisning! Vilken film! Hjärtat går alldeles sönder…

.

.

.

1. SORAYA M
(Regi: Cyrus Nowrasteh)

Det gör det här med, hjärtat går sönder, det liksom imploderar. Filmen utspelar sig 1986 i Iran och handlar om den sanna historien om Soraya (Mozhan Marnò) som anklagas för otrohet. Jag säger inget mer. Har du inte sett den, ta ett djupt andetag och gör det. Har du sett den förstår jag om du inte vill se om den.

.

Bubblare: Revolutionary road, Vicky Cristina Barcelona, Forgetting Sarah Marshall, Role Models, Pojken i randig pyjamas, Wall:E, Avsked,  Sagan om Despereaux och Iron Man.

Intressanta filmer kvar att se: In Bruges och Eagle Eye.

Idag är det ett gäng filmbloggare som skriver om just detta fina årtal. Klicka dig vidare för att se deras topplistor.

Jojje

Sofia

Henke

Johan

Steffo

Cecilia

Magnus

Christian

19 svar på ”FILMÅRET 2008”

 1. Vilken spridning av filmer bland de nio listorna! Så vi fick två överlapp till slut, inte ingen. Plus några bland bubblarna.

  1. Henke:
   Två överlapp var två fler än jag gissat även om jag borde ha tänkt efter ett varv till och räknat med i alla fall The Dark Knight 😉 Du får lite att göra när UÅBL ska räknas ihop 🙂

 2. Vilken spridning på filmer det här året! Henke kommer att få jobba hårt…

  Jag tror att jag hade tyckt bättre om Slumdog om jag inte tyckt jättemycket om boken (som förstås är bättre 🙂 ) Eden har vi ju diskuterat förut, helt ok för min del men inte listvärdig. Ettan har jag jättelänge haft stående så one of these days… Tre överlapp vad jag kan se, Die Welle känns ju inte mindre aktuell i nuläget om vi säger så.

  1. Sofia:
   Haha, ja precis, han kommer nog ta ett tag att excella ihop våra filmer. Otrolig spridning! Jätteroliga listor!

   Var det bara du och jag som hade med Die Welle på våra listor? Soraya M får du spara tills du verkligen känner för att se den, jag såg den vid exakt rätt tidpunkt för att kunna ta den till mig till max. Fast det ska bli kul att läsa din text om filmen 🙂

 3. Jodå här var det spritt:
  10 – 8 ej sett.
  7 – 6 helt ok filmer som jag gärna ser om
  5 På min lista
  4 bubblare föll på att den är alldeles för lång
  3 helt ok
  2 bubblare var en av de sista filmerna som jag med en snyftning plockade bort
  1 ej sett men den hamnar nu på en ska se lista.
  Håller med om mörkret men jag lyckades trots allt att få in ett par ljusglimtar på min lista.

  1. filmitch:
   Ja du lyckades få in lite komediljusglimtar på din lista men för övrigt var den lika mörk som min. 😉

   Man märker att det är ett starkt filmår när du valde bort The Wrestler från listan och den ”bara” blev bubblare och hos mig fick Rambo till och med stryka på foten bland bubblargänget.

 4. Håller med; vilken spridning – och det är ju extra roligt när man får en mängd nya filmtips! Endast två överlapp jämfört med min lista – vilket betyder att jag har åtta filmer att se (om i några fall). Horton kanske jag hoppar över, men övriga sätts upp på listan (som är lite för lång för en kort sommarsemester, tur att hösten är lång).

  1. Magnus:
   Hösten är lång och det kommer komma många härligt regniga och mörka kvällar då man kan se bra film. Tjoffa upp The Wrestler högt på din ska-se-lista vettja! 😀

 5. Ha ha alltså Fiffi, bor vi på samma planet du och jag? 😉
  Jag har sett tre av filmerna på din lista: (nr 2) The Wrestler, (nr 3) Slumdog Millionaire och (nr 4) Dark Knight, varav enbart den senare hamnade på min lista. Knasigt. Men desto fler filmer har jag att se fram emot. (nr 10) Maria Larsson… har jag haft motstånd mot bara för att den SER så jädra trist ut och har världens lamaste titel, men rent innehållsmässigt borde den tilltala mig. Liksom (nr 1) Soraya M och (nr 6) Die Welle, vilken jag VET att man borde ha sett. Jag vet inte vad det är med mig och Slumdog, men vi klickade aldrig riktigt.

  Ja, otippat att du gillade Boelyn-systrarna. Jag tycker fortfarande den verkar svintråkig, och då har jag ändå sett min beskärda del kostymdramer.

  1. Cecilia:
   Det är vi som är dom mänskliga bevisen för att tesen ”män är från Mars och kvinnor från Venus” stämmer men även när det gäller enbart kvinnor. Jag tror jag är från Mars och du är från Venus, eller om det är tvärtom 😉

   Maria Larsson-filmen är inte så trist som den ser ut, inte alls. Jag förstår att man kan tycka det vid första anblicken, men nej, den är finemangs. 5/5 helt klart.

   Och Boleyn-filmen tråkig? Nejnejnejnejneeeej. Eric Bana *klapp klapp klapp*

   1. Du menar att devisen egentligen INTE stämmer? What?! Men om vi måste välja så är jag gärna Venus 🙂

    Nä, jag förstår det. Det är bara det att jag önskar att jag sett den när den var aktuell, för nu känns det långt till att jag ska införskaffa mig filmen på ett eller annat sätt. Men en dag.

    Jag börjar ana att jag har fel angående kostymsystrarna. Plus att Natalie Portman faktiskt aldrig är tråkig.

    1. Cecilia:
     Jag menade att om man jämför män och kvinnor så kan dom vara lika olika varandra som om man jämför kvinnor med kvinnor eller män med män. Är lite för luddig i huvudet just nu för att vara helt tydlig men kanske förstod mig ändå? 🙂

 6. Udda med Soraya M på första plats. En av få gratisvisningar jag ångrar att jag gick på. Önskar att det var av samma anledning som du inte vill se om den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.