STAR WARS: EPISOD V – RYMDIMPERIET SLÅR TILLBAKA

5 december, 2015

Det är så mycket jag vill säga, så mycket som vill ut. Filmens början med snön och tystnaden, så fint och en stor skillnad mot dom övriga filmernas mer actionstinna starter. Närbilden på Han Solos bruna ögon när han tittar på Leia. Så ung. Så….kaxig. Och Luke som sitter fast upp och ner i en snögrotta och lyckas nå sitt lasersvärd med hjälp av telekinesi, eller om han bara är magnetisk som person? Han dödar dessutom inte det vitluddiga monstret, han bara kapar armen på den. Och synen av Chewbacca som svetsar – med SKYDDSGLASÖGON! Hjärtskärande!

Rymdimperiet slår tillbaka är den Star Wars-film jag genom tiderna har haft svårast för att ta till mig. Av dom första tre (alltså del 4, 5 och 6) så har jag sett Stjärnornas krig och Jedins återkomst säkert dubbelt så många gånger. Tre gånger fler kanske. Om jag ska jämföra med en annan filmserie så har mina åsikter om dagens film – hittills – varit likvärdiga med Harry Potter och fången från Azkaban: en bra film men för mörk och dyster för min smak. Jag vill ha mer….saga. Mer äventyr.

Jag var kanske tretton-fjorton när jag såg Rymdimperiet slår tillbaka. Kanske till och med femton? Då hade jag sett Jedins återkomst och Stjärnornas krig ett antal gånger och jag tyckte denna film var långt mycket sämre. Inte för den skull dålig, men sämre. Jag har inte sett om den sedan dess så säg att det var trettio år sedan sist. Typ. Trettio år. Mina minnen av filmen var i princip bara snö, is och stora robotliknande varelser med fyra ben. Tänk vad synd det varit om jag låtit minnet stanna där, om jag bestämt mig för att detta var ”den dåliga Star Wars” och sen gått vidare med mitt liv, tänk, då hade jag missat denna ljuvligt underbara film!

Rymdimperiet slår tillbaka är den perfekta blandningen av rymdaction och drama, spänning och tjofaderittanaction, mys, mörker och riktiga stakes. Beror denna förändring på att George Lucas inte längre är förste styrman på Star Wars-skeppet? Beror det på Irvin Kershner som regisserade och Leigh Brackett och Lawrence Kasdan som skrev manus? Eller beror det bara på att jag är trettio år äldre och i viss mån visare? Har filmen ALLTID varit såhär bra och jag har varit….blind?

Oavsett vilket. Halleluja. Peppen på Star Wars Episod VII steg plötsligt med ziljoner grader! It´s hot down here! Herrejävlar vad bra detta var!

När jag såg filmen ca 1985:

När jag såg filmen 2015:

 

{ 15 comments… read them below or add one }

Steffo december 5, 2015 kl. 09:04

Japp, filmen har ALLTID varit så här bra!!
Den bästa av dem alla! 🙂

Svara

Fiffi december 5, 2015 kl. 10:51

Steffo:
Överlägset bäst av dom alla! Wohoooo! 🙂

Svara

Sofia december 5, 2015 kl. 11:07

Underbart! Själv har jag alltid haft lite svårt för den här mellandelen pga cliffhangerslutet. Men inledningen på Hoth är magnifik.

Svara

Fiffi december 5, 2015 kl. 12:46

Sofia:
Jag brukar vara allergisk mot såna här ”mellanfilmer” men av nån anledning funkade denna till max. Man upphör aldrig att förvånas över sin egen smak 😉

Svara

BlueRoseCase december 5, 2015 kl. 11:18

Vad härligt att du fick upp ögonen för den! För egen del är detta min absoluta favoritfilm oavsett genre.

Svara

Fiffi december 5, 2015 kl. 12:46

BlueRoseCase:
Är det det? Din favoritfilm alla kategorier? Coolt!!

Svara

BlueRoseCase december 5, 2015 kl. 18:30

Det är det! Och eftersom jag aldrig missar en chans att påpeka det: jag är dessutom född samma dag som den hade USA-premiär… ;D

Svara

Fiffi december 6, 2015 kl. 23:14

BlueRoseCase:
Wow! Det är stort!!

Svara

Plox december 5, 2015 kl. 11:58

Woop! Bäst i serien – den har allt!

Svara

Fiffi december 5, 2015 kl. 12:48

Plox:
Jeeey!

Svara

Magnus Carling december 5, 2015 kl. 13:11

Oj, vilken skillnad på betyg då och nu. Men helt rätt, den är grymt bra!

Svara

Fiffi december 5, 2015 kl. 14:50

Magnus:
Jättestor skillnad. Men så är det jättestor skillnad på ålder med också 😉

Svara

David december 6, 2015 kl. 10:31

Bäst action och pampigaste scenerna. Epokerna är f.ö. underskattade. Tänk dig – de äter människor! De vet exakt hur man gör, fångar och grillar människor. Så de har förmodligen smarrat i sig mycket kött innan de fångar hjältarna. 😀

Svara

David december 6, 2015 kl. 10:33

(EWOKERNA inte epokerna. Jävla självrättande(felande) Mac-skrivprogram.)

Svara

Fiffi december 6, 2015 kl. 23:15

David:
Jag fastnade lite på ”epokerna” först, tänkte att jag kanske missat nåt 😉

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: