Svensk söndag: GODHETEN

Vad är det vi bemödar oss om? Vad är det vi behöver?

Stefan Jarl sticker ner febertermometern i rumpan på det som heter nutida Sverige och med sig har han Thommy Berggren som nån form av bollplank,  ciseron, girigbuk och yvig tänkare.

Det här är en dokumentärfilm som producerades i samarbete med SVT och skulle visas på TV nu under våren men filmen stoppades och nu är det osäkert om den kommer visas innan valet. Jag fattar inte. Jag fattar lika lite varför Godheten inte får sändas som jag fattar varför Soran Ismail bör ta ett paus från sitt eget jobb på Sveriges Radio tills valet är över.

Är det farligt att prata om girighet? Är det otrevligt att diskutera skillnaderna mellan Sverige då och nu? Är det läskigt att fundera på allt det vi ägde gemensamt som nu inte längre finns kvar?

Thommy Berggren skräder inte orden och oavsett om jag håller med honom eller inte så tycker jag det är befriande skönt att lyssna på. Det finns ingen bajsnödighet, inga filter. Det här är vad han tycker.

Vinstmaximering, bonusar, kapitalism, egoism, socialt sönderfall, privatiseringar. Sen när har dessa ord blivit så infekterade att de inte kan pratas om i en public service-kanal ett halvår före ett demokratiskt val? Är det inte innan valet saker och ting ska diskuteras, bör diskuteras?

8 svar på ”Svensk söndag: GODHETEN”

 1. Jag saknar ord över SVT:s idioti. Låt folk få säga vad de tycker och tänker. Ge Berggren & Jarl en timme eller två om folk håller med eller inte är det upp till dom själva. Med detta resonemang kan man inte visa något på tv då de flesta filmer/pjäser/serier har någon form av budskap.

  1. filmitch:
   Det är SÅ konstigt, SÅ skumt. Man tror ju att denna film ska vara något extraordinärt i budskapsväg men så är det inte, det är i mångt och mycket en ganska vanlig dokumentär med människor som säger sin mening. What´s the fuzz liksom?

 2. Ska man vara krass kan man ju dessutom fråga sig: om Godheten nu verkligen sändes på TV, hur många skulle sätta sig ned och se den förutom de redan frälsta? Särskilt om det inte blivit någon debatt om den för att SVT vägrat sändning. Nu är det ju iofs principen som public service som opartisk som gäller, men ändå…

 3. Bra budskap, dålig film. Ungefär så tänkte jag när jag sett filmen. Vad är grejen med att låta just Thommy Berggren av alla gå och strö ord omkring sig? Nog för att han är kompis med Stefan Jarl och en av svensk films mest aktade skådespelare efter de filmer han varit med i men… Kanske bryr jag mig om innehållet för mycket så att jag inte tycker att det borde slarvats bort så där lätt?

  1. dan:
   Tyckte du inte det var liiite härligt att han så öppet ville/vågade proklamera för sina åsikter som kanske inte alltid var hundra procent PK?

   1. Mja, att han ”vågar” göra det i en dokumentärfilm gjord av en kompis är inte så speciellt när jag såg honom göra exakt samma sak i Min Sanning på SVT, som jag tror gick förra hösten på ganska bra sändningstid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.