THE COMPANY YOU KEEP

Det är nåt lurt här.

Har den här filmen gått på bio? Enligt Imdb hade den svensk premiär 18 januari 2013 men jag har inte sett den på biorepertoaren. Var jag helt jävla blind under några veckor i januari eller drogs den tillbaka? Och OM den drogs tillbaka vill jag bara höja en knuten hand i luften och skrika HRMPF! sådär som bara en förfördelad filmälskande människa kan göra. OM The company you keep inte gick på bio så är det nåt nånstans som gått så fasikens fel.

The company you keep är nämligen en såndär ”riktig film”. En såndär film jag kan vänta på, längta efter i åratal. Filmer som denna växer inte på träd. Det är en genomarbetad spännande historia, det handlar om politik, om människovärden, om kamp och konspirationer. Robert Redford regisserar både sig själv i huvudrollen och inte bara en handfull härliga skådisar – utan två.

Den idoge journalisten Ben Shepard spelas av Shia LaBeouf, en roll om i en liknande film för trettio-fyrtio år sedan hade varit given Redford själv (Alla presidentens män). Stanley Tucci är hans halvnervöse chef. Susan Sarandon är Sharon Solarz, kvinnan som är själva stubinråden i hela historien och i kölvattnet av hennes agerande ser vi Julie Christie, Nick Nolte, Chris Cooper, Anna Kendrick, Brendan Gleeson, Sam Elliott och Richard Jenkins. Bland annat.

Jag blir fan lycklig av det här. Okej, det är ingen film som förändrar mitt liv men det är en film som tokförgyller två timmar av min fritid. Jag tror faktiskt att jag log under hela filmen, jag blir bara så glad att filmer som denna görs, att den smarta-thriller-genren inte självdör för att allt ska vara så himla lättsmält hela tiden. Det är inte ett CGI-monster så långt ögat nåt och det är väldigt skönt som omväxling. Manuset trillar inte ner i dom uppenbara råtthål som finns längs vägen, det är helt enkelt en helgjuten story och om jag ska jämföra den med nån film i modern tid så blir det Gone Baby Gone fast med bättre skådespelare.

Äsch. Bra filmer kanske inte måste jämföras. Det räcker med att tycka att den är bra och vilja att andra också ska se den. The company you keep är ett solklart filmtips från mig till dig.  Även om du inte blir lika meddragen som jag så har jag svårt att tro att någon skulle kunna såga filmen helt. Den är helt enkelt för bra gjord för det.

 

10 svar på ”THE COMPANY YOU KEEP”

 1. Å upp på listan med den här!
  Jag litar på dig!

  Och…jämför du den med Gone Baby…så MÅSTE man ju bara se den här! 😉

 2. Shia? Shia, really? Bara att jag ser hans ansiktsuttryck på postern där så räcker det för att jag inte ska ta honom på allvar. Han har en jobbig blick i sina ögon. Han försöker verkligen försöker se så allvarlig ut men det blir mest Jaden-överspel tycker jag. 😉

  MEN, tack för tipset. Gillar att det är en rejäl film, utan cgi och istället med en historia, en hederlig politisk thriller.

  Gone Baby Gone, skulle den inte ha bra skådisar, vet inte vem du syftar på där. 😉

  1. Jojjenito:
   Shia, oh yes, really. 🙂
   Det finns ju en risk att du kommer dissa filmen pga honom om du retar dig så massivt på honom redan innan. Jag vet hur det kan va, försökte se The Raven igår…

 3. Tack för tipset, ska lägga upp den på listan.

  Jag har på äldre dagar funnit en stor respekt för herr Redford. Den andre på postern, Shia, tycker jag är eländigt dålig. Men sedan listar du en massa andra stabila namn, Stanley Tucci framför allt. Alla dessa kan kanske få Shia att försvinna i mängden?

  Bra tips i vart fall!

  1. Henke:
   Shia är med väldigt mycket i filmen så han är svåröverskuggad även av dom stora namnen. Tyvärr kanske jag ska tillägga sett ur din synvinkel. Ur min tycker jag oftast att han sköter sitt jobb. Han är ju en hejjare på transformers 😉

  1. Sofia:
   Jag gillade visserligen Lejon och lamm också (den fick en fyra den med) men jag skulle nog hålla denna för bättre ändå och inte enbart för att det var nyligen jag såg den.

 4. Jag ville så gärna gilla den här filmen. Så välgjord. Så många favvoskådisar (Chris Cooper…what can I say..) . men, somnar heeela tiden till. varför? borde sitta naglad. provade att se om den på dagtid. vaknar av att jag missat en hel scen m annan favvo Nick Nolte.

  Kanske bara har sömnbrist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.