Fredagsfemman # 82 – Det bästa från Malmö Filmdagar

5. Sommarvädret i Malmö.

Det behövdes inga jackor, inga tjocka tröjor och inga paraplyn, Malmö visade sig från sin alldeles bästa sida när jag och Filmspanarna var på besök nu i veckan. Det kändes som att vara utomlands när uteserveringarna var fulla sent på vardagskvällarna och dom kulörta lyktorna lyste upp Lilla Torg. Jag hade kunnat stanna på C More´s mingelparty i tisdags fram till småtimmarna om jag inte haft vetskapen om morgondagens filmtittarschema i bakhuvudet. Det gäller att orka. Att samla energi. Att vara pigg och hålla sig vaken även om man inte hinner äta annat än kaffe och bjuddammsugare mellan filmerna. Det är en konst i sig.

 

4. Det jag minns bäst är tjejerna.

Malmö Filmdagar innebär många filmer på få dagar och det kan ibland vara svårt att ställa om hjärnan mellan filmerna, speciellt om man sett ett tungt och dystert drama. Men när jag försöker hitta nån form av röd tråd i minnesbanken, det som imponerat mest på mig, så blir det tjejerna. Edda Magnason som Monica Zetterlund, Alicia Vikander i Hotell, Naomi Watts som spelar Lady Di i filmen Diana, Ida Engvoll i Mig äger ingen som är så otroligt lik en ung Helena Bergström, Octavia Spencers ögon i Fruitvale Station, Julie Delpys franska uppenbarelse i Before Midnight och Scarlett Johanson och Julianne Moore i Don Jon. Kvinnor kan. Så jävla mycket.

 

3. Konsten att podda med ett fyllo.

Efter att ha sett avslutningsfilmen spelade Johan och Erik från Har du inte sett den-podden in ett avsnitt med mig och Jessica från The Velvet Café som gäster. Vi spelade in utomhus, i en park, sittandes på en gräsmatta och bara några minuter in i programmet fick vi närgånget besök av en mycket överförfriskad man. Det satte sina spår på inspelningen men gav oss ett gott skratt och ännu ett knasigt minne från dessa dagar. Poddavsnittet kan du höra här.

 

2. Den allra bästa filmen var svensk!

Jag såg Monica Z, Rush, Fruitvale Station, Hotell, I lodjurets timma, Don Jon, The Summit, Before Midnight, Diana och Mig äger ingen och den bästa filmen av dessa var solklart Hotell. Den 4:e oktober har den biopremiär och min recension kommer den 3:e. Men boka in ett biobesök första helgen i oktober. Bara ett tips liksom.

 

 

1. Den obeskrivligt lyxiga filmbubblan.

Att ha semester, resa bort, få vara tillsammans med sina vänner och göra det roligaste som finns från tidig morgon till sen kväll är en sån obeskrivlig LYX att den knappt går att beskriva. Jag hade så mysigt i Malmö att jag blir alldeles varm i hjärtat när jag tänker på det och jag vill mer än gärna åka tillbaka nästa år igen. Tack till SFI för att vi fick åka, tack till Malmö, tack till alla roliga/konstiga/snälla/snarkande människor jag pratade med och tack till mina filmspanarvänner som gjorde dessa dagar så himla fina och minnevärda. Ni är typ bäst!

20 svar på ”Fredagsfemman # 82 – Det bästa från Malmö Filmdagar”

 1. Japp, medhåll på allt! Det var en riktigt suverän resa vi gjorde till Malmö Filmdagar. Vilken grej!

  Och jag kan inte annat än hålla med. Hotell var den bästa filmen! Kul att de amerikanska ”storfilmerna” blev smällda på fingrarna av en ”liten” svensk film.

  Också klart kul men poddning! Om jag bara kunde hålla koll på mitt eget twitter-namn nästa gång! LOL

  1: Jag ser Johan, jag ser Erik, jag ser Johan, jag ser mina armar…tillbedjande(?)… jag ser Jonas, och jag ser Sofia.

  1. Henke:
   Att vi var så många som tyckte om Hotell känns som en skön revansch för svensk film över lag. Jättekul att se att det går att göra annorlunda, berörande OCH rolig film! 🙂

 2. Glädjande att ni hade det så trevligt 🙂 Läste filmprogrammet och insåg att de hade en hel del intressanta filmer att visa.
  Vädret har välan varit fint i större delen av Sverige?

  1. filmitch:
   Ja…. JÄTTETREVLIGT. Vill tillbaka. Nu.

   Jag har oftast ingen koll på vädret, jag går ut och konstaterar att jaha, det regnar eller åhåå, solen skiner men du har säkert rätt. Det var nog inte bara Malmö som hade fint väder 🙂

  1. Sofia:
   Hotellet var verkligen finemangs. Synd att vi inte han utnyttja det mer än vi gjorde. Du något mer än jag i och för sig. 😉

 3. Låter helt fantastiskt! Börjar kännas en aning frustrerande att vara bosatt utomlands när man inser hur många bra filmer man inte kommer åt. Är förfärligt sugen på att se både Monica Z och Hotell men de har väl båda slutat gå i jul … får gotta mig i recensioner så länge.

  1. Oliver:
   Filmerna finns ju kvar. Monica Z kommer säkert visas som jul- eller påskfilm på TV framöver. Den kommer bli…stor. Glöm inte bort Hotell bara. Försök se den om och när du får chansen 🙂

 4. Tack Fiffi! Utan dig hade jag den här resan nog bara stannat som en tanke i många av våra huvuden :(. Det var magiskt. Och Plox var lika trevlig som alla andra filmspanare <3.

   1. Johan:
    Tack själv för att du följde med 🙂 Tänk att vi är så många trevliga filurer som hittat till Filmspanarna. Det är ju inte ens ett krav 😉

 5. ”Festivalen” var över förväntan och jag hade riktigt kul.
  poddandet var intressant. Var nog lika bra att vi rundade av där vi gjorde så vi
  inte behövde vara med när han skulle tända eld på hela högen:)
  kändes inte helt safe med en gastub mitt i alltihop.

  Hoppas att vi får komma nästa år också!

  1. Erik:
   Gasoltub, gatsten, glasflaska med sprit – det hade kunnat bli en redig majbrasa i centrala Malmö det där – och vi hade sett ut som Niki Lauda alla fyra 😉

 6. Visst var Hotell bra, och jag har nu börjat rekommendera den vitt och brett, bl a till dem som nu har chansen att se den på filmfestivalen i Toronto. Mina absoluta favoriter är nog Before Midnight, Fruitvale Station och Broken Circle Breakdown. Men Hotell är definitivt uppe och nosar där.

  Din nummer ett håller jag definitivt med om! En härlig bubbla. Så synd att man måste ut ur den. Men vi får hoppas på en fortsättning.

  1. Jessica:
   Själv har jag bokat in en biokväll med en god vän i samma veva som Hotell har premiär så jag kommer få se om den någorlunda snart vilket känns lyxigt 🙂

   En fortsättning blir det, på ett eller annat sätt. Filmspanarna finns ju kvar, vi får ordna egna bubblor om det (hemska tanke) inte blir Malmö nästa år igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.