Tävling: Hur många skräckfilmer måste du se innan du dör?

Enligt Steven Jay Schneider är det 101. Enligt mig är det fler än så.

Nu har Fiffis filmtajm den stora äran att kunna lotta ut boken 101 skräckfilmer du måste se innan du dör i samarbete med Tukan förlag. Det är en bok som underhållit mig många kvällar och gett mig idéer på läskiga filmer jag missat eller måste se om.

Men då Tukan förlag är givmilda och gillar oss som gillar film så blir förstapris nåt bra mycket maffigare än EN bok nämligen *ta-daaah* FYRA!

1:a pris:
Boken 101 skräckfilmer du måste se innan du dör
OCH
101 sci-fi-filmer du måste se innan du dör
OCH
101 gangsterfilmer du måste se innan du dör
OCH
101 krigsfilmer du måste se innan du dör.

2:a pris:
Boken 101 skräckfilmer du måste se innan du dör.

Det enda du behöver göra för att vara med i utlottningen är att svara rätt på dessa kluriga frågor (men har du sett din beskärda del av skräckisar är frågorna lika enkla som en promenad i parken).

Nu kör vi!

Fråga 1. Vilka färger är det på Freddy Kruegers stickade tröja, åtminstone i dom första filmerna?

1. Lite multi-kulti då den är stickad av gamla restgarner.
X. Grön och röd.
2. Svart.

Fråga 2. Om det gjordes en nyinspelning av Poltergeist skulle den lilla tjejen sannorlikt sitta framför – och bli indragen i – en ipad med dålig uppkoppling. Men vad var det för läskig makapär i originalfilmen?

1. En Hasselbladare med egen vilja.
X. En microvågsugn som var igång och innehöll en rulle folie.
2. En tjock-TV som visade myrornas krig.

Fråga 3. Vilket lag skulle Jason kunna stå i mål i?

1. Pittsburgh Penguins
X. New York Yankees
2. Manchester United

Skicka dina svar till fiffi@fiffisfilmtajm.se senast lördagen den 26 mars och märk mejlet med BLODMOS så har du chans att vinna dessa biblar för filmnördar. Lycka till!

27 svar på ”Tävling: Hur många skräckfilmer måste du se innan du dör?”

 1. Tredje frågan är lite…fel känns det som, jag får anta att du söker vilket hockeylag som använder just den masken som Jason har på sig och det alternativ du skrivit är helt fel, så det blir svårt att svara rätt på den frågan 🙂

 2. Tommy:
  Frågan var snarare tänkt utifrån vilka sporter dessa lag representerar och vilken målvakt som behöver liknande skydd, inte vilket specifikt lag som använder just den masken 😉

 3. Tommy igen:
  Och ja, självklart är det ett hockeylag men av dessa tre alternativ är det ju bara ETT som spelar hockey.

 4. Trevlig tävling. Har faktiskt 101 skräckfilmer, vore lite konstigt annars då var o varannan film jag ser hamnar i den genren känns det som – de andra böckerna däremot 🙂

 5. Japp och det är en trevlig liten bok det där. även om jag personligen hade kunnat tänkt mig att byta ut en och annan film.

 6. Kul med ny tävling! Fråga tre var faktiskt lite klurig för mig som är totalt sportointresserad hur kul jag nu än tycker att det är med trettonde fredagar.

 7. Oj, vilken kul tävling! Eftersom jag för en gång skull kan alla svar (enligt vad jag tror ialla fall) så måste nog jag också pröva lyckan! ;D

 8. Jag har en liten frågan kring böcker som någon insatt kanske kan svara på? Eftersom det är Steven Jay Schneider som har skrivit de här 101-böckerna och även personerna bakom "1001 filmer du…"-boken så undrar jag hur pass nära besläktade de är med varandra. Är 101-böckerna som ett genreutdrag ur den stora boken, med samma texter, eller är det helt nya filmer och texter?

