SNABBA CASH – LIVET DELUXE

Att återigen och en sista gång få se JW och Jorge på film, alltså, det går att ha sämre fredagkvällar. Många med mig måste ha tyckt detsamma för den stora salongen var fylld till bredden av förväntansfulla biobesökare.

Första filmen kom 2010, andra 2012. Jag har sett båda men gick och såg filmen med en kille som inte sett någon av föregångarna. Det kändes vanskligt men det visade sig vara lugnt. Det blev desto värre för mig.

Filmen börjar med en snabb ”förklaring” av karaktärerna, kanske för att friska upp minnet på såna som jag eller bjussa på nån form av bakgrund till dom som inte har nån aning om vilka alla är. Tanken är god, genomförandet hafsigt. Det är så mycket text att inte ens en snabbläsare som jag hinner med allt, kanske för att texten ibland är högerställd, ibland vänsterställd OCH att det används olika typsnitt OCH att det samtidigt visas bilder som man känner att man borde titta på – samtidigt. Rörigt värre alltså.

Men förtexterna visade sig bara vara början av nåt som i mina ögon är bland det rörigaste och sämst klippta jag någonsin sett på bio. För det första så är grundhistorien spretig. Flera olika historier ska vävas samman, det klipps in scener från föregående filmer, det hoppas i tid och flera gånger hänger jag inte med. Det blir luckor som kanske egentligen inte är ologiska men som på grund av illa klippning blir just det. Sen är det rent av klantigt att presentera den nya karaktären Martin (Martin Wallström) som just Martin i flera scener och sen hux flux referera till honom som Hägerström. Har man inte läst boken eller sett trailern vet man inte vem som åsyftas och frågetecknen duggar tätt i salongen.

Filmen kryllar av barnsjukdomar, sånt som helt enkelt inte får finnas i denna typ av film. Under en rån-scen (viss spoilervarning utärdas här!) ser Jorge till att två män ligger ner på golvet genom att trycka till dom i ryggen med ett vapen. Männen ligger då mitt i lokalen. I scenen efter står samma män längst bort i lokalen, lutade mot ett trappräcke av metall och det är väldigt oklart hur dom kom dit. Jorge skulle ju skjuta dom om dom rörde sig, inte fan reser man på sig självmant  i det läget – mitt under ett rån – och ställer sig en bit bort?

Det är väldigt många bitar jag inte får ihop, det är många gånger jag tänker ”meeeeh lägg aaaaav, försök lura nån annan”, det är helt enkelt en film som i mina ögon inte är ett värdigt avslut på denna trilogi. Den enda som gör filmen sevärd är Matias Varela. Han gör Jorge till en mänsklig snubbe, så väldigt lätt att tycka om att jag orkar bry mig ända till slutet. Den stencoola trumslagarmusiken som matas på i dom spännande scenerna hjälper till att få upp pulsen från komatos till vaken men det är banne mig inte mer än så. Inte ens mitt favvo-balkan-husband Andra Generationen som gjorde ett inhopp som Radovans inhyrda liveband gjorde mig genuint glad, vilket dom alltid lyckas med annars.

Sen är det det här med språket. Mycket av dialogen är på spanska. Detta är textat på svenska. Jag kan ingen spanska alls, ändå tyckte jag mig förstå betydligt mer av den spanska dialogen än jag gjorde med den svenska. Jag satt alltså i mitten på rad tre, det var väldigt hög volym och jag har i princip perfekt syn (med glasögon). Jag såg bra, jag hörde ljudet högt och tydligt och jag kunde läsa på läpparna, ändå gick det inte att höra mycket av det som sas – på svenska. Kom igen, texta hela filmen. Ge folk en chans att höra vad som sägs! Det är svårt nog att hänga med i filmen som det är, sluddrig artikulering är som lök på laxen.

Jag är helt enkelt besviken, jag är tom och jag är lite betuttad i Matias Varela. Det är själva essensen av detta inlägg OCH ungefär detsamma som jag hörde många muttra om på vägen ut från salongen. ”Den var ju inte alls sådär bra”, hörde jag en tjej säga och pekade på den upphaussade tidningsannonsen med mängder av plus, getingar och andra betygsgrunkor. Jag håller med. Den är inte alls sådär bra. Egentligen är den inte bra alls.

19 svar på ”SNABBA CASH – LIVET DELUXE”

 1. Asch, vad synd! Gjorde man ett feltänk genom att gå tillbaka till böckerna månne? För där presenterades exempelvis Hägerström i tvåan, vilket man missat i filmerna då. Kanske hade varit bättre att hitta på ytterligare en helt ny historia?

