Sjöodjursonsdag: ALLIGATOR

4 maj, 2011

Efter att ha sett ett litet gäng alldeles nybakade läskiga-djur-under-vatten-skräckisar den senaste tiden tänker jag nu bege mig trettio år tillbaka i tiden.

I kölvattnet av Steven Spielberg´s kassasuccé Hajen (som kom 1975) gjordes en mängd filmer i samma genre men med mycket varierande resultat. Alligator från 1980 är en av dom och jag tjongar till med en liten hurv-varning på direkten för redan dom första två-tre sekunderna av filmen är läskigare än hela Dinoshark OCH Sharktopus tillsammans. Jag åt en bit ost just när filmen började och det var dumt.

Den lilla alligatorintresserade flickan Marisa (Robin Riker) får en alligatorbebis efter ett besök på en djurpark. Att hon är en härligt annorlunda liten tjej kan anas direkt eftersom hon ler med hela ansiktet och säger:”I´ll call him Ramon.”

Ramon bor i ett fint piffat litet terrarium i Marisas flickrum tills en dag när hennes pappa helt oprovocerat tröttnar på Ramon och spolar ner honom i toaletten. Var det smart gjort? Nej, inte direkt, men det är i alla fall upptakten till en riktigt bra film.

Kloakerna i Chicago är fulla med mat för en hungrig alligator som likt tjuren Ferdinand bara blir större och större och STÖRRE men det där med att lukta på blommorna är inte hans melodi. Ramon är mer den blodtörstiga typen, en sån som matadorerna, picadorerna och bandriljärerna hade älskat att få stryk av i det soliga Spanien.

Alligator något så ovanligt som en spännande och välgjord djurskräckis med bra skådisar rätt igenom. Effekterna är ganska enkla men väl fungerande och känns äkta på ett sätt som förra veckans krokodilrulle och många många andra saknar.

Filmens regissör Lewis Teague är mannen bakom filmer som Cujo, Den vilda jakten på juvelen och Wedlock och det känns som han kan sitt jobb. Huvudrollen innehas av den stilige Robert Forster och ja, av alligatorn Ramon också såklart.

Det här är absolut en film jag rekommenderar och en av dom bästa jag sett i den här fantastiska men ändå rätt smala genren. Slutet är dessutom heeeeelt genialt!

{ 5 comments… read them below or add one }

filmitch maj 4, 2011 kl. 10:41

Har alltid avfärdat Alligator som en Jaws rip off och varit måttligt intresserad dvs fram tills jag läste ditt inlägg.

Svara

f i f f i maj 4, 2011 kl. 13:49

filmitch:
Om du nu gett Dinoshark en chans så týcker jag du kan ge Aligator två. Den är allt annat än en rip off.

Svara

Sofia maj 4, 2011 kl. 15:24

Kul — den här ska absolut kollas upp. Tack för tipset! Men vilken tjaskig pappa 🙁

Svara

f i f f i maj 4, 2011 kl. 20:54

Sofia:
Både tjaskig och lite…underlig. Det kändes ganska konstigt att han 1. blev arg för ingenting och 2. tog ut sina aggressioner på lilla Ramon 😉

Svara

Sofia maj 5, 2011 kl. 07:47

Ramon hade kanske varit mindre hatisk mot världen om pappan bara varit lite snällare?

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: