DEN SISTA FÄRDEN

”Sometimes you have to lose yourself before you can find anything. ”

Samma år som jag föddes gjorde John Boorman en av filmhistoriens riktiga måste-se-psyk-thriller-äventyrs-drama: Den sista färden.

Alla kan melodin som den läskiga inavlade banjopojken spelande (titta på banjoduellen här) och alla har hört uttrycket ”skrik som en gris” men inte alla vet att det är härifrån detta kommer. Men det är det.

Historien om fyra på ytan alldeles vanliga män som ska paddla kanot nerför Chattanooga river är spännande, den är läskig och det är obehaglig som satan att se hur människor kan personlighets-förändras så till den milda grad ”bara” genom yttre stress och jobbiga upplevelser och hur dom faktiskt blir några helt andra under resans gång. Fan, dom skulle ju bara på en mysig kanottur och umgås några dagar som vilken grabbhelg som helst.

Jon Voight, Ned Beatty, Burt Reynolds och Ronny Cox är männen som vi får följa nedför floden men tyvärr stannar det inte där, inte för mig i alla fall. Dessa fyra män har med den här filmen satt spår i mitt filmminne som aldrig kommer blekna. Har dom gjort detsamma hos dig?

 

17 svar på ”DEN SISTA FÄRDEN”

 1. Deliverance har alltid varit i topp hos mig. Den är sjukt bra! Hört det ryktas om en nyinspelning men man får hoppas att den inte blir av. Vi vet ju hur det oftast slutar 😛

 2. RJ:
  Ja, den är riktigt otäck fast man (okej, jag då) fattade nog det inte förrän efteråt. När bismaken kom.

 3. Vrångmannen:
  Nej fy, ingen nyinspelning om jag får bestämma. Hellre en upphottad 3D-version av denna 😉

 4. Väldigt bra film, rekomenderar Southern Comfort som har lite liknnade stuk och känsla regisserad av Walter Hill.

 5. Här har jag varit borta några dagar och när jag sedan återvänder till ditt lilla krypin har jag en drös med fina filmrecensioner att ta igen. Bra jobbat, men framförallt; hur orkar du? 🙂

  Deliverance är en riktigt bra film som jag såg för första gången alldeles nyligen faktiskt. Det är en riktigt bra film som med små medel lyckas skapa en tät, jobbigt och riktigt otäck atmosfär, där alla de fyra i kompisgänget briljerar. Deliverance är förövrigt ännu ett bevis på att Hollywood vågade mer under 70-talet och det var verkligen ett bra filårtionde för drömfabriken i väst.

 6. Nit89ram:
  Det är klart jag orkar, det här är ju huuur kul som helst. Och orkar jag inte så skriver jag inget utan pillar mig i naveln istället, svårare än så är det inte 😉

 7. En klassiker som bevisar min tes att vanligt hederligt folk har inte i skogen/naturen att göra det slutar bara i elände.
  Tillsammans med "farliga djur i vatten" hör "stadsbor som borde stannat i stan istället för att uppleva naturen" till mina favorit genrer inom skräck/thriller området.

 8. filmitch:
  Hahaha. Du har rätt!
  Det sköna med den här filmen är att det är medelålders män som råkar i skiten, inte bimbos som ska ut och hajka i vita linnen utan BH under med avklippta svinkorta jeansshorts och högklackade skor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.