 9. Martin:
  Oj! Bra fråga, har inte tänkt på det men jag kan dubbelkolla när jag kommer hem till min bokhylla 🙂

 10. I det här läget tror jag nästan mer på Wikipedia 😉

  OT: Om jag är onördig när det gäller sport innebär det att jag är cool då? Eller är nördigt coolt? Eller ingetdera? 😉

 11. Martin:
  Jag jämförde till exempel texten om Motorsågsmassakern och det är inte samma text i båda böckerna och vad jag kunde se så är det filmer som är med i skräckfilmsboken som inte är med i "stora" boken.

 12. Sofia:
  Om jag vänder på resonemanget så fick jag höra en kväll när jag spelade TP med några killkompisar och klarade alla sportfrågorna att "Är du säker på att du inte är snubbe?".

  Så som svar på din fråga: du är en tjej!

  (Det är skitlarvigt, jag vet, men jag hade inget bättre svar för om det är coolt att vara sport-onördig då är jag så ocool som man kan bli.

 13. Så trevligt med något icke-biologiskt för att bekräfta min könsstatus 😉 Så du är en sådan där som vet vem som tog gångbrons i OS '92 och så? Eller är sportfrågorna mer uppdaterade nu?

 14. Sofia:
  Hahaha, njaaaaa, jag skulle nog missa den frågan men det finns en hel del sportinfo som liksom fastnar i hjärnan fast jag inte vet varför egentligen. Men frågor om fotbollsspelare gillar jag 🙂

 15. Fiffi: Ok, tack för informationen.

  Intressant diskussion kring sport och vad det säger om en ifall man kan det eller inte. Tråkigt nog verkar en del vilja ha en "antigen eller"-relation mellan sport och kultur. Antingen gillar man det ena eller det andra, men inte båda samtidigt. Trist säger jag då jag tycker nog att där finns plats för båda 🙂 Det finns inte mycket som slår en riktigt bra bok/film/teater-pjäs, men samtidigt inte heller mycket som kan slå en riktigt spännande match där ens eget lag/land ligger under med x-antal minuter kvar. Det är därför sportfilmer enligt min mening blir så misslyckade om man fokuserar för mycket på sporten i sig och inte personerna bakom. För inget kan slå originalet 🙂

  Sen om man är cool, ocool eller något annat när man inte är insatt i sport har jag tyvärr inget vidare bra svar på.

 16. Martin:
  Jag känner mig ständigt ocool fast jag gillar både kultur och sport så den känslan sitter nog inte i kunskapsnivå eller allmänbildning utan nån annanstans 😉

 17. Jag älskar kultur i många former. Musik och film är vad jag ägnar mina dagar åt. Det finns även perioder då jag gräver ner mig i böcker. Men jag är tveksam till om något av detta klarar av att leverera den spänning som en riktigt bra fotbollsmatch kan göra? Eller ett jämnt Formel 1-lopp (yes, motorsportsnörd är jag) för den delen.

  Om jag skulle vara tvungen att välja hade jag valt kulturen, men ett liv utan sport vore _riktigt_ tråkigt.

  In my humble opionion. Nu ska jag skicka in svaren!

 18. addepladde:
  Tänk ett liv utan fotbolls-VM och OS. Herregud så tråkigt! Nästan lika illa som om jag som mjölkälskare skulle bli laktosintolerant.

 19. Inget fotbolls-VM? Det går inte för sig. Inte OS heller. Allra minst vinter-Os. Så mycket sport och film, så lite tid!

 20. addepladde: Håller med dig angående ifall man skulle vara tvingad att ändra. Kulturen ger bredden och topparna, men sporten ger de riktiga topparna utan bredden.

  fiffi: Nu får du inte skrämmas här 😉 Ett liv utan fotbolls-VM och OS hade varit riktigt tråkigt, helt klart.

 21. Jag skickade precis ett mejl till dej och hoppas innerligt att det inte är för sent! Kram, Ingrid

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.