Snabba cash

Det finns två anledningar till att jag väntat med att se Snabba cash och nu troligtvis är den sista i mellansverige som sett bokens JW förvandlas till Joel Kinnaman.

1. Jag ville glömma bort boken en smula. Jag gillade den och ville försöka se filmen för vad den är, inte jämföra mig galen med boken.

2. Jag har jävligt svårt på ett personligt plan för en av skådespelarna. Vem det är spelar ingen roll, men det är en anledning till att jag väntat.

Nu är väntan över, filmen är sedd och jag blev inte det minsta besviken. Regissören Daniel Espinosa har gjort ett toppenjobb, manus är visserligen omskrivet för att passa filmformatet men det är inte en sån stor förändring att jag stör mig och skådespelarna är alldeles förträffliga.

Om jag börjar med Joel Kinnaman så är han en skådis jag inte har superlativ nog för att beskriva. Jag tycker han är helt enastående och hans insats här och i Johan Falk-serien är bland det bästa jag sett i svensk film någonsin. Matias Varela (som Jorge) är också lite av en favorit och hade detta varit Trackslistan hade jag lugnt röstat på honom som veckans raket.

Om jag ska försöka beskriva min känsla av resten av skådisensemblen, specifikt dom skådespelare som spelar det kriminella knarkbuset, så är det just dessa som är både filmens styrka och svaghet. Styrka för att dom är förjävla bra, svaghet för att det finns en anledning till att dom är förjävla bra. Anledningen kan vara att det antagligen inte är så knivigt att spela sig själv och att det inte är så svårt att bete sig som en gris framför kameran när det är så enkelt i verkligheten. Jag överdriver en smula nu, det gör jag, men som jag ser det är ett drägg ett drägg även om han exponeras på stor duk.

Snabba cash är en bra thriller med många mänskliga bottnar. Den får mig inte att vilja läsa boken igen men kanske att jag kommer se om filmen.

Klicka här så kan du se filmen direkt på Headweb.

21 svar på ”Snabba cash”

 1. Vet du, jag har inte sett den! Och inte ens läst boken! Har ju så svårt för svenska filmer i allmänhet, speciellt sådana som ska utge sig för att vara så coola som möjligt. Men jag har den hemma, den ligger och samlar lite damm på hyllan, och ligger i tittloopen! Ska vänta med att läsa din recension tills jag sett den! 🙂

 2. Steffo:
  Räds inte, titta bara. Det är inte riktigt lika illa som med många andra svenska filmer 😉

 3. Jag brukar inte gilla svenska filmer, men den här kändes ganska osvensk så det blev en 4:a för mig med.
  Men sen går jag emot nästan hela svenska folket (iaf tjejer) när jag inte förstår det speciella med Kinnaman..? Padin var med ögongodis för mig haha.

 4. Mikaela:
  Det sköna med Kinnaman, tycker jag, är att han är skitsnygg på ett icke-snyggt sätt. Han är liksom inte Ellos-kille, han är mer en handsome ordinary guy vilket kommer göra honom huuuur stor som helst 😉

 5. Jag har inte heller sett den, så sist i mellansverige var du absolut inte. Har också avvaktat lite, men mest pga min allmänna misstänsamhet mot svensk film. Men det låter ju som om man borde ge den ett ärligt försök.

 6. Sofia:
  Tycker absolut du ska ge den ett ärligt försökt. Precis som Mikaela skrivit här ovan så är filmen väldigt väldigt osvensk, det är nästan svårt att bedöma den _som_ en svensk film, vilket är ett enormt bra betyg egentligen.

 7. filmitch:
  Du gillade inte denna och du gillar inte Rocky IV… Åååå vad jag inte förstår din totalsågning av Rocky IV som jag läste nyss.
  Jag som skulle sova, istället blev jag alldeles energisk och vill ut och demonstrera med stora BALBOA-plakat utanför din dörr.
  Det kanske är tur att jag inte vet var du bor 😉

 8. Jag får ta och recensera en BRA stallone som plåster på såren 🙂
  En Balboa demonstration hade varit spännande men jag hade nog blivit lite rädd.

 9. filmitch:
  Både jag och Rocky Balboa är snällisar, det finns ingenting att vara rädd för men en såndär brutalsågning kan liksom inte gå obemärkt förbi i min värld. Jag visar huggtänder och morrar lite, värre än så blir det inte 😉

 10. Jag har en känsla av att du på telepatisk väg nog skulle kunna får en större del av Sveriges befolkning att bli hängivna Stallone-fans. Det är bara en fråga om hängivenhet och koncentration…

 11. Som malmöbo önskar jag att jag inte sett filmen på premiären utan istället väntat på den textade kopian, men man vet ju aldrig om sådan kommer till lilla Malmö. Ljudet var uruselt. Hade motsvarande dåligt ljud funnits på filmer där de talar skånska så hade det blivit ramaskri från Stockholm. Dialekt som dialekt och stockholmska är heller inte rikssvenska.. LottaB

 12. Anonym/LottaB:
  Hmmmm….du har en klar poäng där, fast jag har inte tänkt på det innan du skrev kommentaren.

  Det VAR svårt att höra snacket stundtals och med all den slang som talas så är det inte helt lätt att hänga med.

 13. Ja, apropå det här att inte kunna uppskatta film pga av omständigheterna bör ju dåligt ljud till otextade filmer gå in snart efter störig medpublik…

 14. Sofia:
  Ja, absolut, visst är det så.

  Det är som att se en Stallone-film utomlands när han kör igång med sitt hard-core-bas-mummel och man sitter där med en såndär imaginär trätratt i örat och säger: WHAAAAAT???

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.