  Nå, jag tror ändå att det kan bli DVD-boxköp för min del. Och då följer det ju dessutommmed textning 😉

  1. Sofia:
   Jag har inget minne av Hägerström i andra filmen men jag kan i och för sig ha fel. Å andra sidan var det många i salongen som inte mindes någon Hägerström eftersom det pratades en del, hummades och undrades när detta efternamn kom på tal. Det går nog inte att vara så luddig när det är en del tre. Eller nog inte, ta bort ordet nog.

   Det finns mängder av scener jag hade kunnat skriva om som är irriterande hoppiga/illa skrivna/förenklade men jag vill inte spoila för mycket.

   1. Sofia syftade på att Hägerström introducerades i den andra boken Aldrig fucka upp. I och med att den andra filmen inte följde Aldrig fucka upp men att sen den tredje filmen följde den tredje boken så var ju Hägerström en helt ny karaktär i filmen (vilket var ett problem).

  1. Henke:
   Ja det gjorde jag, jag såg fram emot filmen men hade ändå inte SÅ pass höga förväntningar att det var dom som gjorde att filmen stupade.

   Såg filmen på 19-visningen igår kväll 🙂

 2. Härligt att vi tycker ungefär lika! Så här skrev jag på filmtipset.se:

  ”Skådespeleriet och intensiteten är, precis som i de två tidigare, filmens styrka. Att den inte får ett högre betyg har att göra med att handlingen i sig tar över lite för mycket, saknar relevans och håller inte samma nivå som den lyxiga känslan filmen utstrålar, men det har då säkerligen mer att göra med boken den är baserad på.”

  Tror svårigheten att applicera en relativt komplex handling i bok tog ut sin rätt den här gången, detta trots att jag inte läst boken. Men det var känslan.

  1. dan:
   När olika historier samsas i en bok är det betydligt lättare att hänga med än när det görs slafsigt, hafsigt och illa som här. Det var dessutom så långt mellan scenerna med vissa av karaktärerna (JW) att man nästan hade glömt att han var med…

   Så ditt betyg skulle bli samma som mitt? Eller är du mer förlåtande?

   1. Ja, det håller jag med om. Det blev liksom inte alls den cliff hanger de nog hade hoppats på med den spröda bi-historien som JW var i filmen.

    Nope, det blev en trea. En symbolisk sådan.

 3. Ja som så ofta tyckte jag tvärtom. Jag gillade den precis som jag gillat de övriga filmerna i serien, tycker inte den skiljer sig särskilt mycket från de andra. Detaljerna du hakat upp dig på la jag inte märke till alls, vilket brukar vara ett tecken på att man är för engagerad för att bry sig. Högt tempo, diverse tvistar som jag inte alls hade förutsett och som vanligt en helt annan sida av stockholms undre värld. Så skönt att i stort sett slippa polisköret, även om det ju var en med på ett hörn nu… typ. Gillade gangsterdottern skarpt. Det enda som kändes lite märkligt var väl skarsgård som var med så lite och som hade förflyttats till LA bara för att passa hans schema. Menmen. Jag hade kul. När/om jag skriver om detta blir det nog en 4/5.

  1. Jessica.
   Menar inte att nitpicka men jag antar att du menar Kinnaman och inte Skarsgård, annars är det en del av filmen som jag totalt missat.
   Annars är jag är glad att du hade kul och är nöjd med filmen. Själv tänker jag strunta i trean när det blir dags att se om trilogin. Det blir lite som med Gudfadern 😉

 4. Jaha, då är den sedd och skriven om och nej tyvärr det var ingen höjdare. Höll inte samma klass som ettan och tvåan.

  http://jojjenito.wordpress.com/2013/09/11/snabba-cash-livet-deluxe/

  ”Jag kan ingen spanska alls, ändå tyckte jag mig förstå betydligt mer av den spanska dialogen än jag gjorde med den svenska.”

  Haha, ja, men det var ju textat på svenska! Så klart att du förstår mer då. 😉 Men håller med, när man är van att ha text eftersom man så ofta ser icke-svenskspråkiga filmer så blir man ibland tagen på sängen när man plötsligt måste höra precis allt för att förstå. Tyckte speciellt Radovan var svår att förstå.

  1. Jojjenito:
   Tråkigt att du kände samma sak. 🙁
   För mig blir filmen luddigare ju mer jag tänker på den. Kanske möjligtvis att vissa saker faller på plats om man ser alla tre filmerna precis efter varandra men man kan samtidigt inte göra filmer och förvänta sig att publiken minns föregångaren i detalj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.