SOURCE CODE

1 augusti, 2011

Tänk dig att du har en hel symfoniorkester till ditt förfogande. Tänk dig att du skjuter i dom varsin platta Red Bull, du låter som stå barfota på glödande kol och samtidigt vrålar du: ”SPELA! SPELA och spela HÖGT och SNABBT för nu är det BRÅTTOM jag vetefan till VAD men SKYNDA SKYNDA!”

Så börjar Source Code. Det är ingen invänjningsfas, ingen långsam och mysig inledning med förtexter och stämningshöjande musik, det är STÄMNING ,TJOFF, punkt, med hela handen bryskt pekande och det är en iskall hand iklädd svart skinnhandske. Var man lite sömnig innan vaknar man garanterat till liv och det är smart gjort för hjärtat börjar slå som om man har en rusande pacemaker innanför bröstbenet.

Colter Stevens (Jake Gyllenhaal) sitter på ett tåg. Mitt emot sig har han en kvinna, Christina (Michelle Monaghan), som pratar med honom som om dom vore ett par. Han tittar på henne och förstår ingenting. Vem är hon? Vad pratar hon om? Varför kallar hon honom Sean? När tåget stannar till går han ut på perrongen. Tåget lämnar stationen och är på väg in till Chicago men bara sekunder senare sprängs det. Ingen ombord överlever.

Colter Stevens ligger i en kapsel. Han ser ingenting men hör en kvinna prata. Hon heter Colleen Goodwin (Vera Farmiga) och berättar att han har ett uppdrag. Han ska tillbaka till tåget, ta reda på var bomben är och vem som lagt den där och han har åtta minuter på sig.

Om du tyckte Måndag hela veckan blev tjatig med sina upprepade måndagar så är det ingenting mot Source Code. Om du tyckte Måndag hela veckan hade en intressant infallsvinkel och du gillar tankenötter och härlig dumaction då är Source Code alldeles perfekt för dig.

Själv är jag både lite skeptisk och nöjd. Jag gillade inte riktigt regissören Duncan Jones tidigare (och första film) Moon och när jag ser att manusförfattaren Ben Ripleys tidigare verk är storfilmer som Species III och Species: The awakening så tuggar jag inte fradga av förväntningar direkt. Men manuset till Source Code är faktiskt ganska fiffigt och även om det går att genomskåda det (om man vill och jag är skeptisk till delar av det) så går det även att koppla bort hjärnan för en stund och bara hoppa på tåget och hänga med på turen. Det är vilket som. Sommaraction när det är som bäst, kanske?

 

{ 12 comments… read them below or add one }

Sofia augusti 1, 2011 kl. 13:36

You had me at dumaction 🙂

Svara

fiffi augusti 1, 2011 kl. 20:49

Sofia:
😉

Svara

Jojjenito augusti 1, 2011 kl. 15:24

You had me at dum. 😉

Skämt åsido, det lutar åt att jag ser den här på torsdag redan. Klurigheter, tidsresor, action känns helt rätt.

Tänk vad kul om man hade valt att översätta filmtiteln. Typ:

”Källkod – Bortom brytpunkten”

Svara

fiffi augusti 1, 2011 kl. 20:50

Jojjenito:
🙂

Tror du kan få en rätt trevlig stund i biomörkret faktiskt. Den är inte helt oäven den här filmen.

Svara

Nemo augusti 1, 2011 kl. 21:40

Såg den tidigare idag – och precis som du skriver; det är lite måndag hela veckan över filmen… och de 12 apornas armé… och Deja vu + Avatar. Men jag gillar Jake Gyllenhaal – han spelar bra och hon som spelar Goodwin, Vera Farmiga. är ännu bättre

Har dock lite svårt att få ihop slutet – det triggar mig lika mycket som de 12 aporna…. då är det en bra film

Svara

fiffi augusti 2, 2011 kl. 10:06

Nemo:
Jag tror nog filmen behöver ses några gånger för att man ska ha en chans att få ihop allt till hundra men samtidigt är det ju rätt härligt med såna filmer. Dom allra flesta filmer är ju väldans simpla i historien och det kan man inte beskylla Source Code för.

Svara

Ty augusti 2, 2011 kl. 00:50

Nice review! Thought Source Code was pretty good! The whole cast was great especially Vera Farmiga and Jeffrey Wright.

Svara

fiffi augusti 2, 2011 kl. 10:08

Ty:
Thanks!
I agree on Vera Farmiga. She´s a real top-notch-actress 🙂

Svara

filmitch augusti 3, 2011 kl. 11:32

Såg här att vi la upp den nästan samtidtigt och att vi tyckte nästan lika om filmen OCH att vi båda tänkte på Måndag hela veckan.
So far sommarens bästa film. Filmåret 2011 ser inte speciellt ljust ut 🙁 Absolut inte efter att ha sett Green Lantern igår brrrrrrrrr.

Svara

fiffi augusti 6, 2011 kl. 11:46

filmitch:
Green Lantern är ett skämt. Ett SKÄMT. Vem fan kom på att göra den filmen???

Svara

Jojjenito augusti 5, 2011 kl. 22:55

Hmm, såg den här igår. Hmm, sommarens bästa film? Well, det är möjligt. Vilka andra filmer ska man jämföra med? Men speciellt bra var den inte. Återkommer.

Svara

fiffi augusti 6, 2011 kl. 11:45

Jojjenito:
Sommarens bästa film är den definitivt inte, men bra sommaraction tycker jag den var. 🙂

Svara

Leave a Comment

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: